Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Karckép házilag

2015. december 22. - palinta77

f56a8242uj.jpg

Két nap múlva itt a Karácsony, és szeretnétek a gyerekkel együtt egy klassz ajándékot összedobni? Akkor ez most Nektek szól!

A karcképek nálunk az utóbbi fél év legjobb mókái, rendszeresen visszatérő vendégek, mert mindig kitalálunk hozzá valami újabb, még jobb és szebb kivitelezési módot. Nem csak nagyon könnyű elkészíteni őket, de az eredmény rendkívül látványos.

Miután elolvastuk az Óriáskörtét P-t legjobban az Éjfekete-tenger  foglalkoztatta a legjobban. Persze nincs ebben semmi meglepő, az átláthatatlan sötétség félelmetes, izgalmas, érdekes és zavaró, és igen, megint csak félelmetes. Ezért aztán jó sokat beszéltünk róla, játszottunk a sötéttel, és nem utolsó sorban próbáltuk lerajzolni. Először fotókartonra készültek alkotások, de aztán eszembe jutott, hogy a játékboltban láttam karcképeket. Azonnal nekiláttunk, és rögtön kiderült: valami nem stimmel. Kaparáskor a fekete festék nagy darabokban hullott le a papírról, mint az nagymamámnál a faliszőnyeg mögötti vakolat, amit mindig valamelyik ország határainak mintájára igyekeztem lebontani - a szubtilis művészi elképzelésem azonban kevés sikert arattak a döbbent közönség soraiban. 

Végül a legjobb módszert ezen az oldalon találtam meg, a siker titka a mosogatószer. :)

A karckép elkészítése minimális anyagigényű, a festék száradása után gyorsan elkészíthető, változatos formákban, mintákkal. Gyakorlatilag csak a képzelet szabhat határt. 

img_3956.jpg

A hozzávalók:

  • vastagabb papír (semmiképpen sem nyomtatópapír!)
  • zsírkréta, pasztellkréta
  • tempera festék
  • mosogatószer (koncentrátum)
  • kanál
  • vastagabb ecset (a vékony is megteszi, csak tovább tart felvinni a festéket)
  • csésze a keveréshez
  • kaparószerszám (fogpiszkáló, kihegyezett fatipli)

 

Így készítsd:

A papírra felvisszük a tetszőleges mintájú, színű, formájú színeket. Minél színesebb, annál szebb lesz a kész alkotás, de természetesen lehet kitalálni mindenféle színharmoniákat, formákat. Próbáltam zsírkrétával, és pasztellkrétával is. Ez utóbbival azért szeretek dolgozni, mert nem kerül különösebb erőfeszítésbe, hogy jól befedje a papírt. Könnyen kenhető, pár mozdulattal felvihetjük a megfelelő mennyiséget a papírra, az eredmény pedig magáért beszél: egyenletes fedés, gyönyörű színek.

Ha valaki nem ismeri, érdemes egy próbát tennie a pasztellkrétával. Bár arra érdemes odafigyelni, hogy a pasztellkréta - nagyobb zsírtartalmának köszönhetően - sokkal könnyebben elkenődik a készülő képen, és a kézen (ez utóbbiról szappannal könnyen lemosható).

Egy szó a papírról: próbáltuk akvarell papíron, hagyományosabb iskolai rajzlapon, és vastagabb műszaki jellegű rajzpapíron is. A vékonyabb papírok sajnos nem túl jók, mert a sok festéktől bepöndörödnek és így már nem lesz túl mutatós a kész mű. Tehát mindenképpen érdemes vastag papírt, karton, de akár papírdobozon is remekül működik.

A színek felvitele után jön a festékréteg. A titkos összetevő: a mosogatószer. Minden evőkanál festékhez hozzá kell keverni 1-2 cseppnyi folyékony mosogatószert. Amikor ezzel megvagyunk alaposan összekeverjük, és jöhet a festés. Ügyelni kell, hogy a festékből ne csak egy vékony réteget vigyünk fel, különben kaparáskor a krétaréteget fogjuk leszedni. Én simán átkenem akár háromszor is a felületet. Egy a A4-es méretű papírrra nagyjából 1,5-2 evőkanálnyi festéket vittem fel.

A teljes száradást követően kezdődik a kaparás. Nekem a legjobban a fogpiszkáló jött be, bár kicsi kényelmetlen vele dolgozni, mert elég vékony, de a legszebb eredményt ezzel értem el. P kedvence, a kihegyezett fatipli, aminek igen kellemes a fogása -ellentétben a fogpiszkálóval. Ha valakinek van tönkrement rotring ceruzája azzal is dolgozhat. (Egyáltalán kapható még rotring? Remélem igen.)

A minták elkészítéséhez használhatunk mindenféle sablonokat, alátéteket, sütőformákat, bármit. Mi az egyik képen egy Djeco márkájú sárkányos sablont használtunk, de lehet absztrakt képet csinálni, mindenféle mintákkal, szabad kézzel, vagy csak rajzolni, ami jön. 

De hé, ki mondta, hogy csak fekete karcképet ér készteni? Íme a nagyi idei ajándéka:

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr908185672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása