Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Bosnyák Viktória: SiráLY a kiráLY?

2017. március 09. - palinta77

img_3459.jpg

Régóta lelkes híve vagyok Bosnyák Viktória, a Móra Kiadónál megjelent Nyelvkincstár-sorozatának. Látva, hogy az utóbbi években minden szeptemberi iskolakezdés elején eltűnik a boltokból, talán nem vagyok ezzel egyedül. Nemrég viszont egy nagyon fontos változás történt a sorozat életében.

Pontosabban tavalyelőtt, hiszen akkor jelent meg első alkalommal a Csájiné Knézics Anikó által összeállított, a meseregényt fejezetenként feldogozó feladatgyűjtemény. Vannak azok a pillanatok, amikor magamban megveregetem a saját vállamat, amiért valami nagyon klassz ötletem támadt. A meseregény és a feladatgyűjtemény beszerezése is ezek közé tartozik. Nemcsak azért, mert Bosnyák Viktória frappáns történeteit mindig öröm olvasni, hanem azért is, mert a ez a sorozat nagy gondot vett le a vállamról. Nem kellett feladatokat keresgélnem, kiagyalnom, amivel gyakorolhattuk a j/ly helyesírását, elég volt időnként elővenni és pár gyakorlatot elvégezni. 

img_3462.jpg

A nyelvtan tanulása során a ly/j kérdést elég nehezen lehet megfogni, hiszen amennyi szabály van, minimum annyi kivétel is. Kivéve a szó eleji ly-t, de az igazán bagatell a probléma egészét tekintve. Ráadásul én úgy látom, hogy távolról sem csak a másodikos tanulókat érinti (a tanterv szerint ekkor kell elsajátítani a ly/j helyesírását), a felvételizők számára sokszor komoly probléma, ráadásul értékes pontok vesztésével járhat. Egy szó mint száz, fontos helyesen írni, ám megtanulni már nem feltétlenül könnyű. Persze azok, akik rendszeresen olvasnak előnyben vannak, mert a vizuális emlékezet gyakran segít problémás kérdésekben (melyik verzió néz ki jobban leírva?). 

img_3463.jpg

Van valahol egy különösen lakályos erdő. Mivel ilyen kellemes hely, nagyon sokféle állat éldegél itt, békében, boldogságban. Egy nap megérkezik a sirály is, aki azonnal tulajdonaként tekint az egész lakályos csodára. A többi állat először csak meglepődik, utána viszont alaposan felháborodnak, hiszen bármelyikük lehetne király, miért pont a sirályé legyen az érdem? Az ügy megoldásában természetesen a bölcs bagoly segít, aki alaposan próbára teszi az erdőlakók nyelvtantudását. 

img_3465.jpg

Egy ilyen markánsan tematikus regény esetében felmerül a kérdés, hogy mennyire szórakoztató? Csak annyira, hogy P pikk-pakk kiolvasta, dacára minden kísérletnek, hogy a munkafüzettel egyszerre haladjunk. Bosnyák Viktória ismét megcsillogtatta a humorát, fantáziáját és pedagógiai érzékét. A könyv önmagában is nagyon szórakoztató, érdekes. Mulatságos végigkövetni ahogy az állatok csetlenek-botlanak a trón felé vezető úton. A fejezetek nem túl hosszúak, az oldalakat jópofa illusztrációk teszik szellőssé, a történet pedig pörgős és élvezetes. A képeken látható módon  az összes ly és j betűt vastagon szedték, így a figyelmünk akaratlanul is ráirányul ezekre a szavakra. Az olvasás elején ez picit fura volt, de a második fejezetre már megszoktam. A kiemelés az ismétlődő ly/j-s szavak vizuális bevésődését segíti, ráadásul a feladatok megoldásakor is nagyon jól jön.

A feladatgyűjtemény a könyvhöz hasonlóan jól átgondolt. Nemcsak a j/ly elsajátítását segíti, fejleszti a szövegértést, a vizuális emlékezetet. A feladatok játékosak és változatosak (a rejtvényektől kezdve, a megfigyelésen, emlékezeten, szöveg- és szóalkotáson át minden van). Helyenként kapcsolódnak az aktuális iskolai nyelvtan óra tananyagához (pl. szótagolás, mássalhangzók minősége stb). Mivel minden fejezethez kapcsolódik egy 5-6 feladatból álló rész nagyon jól ki lehet egészíteni az otthoni, vagy ideális esetben az iskolai gyakorlásokat, akár egy iskolai tanév során. Mi október végén kezdtük és egyáltalán nem rohantunk a feladatokkal. A tempónk a fontolva haladás ritmusában folyt, és ez nagyon jól volt így. Hiszen a j/ly elsajátítása egyrészt nem 5 tanóra alatt valósul meg, hanem sokkal hosszabb folyamat, amit minél tovább gyakorlunk annál jobban beépül és biztosabb lesz. Ráadásul az ismétlődő feladattípusoknak köszönhetően időnként visszaugrunk régebbi tananyagokhoz is. Tehát az a típusú elmélyülés, ami a tanterv gyors tempója miatt nem jön létre, az itt és most megvalósul. Mivel a feladatok érdekesek nem csak a második osztályos tanulók forgathatják haszonnal, a tananyag ismétlése során, közelgő felvételi előtt. 

img_3477ab.jpg
 

Konklúzió: olvassatok sokat, bátran kalandozzatok a sorozat többi kötetével a helyesírás birodalmában. Akár kezdjétek mindjárt a Sirály a király? meseregénnyel, nem fogjátok megbánni.

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról 

Amennyiben felhasználnád a bejegyzésben szereplő képeket, kérlek előtte mindenképpen vedd fel velem a kapcsolatot! Köszi!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr8412274543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása