Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Lakatos István: A majdnem halálos halálsugár

2015. augusztus 07. - palinta77

 

f56a5896.jpg

Lakatos István író, illusztrátor legújabb regénye A majdnem halálos halálsugár pont olyan szórakoztató és vagány ahogyan azt a címe sejteti. De nem is csak ennyi. Vicces és húz magával, egyre előre a kavargó történetbe. Egyszerűen öröm olvasni a szemnek és az összes többi sejtnek, ami kapcsolatba kerül ezzel a végtelenül gazdag képi- és szövegvilággal. Lesz második rész? Ugye igen?

Annyi ötlet, humor és fantázia van benne, hogy szinte érthetelen, mitől marad egyben? Mindenesetre a Kolibri Kiadó nagyon jól megsejtette, hogy nagy szükség van egy ilyen őrült tudósos kalandkönyvre. 

A képregényekhez mindig is vonzódtam (emlékszem,  milyen kitörő örömmel leltem rá Barcelonában a Maus spanyol változatára), de Lakatos István egy új szintre emeli a műfajt. Inkább KÉPESregény, amelyben a képi világ a szöveggel teljesen egyenrangú. De micsoda képek, legalább annyi időt el lehet töletni a böngészésükkel, mint a szöveg olvasásával. És ez jó. Emellett szerencsére a történet sem szorul a háttérbe, tökéletesen kiegészítik egymást az illusztrációkkal. 

A messzi-messzi nagyvárosban él Emma, aki az elvetemült Sperhakni rabszolgaságában sínlyődik. Étkeztetésért és lakhatásért cserébe rendszeresen rákényszerül, hogy lopjon. Így találkozik Teslával, az önimádó, neurotikus, mizantróp és mély önsajnálatban tobzódó tudóssal, aki -valamely rejtélyes, de nem igazán lényeges oknál fogva- retteg az ablakon bebámuló kacsáktól.  (Talán nem is megalapozatlanul?) Vele lakik a magázódáshoz körömszakadtáig ragaszkodó könyvmoly kisfiú Barnabás, továbbá egy Lőrinc nevű, meglepő hatékonysággal intézkedő vízidisznó, és az üvegbúrában élő Puhakutya. Ebbe a háztartásba érkezik -szó szerint derült égből villámcsapásként- Emma.

f56a5899.jpg

 

A talpraesett, vagány kiscsaj, ha Budapesten lakna biztosan cyberpunk lenne, Siouxsie-t, vagy Massive Attacket hallgatna, és szalamandrás tetoválást varratna magára. Nem mintha baj lenne. Sőt. A szalamandra tetkós csajokkal kifejezetten jó kapcsolatot ápolok. Miután ők sokan összetalálkoznak, kezdődnek a világrengető bonyodalmak. Ezek honnan is indulhatnának máshonnan, mint egy óriás lajhártó? Vajon az önsajnálatba merült tudós hogyan fogja megmenteni a világot?  Talán a következő találmányok segítségével: táncoló tojástartó, roller meztelencsigáknak, lábujjköröm-harapdáló, orrszőrpörkölő?

Mindenesetre lesz még csontváz mazsolával, majd jön Balázs a koala, egy gyerekorvos is  -de nem az a fajta, akinek nyugodt szívvel odaadnám a gyerek TB-kártyáját- és persze Einstein, aki mellett Elvis is megfér, no meg zombik, akikkel Emma egészen frappáns módon bánik el.  Bármily hihetetlennek is tűnik, de a történetbe még egy egyszarvú belefér.

f56a5902.jpg

Persze egy igazán felelősségteljes író nem hagyja olvasóközönségét tanulságok és jó tanácsok nélkül. Lakatos István ezt is tudja. Ilyen örökérvényű igazságokkal leszünk gazdagabbak. A kedvenceim:

Gyerekek, Ti soha ne szedegessetek ki bogarakat más agyából!
Gyerekek, soha ne engedjétek, hogy egy vizidisznó vezessen a szüleitek helyett!
Ne egyél mosatlan tehenet!
Almára ne igyál tejet! Megfosat!
Gyerekek, Ti soha ne dőljetek be a gyanús emereknek! Vágjátok inkább fejbe őket egy karajjal vagy vécécsészével!

9+ fiúknak és lányoknak, ha önfeledt szórakozásra vágynak. 

f56a5905.jpg

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr87631602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása