Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

A kis herceg meg az ő bolygója

2015. november 11. - palinta77

f56a7153uj.jpgÉvek óta figyelem a Magyar Társasjátékdíj alakulását. Idén nagyon remélem a Pandemic lesz a befutó, és ugyanaz fog történni, mint tavaly a Kis herceggel: villámgyorsan elkapkodják a boltokból, és ezután még többen fognak társasozni, mert az olyan jó!  Tavaly alaposan meglepődtem, hogy a Kis herceget találták a 2014-es év legjobb játékának, a jelöltek listája alapján azt gondoltam, hogy inkább az Escape lesz a maga kooperatív játékmechanikájával. Idén még bepótolhatják. Hajrá, Pandemic, de addig még Kis herceg.

Fél évet kellett várnunk, hogy kipróbáljuk, mert már tényleg sehol nem lehetett kapni. Aztán Húsvét környékén kipróbáltuk, és nagyon megszerettük. Sajnos a könyvnek nem vagyok odaadó híve. Ezt főleg annak tudom be, hogy amikor kötelező olvasmányként megkaptuk, a mondanivalója elég homályos volt. Nem érintett meg, mert értettem ugyan minden szavát, de a mondanivaló mélységét nem tudtam processzálni. Mindamellett roppant aggasztónak tartottam, hogy egy kisfiú magányosan bolyong mindenféle bolygókon szülők, és egyéb biztonsági bigyók nélkül.

Annál nagyobb volt az örömöm, amikor elkezdtünk játszani a lapocskákkal. Mert a Kis herceg -Az én kis bolygóm nem csak egy gyönyörűen illusztrált játék, de azáltal, hogy mi választhatjuk ki az utánunk következő játékost pont annyi teret hagy a tervezésre, ami egy bevezető stratégiai játékban elfér. Nem terheli túl az edzetlen agytekervényeket, így az első szárnypróbálgatások után jöhet a következő építkezés, hogy lehetőleg anyának jussanak a rút majomkenyérfák. Őszintén szólva, az első játék után beleszerettem, és mindig örülök, ha P választása erre esik.

Az egyszerű, könnyen észben tartható szabályok miatt teljesen családbarát játék, de -mivel bevezető stratégiai játék- van benne éppen annyi izgalom, tervezési lehetőség, ami miatt sokszor lekerül a polcról. Úgyhogy a társasokban járatlan, bátortalan felnőtteknek is ideális választás. Ráadásul ketten is teljesértékűen játszható, ami nálunk roppant fontos szempont.

A célunk, hogy egy 4x4 lapkából álló bolygót építsünk fel, amelyben többségben vannak azon elemek, amikért a bolygó sarkában elhelyezett szereplők pontokat adnak. 

Így néz ki a játéktér:

f56a7133uj.jpg

Ehhez -minden kör  elején- a paklikból fordítunk fel (a kártyák hátoldalán látható, hogy a bolygó külső, vagy belső részéről van szó) a játékosok számának megfeleően lapokat.

Miután kiválasztottuk a saját bolygólapunkat, jön egy érdekes rész: Mi mondjuk meg, hogy melyik játékostárs válasszon a megmaradt lapkák közül. Itt van a startégiai kutya elásva, hiszen a választáskor figyelembe kell vennünk, hogy a többiek milyen lapokat gyűjtenek. Így, amikor kijelöljük, hogy melyik játékostársunk válasszon legközelebb a felcsapott bolygólapokból, könnyedén kifoghatjuk a szelet vetélytársaink vitorlájából.

Persze nem csak találomra gyűjtögetjük a lapokat, ahogyan azt már említettem. Minden bolygó négy sarkába  szereplőkártyák kerülnek.  Az alábbi képen is látható, minden szereplő más bolygóelemet preferál: a Kis Herceg 3 pontot ad minden különböző színű bárányért, a Hiú ember 4 pontot ad minden kígyóért, a Csillagász 2 ponttal jutalmazza a naplementéket, stb.  Így, ha már rendelkezünk szereplőkártyával, érdemes megpróbálni azokat a lapokat választani, amiken olyan elemek szerepelnek, melyekért a játék végén pontot kapunk. 

A szereplőgárda:

f56a7137uj.jpg

A választást azonban megnehezíti, hogy a vulkánok mínusz pontot érnek, de akkor is újretervezést igényel gondosan felépített stratégiánk, ha három majomkenyérfánk gyűlik össze. Ez utóbbi esetben ugyanis a majomkenyérfát viselő kártyákat le kell fordítanunk, az ezeken szereplő elemekért nem kapunk pontot. Hacsak, nincs olyan szereplőnk, mint az Iszákos ember, aki éppen ezt díjazza. 

Mivel a nettó játékidő nagyjából 20-25 perc, mi nagyon szeretünk bolygót építeni, akkor is, ha csak rövidebb idő áll rendelkezésünkre. De P-t például remekül lehet vele leckeírásra motiválni, ha tudja, hogy a munka végeztével elővesszük ezt a játékot. 

Bár a Patchworknél már örömködtem egyszer ennek kapcsán, de időrendileg a Kis herceggel játszottunk hamarabb, és itt tapasztaltam meg először azt a gondolkodásbeli fejlődést, ami P-nél bekövetkezett. Így mindenképpen illendő itt is megemlítenem: elkezdett egyedül dönteni, mérlegelni, helyzetet elemezni. Sőt, bár még kiborul a túlzott majomkenyérfa szaporulattól, de már próbál ellenszert találni a problémára, vagy ha nem sikerül, hát felvértezi magát a tapasztalattal a következő játékra. Ja igen, az utóbbi két játszma során alaposan elporolta a bundám.

Most, hogy ennyit lelkendeztem és lélekben újra átéleltem a korábbi bolygóépítések örömeit, azt hiszem a már tudom is, hogy melyik társas fog leckeírás után az asztalra kerülni. Ha szeretnél belépni a stratégiai játékok világába, akkor akár a Kis herceg jó ugródeszka lehet. Építsetek Ti is bolygókat, mert szép és jó!

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem.

Külcsíny: masszív elemek, igényes és szép kidolgozottság

Beltartalom: könnyű startégiai játék (max. 30 perc)

Korosztály: 6+

Ára: cca. 6.000,- Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr518027910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KönyvParfé 2015.11.11. 18:38:44

Úúú! A könyvet imádom. A napokban megint lekerült a polcomról, szeretek beleolvasni. Nem is tudtam, hogy van belőle társasjáték. És milyen szép, igényes darab. Teljesen olyan a dizájnja, mint a könyv új kiadása. Nemsoká itt a karácsony, köszi a tippet! :)

palinta77 · hintafa.blog.hu 2015.11.11. 19:05:40

@KönyvParfé: Nagyon szívesen! Képzeld, pironkodva bevallom, hogy a könyvet gyerekkoromban nem igazán kedveltem. De pont a játék hatására azon gondolkodtam, hogy újra el kellene olvasnom. :D Az illusztrációját én is imádom. Annyira "kisherceges". Jó játékot hozzá!
süti beállítások módosítása