Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Caleb Krisp: Ivy Pocket

2016. október 21. - palinta77

img_0995biu.jpg
Igyekszem a Kolibri Kiadó új megjelenései között felfedezett üdvöskéjéről, Ivy Pocketről visszafogottan, kellően objektíven nyilatkozni. Eleve nincs egyszerű dolgom, mert a történet annyira magával ragadó, mint amilyen élénk színű, a tekintet vonzó és nem eresztő a borítója. Elég volt egy pillantást vetnem rá, azonnal eldöntöttem, hogy muszáj elolvasnunk. Ráadásul ezzel nem csak én voltam így. Aki az utóbbi időben megfordult nálunk elég volt egy pillantást vetnie a könyvre, máris kézbe vette, belelapozott, elolvasta a fülszöveget. A könyv, ami egyszerre nevettető és feszültségekkel teli izgalmaival kellemes kísérője volt az első igazán szürke, őszi napjainknak.

Ivy Pocket nem mindennapi szobalány.  Az a típus, aki nem alkalmas semmire, de képes bármire. Egy forgószél, egy elemi csapás, egyesek szerint eszelős. Egy igazi kincs. Az élet számos területén mutat kiemelkedő teljesítményt. Teljesen buggyant, totálisan naív, képes a legátlátszóbb hazugságokat is elhinni és akár sorozatban is rossz döntéseket hozni. Megrögzött hazudozó, vagy útkereső álmodozó? Még nem tudom, de nagyon várom a következő részeit a könyvnek, hogy kiderüljön. 

img_0991.jpg

Ivy Pocket arra ébred Párizs egyik neves szállodájában, hogy alkalmazója, Carbunkle grófnő Dél-Amerikába szökött előle. De hősnőnk nem az a fajta, aki átadná magát a búskomorságnak. Most sem kell sokáig kétségek között vergődnie (bár Ivy inkább a tettek embere, mint a vergődésé), mert a haldokló Trinity grófnő magához hívatja és rábízza a nagyhatalmú, titokzatos erejű Óragyémántot azzal, hogy jelentős jutalom ellenében vigye el Angliába és adja át Matilda Butterfieldnek a születésnapjára rendezett bálon. A gyémánthoz néhány szigorú utasítást is fűz. Soha, semmilyen körülmények között nem szabad felpróbálni és ne is említse egy teremtett léleknek sem. Talán mondanom sem kell, hogy Ivy hányat tart be ezek közül. Az első jöttment kíváncsiskodónak beszámol küldetéséről. Természetesen a legrosszabb személynek.

Főszereplőnk nem is érzékeli, hogy milyen cifra kalamajkába csöppent. Egyébként a legutolsó oldalakig az olvasó is csak sejti, hogy egy világokat és évszázadokat átívelő történetbe csöppent, ami az Óragyémánt legendája körül keletkezett. Ebben a kusza, titkokkal, ármányokkal átszőtt fordulatos zűrzavarban kell hősnőnknek kibogoznia a szálakat, vagy csak túlélnie az előtte álló egy hetet. Caleb Krisp nem volt rest, a legvégéig tartogatott meglepetéseket (a végkifejlettől még most is csak pislogok), sőt a következő kötetre is bőven maradt megválaszolandó hogyan és miért. 

img_0993.jpg

Az Ivy Pocket trilógia első része rejtélyekkel teli, izgalmas, viktoriánus környezetben játszódó gyermekkrimi. Nemcsak kalandos és érdekes, de piszok vicces is. Az első mondattól kezdve imádtam Caleb Krisp stílusát (akár a könyv, minden szempontból szellemes), de még ennél is szenzációsabb, hogy a humora P számára is érthető volt. Krisp ugyanis olyan fennkölten cirkalmas és nagy szavakat használ, ami egy vérbeli arisztokratának is a becsületére válna. Ivy karaktere egyszerre tudálékos és ellenállhatatlanul nevettető, miközben az árva szolgálólány varázsa alól nem bírtuk kivonni magunkat. Miss Pocket látszólag teljes mértékben közönyös a világ hétköznapi dolgai iránt. Egészen fantasztikus módon hiányzik belőle az empátia, miközben mély meggyőződéssel hisz saját nagyszerűségében és fontosságában. Ellenállhatatlan elegy. Krisp az Óragyémánt körül kialakuló rejtélyből eredő feszültséget (és a néhány halálesetet) remekül oldja a humorával. Mielőtt az izgalmas fordulatoktól túltöltődnének az olvasói idegpályák, Ivy mindig tud olyat produkálni, amivel megnevettet.

Pék Zoltán a fordító, akit magamban csak nyelvi kaméleonként szoktam dícsérni (olyan sokféle stílusban tud megszólalni) maradéktalanul visszaadja a Krisp nyelvezetének hangulatát, ami fontos elem a történet egésze szempontjából. Az illusztrációkat készítő Barbara Cantini gótikus rajzai szintén tökéletes kiegészítői Ivy kalandjainak.

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról 

Amennyiben felhasználnád a bejegyzésben szereplő képeket, kérlek előtte mindenképpen vedd fel velem a kapcsolatot! Köszi!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr4911798069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palinta77 · hintafa.blog.hu 2016.10.22. 08:28:10

@FRita: De jó, ezek szerint a kislánynak is tetszett. Milyen jók az ilyen véletlenek! :D :D Remélem, ha majd olvassátok a gyerekeknek is tetszeni fog. :)))
süti beállítások módosítása