Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Qwixx

2015. november 23. - palinta77

 

img_4351uj.jpgNyaralás előtt pár nappal ráébredtem, hogy az összes utazós játékunkat már kijátszottuk, úgyhogy kellett egy játék a következő paraméterekkel: 1. kicsi 2. nem hagyjuk el könnyen 3. elég érdekes ahhoz, hogy mindenkit bent tartson az árnyékban 4. kellően költségkímélő. Így bukkantam rá a Qwixx-re. Sok információm nem volt róla, időm sem volt utánanézni, így amikor megláttam, hogy babérleveles a cucc, beugrott a kosárba, és hazajött velünk. 

Ez utóbbit egyébként jól tettem, mert a doboz tartalmának ismeretében egyáltalán nem biztos, hogy megvettem volna. Ebben az esetben viszont nem ismertük volna meg ezt a jó kis játékot, ami sokszor kihúzott minket az unalmas várakozás kelepcéjéből. Mert a nyár ugyan elmúlt (de tényleg, ma reggel kopogósra fagyott a cseresznyefánk összes levele), a Qwixx viszont maradt, és tényleg teljesítette az összes hozzá fűzött reményt.

1. Valóban kicsi, egy tenyérnyi dobozban lapul a két fehér és a négy színes kocka. A legnagyobb helyet a pontgyűjtő lapok foglalják el.

2. Minden alkatrésze megvan, bár T is játszott velünk egy ideig, pedig ő a kockadobást szó szerint értelmezi: mindig teljes erejét latba vetve dobja. Mert a kocka csak akkor érzi  a törődést, ha mindent beleadunk. :)

3. Van abban valami lebilincselően érdekes, ahogy próbáljuk a fehér ill. a színes-és-fehér kockák összeadásával  a lehető legtöbb x-et összegyűjteni az egyes sorokban. Közben árgus szemmel figyeljük, hogy az ellenfelek állását, mert ha ők x-ik be az utolsó számot egy sorban, ők tudják elsőnek lezárni azt adott sort, amivel bezár a bazár mindenkinek. 

A játék célját már elárultam az előbb (a lehető legtöbb x-et kell összeszedni). Most jöjjön a mikéntje.

Gyűjtögetni kétféle módon tudunk. A kockadobás után először (nagyobb ovisok, és első osztályos gyerekek szülei, figyelem!)

  • összeadjuk a fehér kockák összegét, melyet az összes játékos beikszelhet a maga lapján (ha szeretne), majd
  • összeadjuk a fehér és valamely színes kocka összegét, és a színes kockával megegyező színű sorban ikszeljük be az adott számot. (Ezt már csak az éppen soron lévő játékos teheti meg.)

De, és itt jön az érdekesség: mindig CSAK balról -jobbra haladhatunk. Tehát ha a  Tehát ha a sárga sorban beikszeltük a 5-ost, akkor ebben a sorban már az 4-est nem húzhatjuk be. A másik csavar, hogy a sárga és piros sorokban növekvő sorrenben szerepelnek a számok (2-től haladunk a 12 felé), míg a kék és zöld sorokban csökkenő (12-től haladunk a 2-es felé).

img_4348uj.jpg

 

Persze van, amikor nem akarjuk/tudjuk sem a fehér sem a fehér-színes kockák összegeit sem beikszelni a sorainkban, ezért az értékeléskor pontlevonás (-5) jár.

A pontok összeszámolása is roppant könnyű, a pontozólap alján található az a két soros kis táblázat, ahonnan az összegyűjtött ikszekért kapható pontszámokat leolvashatjuk pl. 3 db x=6 pont, 5 db x=15 stb., a legvégén pedig csak összesítenünk kell a sorokat.

Általában nem szívelem a pontozólapos játékokat, mert nem szeretek vacakolni akkor, ha elfogynak, de ez a játék annyira érdekes, hogy már előre nem zavar. Majd készítek egy táblázatot, és a megfelelő színes ceruzával bekeretezzük.

4. Erősen árérzékeny volt a projekt, de olcsóbb volt, mint egy családi strand/múzeum/program belépőjegy. Vagy egy kiadósabb fagyizás. Persze mennyibe kerüljön hat színes kocka és egy tömb papír? Így is azt hiszem, hogy a német játékdíj jelölése emelte meg az árát, de a kapott élmény mindez elfeledtette.

És ha már fent az elmúló nyárról volt szó, meg az iskoláról, akkor azt is muszáj megjegyeznem, hogy akár iskolai környezetben is el tudom képzelni a játékot. Csoportokra bontva, táblára felírva jó móka huzogatni a számokat. 

 

Korosztály: 6+

Külcsíny: szép, és színesen tetszetős

Beltartalom: sokszor játszható. Kicsit bingó, de annál sokkal érdekesebb.

Ár: cca. 2.500,- Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr568038188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása