Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje

Mese gyerekeknek és felnőtteknek

2017. január 01. - palinta77

img_2404ba.jpg
Pironkodva vallom be: évek óta kerülöm ezt a könyvet. Pedig a gyönyörű borítóján mindig megakadt a szemem, de a fülszöveg alapján úgy érzékeltem, hogy nem egy összefüggő történet, hanem apró "karcokból" állhat. Ráadásul a sors is úgy hozta, hogy se a könyvtárban (na itt kellett volna gyanút fognom), sem pedig a könyvesboltban nem ugrott soha a kezembe, hogy átlapozhassam. Mert ha belefutok, azonnal kiderül, hogy régen tévedtem ennél nagyobbat. Maléna kertje minden ízében CSODÁLATOS. Tudom nagy szó ez, ráadásul jó nagy betűkkel leírva.

Borítsunk fátylat a dicstelen múltra és vessük bele magunkat Maléna kerjtének titkaiba, Molnár Krisztina Rita lebilincselő könyvébe. Tartok tőle, hogy nem tudok elég sok jó és szépet írni ahhoz, hogy visszaadjam, amit kaptam. Ettől függetlenül azért megpróbálom. 

Füge Maléna egy igazán bűbájos, szeretnivaló kislány, tele kimondatlan álmokkal, vágyakkal. Kedves, szófogadó, kötelességtudó, szorgalmas, az egyedül töltött időnek köszönehőten roppant önálló, néha túlzottan komoly (már-már koravén), időnként pedig meglepően naiv. Málinak van két titka. Az első a hársfa tövében lakó beszélő tücsök. Szibill világhíres zenész, a tücsökzenekar karmestere. Éppen intenzíven gyakorol a tücsökzenekar nagy éjjeli koncertjére. Ő Maléna legjobb barátja, bizalmasa, állandó beszélgetőtársa, tanácsadója. A második titka az, hogy egyáltalán nem szeretne rózsaszín mobiltelefont kapni a születésnapjára, de nem tudja hogyan mondja el Apának anélkül, hogy megbántaná. Szíve szerint egy lombházat építtetne Bicajossal, a postással, ahol nyáron a szüleivel, hármasban elrejtőzhetnének a felnőttek elfoglaltságai elől. Apa karrierépítés helyett újra gitározna és végre Anyának sem csak a hátát látná. 

img_2331.jpg

A történet nagyon jó ritmusban bontakozik ki és halad előre. Apránként bevezetve az olvasót a Füge-család mindennapjaiba és izgalmas, kalandos múltjába, amiből a kislány erőt, és önbizalmat nyer ahhoz, hogy vágyaiból valóságot kovácsoljon. Ahogy Máli elkezd rálelni önmagára, saját "hangjára", úgy lép be a külvilág az életébe. Elsőnek Janó, aki egy igazi tengeri medve unokájaként, annyi frissességet és lendületet csempész a kislány kissé komoly, túlszabályzott életébe, mint a hirtelen támadt tengeri szél. Fennhangon énekelnek, táncolnak, bodzát szednek, kórházban nagymamát látogatnak megosztják egymással titkaikat, vágyaikat.

img_2320.jpg

Máli házavató ünnepsége egy valóságos örömünneppé kerekedik, ahol régi ismerősök és kedves idegenek kötnek barátságot és fedezik fel az emberek közötti jóakarat, óvó-védő erejét. A nyári szünetben pedig ha lehet még fokozódnak az örömök és a boldog pillanatok. Máli eleinte magányos élete megtelik nevetéssel, örömökkel, új élményekkel, barátokkal. Ettől a kislány egy újfajta belső erőre lel, az őt körülvevő családból és barátokból táplálkozó biztonságra és bizonyosságra, amivel még a nehéz pillanatok is átvészelhetőek lesznek. Mert a sok örömbe vegyül némi szomorúság is. (Kitaláljátok?) Ám a nehéz pillanatokat is könnyebb úgy elviselni, ha érezzük a minket körülvevő emberek szeretetének védőhálóját. 

Nehéz részletesen szavakba foglalni mindazt, amivel elbűvölt Maléna kertje. Az első két-három fejezet felolvasása után a könyvből áradó hangulat mély nyomott hagyott bennünk. Mintha a lapokból sugárzó kedves és szelíd szeretet kilépett volna az oldalakról és azt lüktetné, hogy "így kellene élni". A rohanásból, a ránk áradó információ áradat spiráljából jó lenne többször horgonyozni a jelenben. Ehhez pedig egy akrobata ügyességével és egy opportunista tudatosságával időt teremteni egymásra. Maléna számára (és úgy általában a gyerekeknek) a jelen, a most az egyetlen pillanat. Sokszor még a tíz perc, vagy egy óra múlva is beláthatatlan távolságra van. Máli története mentes a hihetetlen fordulatoktól, a különleges kalandoktól és a fergeteges izgalmaktól, ezek a hétköznapi történések mégis páratlanul varázslatosak és bölcsek, akár egy füveskönyv.

Örömmel olvastam a történetet helyenként megszakító glosszákat, pár soros írói kiszólásokat.Tetszettek ezek az apró, műveltséget csiszoló kis részek, amik nem lábjegyzetbe kerültek, hanem a történetet bekezdései közé, ezzel is hangsúlyozva fontosságukat. Ráadásul ha meghallgatjuk, utánanézünk ezeknek, máris sokat tettünk a közös pillanatokért. Legnagyobb meglepetésemre olyan jól sikerült az információátadás, hogy P a téli szünet előtt az iskolában is megcsillogtatta tudását (többek között a tücskökről is). Persze ezek jól vannak elrejtve a történetben, hogy egyáltalán nem érződik rajtuk az okító célzat. A könyv legvégén számtalan ötletet, receptet találunk -például a híres fügekuglófét is-, amikkel visszacsempészhetjük a mindennapokból kiveszőben lévő meghittséget. A fent leírtak célja nem a lázítás (nem feltétlenül kell kiköltözni az erdőbe, bár ha ez esik jól, akkor hajrá), csak az emlékeztetés-magamat is-, hogy éljünk okosabban.

Simonyi Cecília illusztrációit ugyanaz a mágia tölti meg, amiben Maléna kertje is bővelkedik. A szereplőkhöz készített színes kollázsai az emberek sokféleségét, egyedi csodáját hangsúlyozzák. Szépséges képein látszik, ahogy az illusztrátor is beleélte magát a regény hangulatába. 

img_2336.jpg

Okkal időzítettem a bejegyzés megjelenését Újévre. Állítólag mindenki úgy tölti az évet, ahogy az első napot. Ezért bízom benne, hogy a varázslat, ami Maléna kertjében életében megelevenedett, beköltözik mindenkihez (függetlenül attól, hogy kerttulajdonos-e, úgyis a belső táj a mérvadó).  Máli anyukájának bölcs szavaival búcsúzom: "előbb-utóbb mindenki megtalálja a fonalat, amibe jó erősen bele tud kapaszkodni, hogy a napfrényre jusson. Szívből  kívánom mindannyiuknak, hogy süssenek fényesen és melegen személyes napjaink és jusson belőlük bőven mindenkire. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról 

Amennyiben felhasználnád a bejegyzésben szereplő képeket, kérlek előtte mindenképpen vedd fel velem a kapcsolatot! Köszi!

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr6112053353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása