Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Sheriff of Nottingham

2017. október 19. - palinta77

img_6749.jpgÉvek óta várom, hogy a kívánságlistámról végre az asztalra kerüljön a Sheriff of Nottingham. Ennyi időbe telt, míg sikerült az eleinte nüansznyi részletkérdésnek tűnő harmadik játékos beszervezése. 

Mindössze két parti Pandemic-be került, hogy legyen még egy játékosunk, aki mindjárt hozott magával egy negyediket. Aztán, akár a mesében végül a piaci alkudozás, a hangos röhögések és egymás asztal alá licitálásának jókedve meghozta az ötödik játékos kedvét is. Így mostmár  van egy harmadik játék is, amibe Á rábeszélés nélkül hajlandó beszállni (a másik kettő ez és ez). Mindez legteljesebb mértékben Nottingham bírájának az érdeme. 

img_6708.jpg

Sergio Halaban és André Zatz magyarul a napokban megjelenő társasában minden együtt van, amire szükségünk volt. Rövid és egyszerű szabályok, karakteres, látványos  és a témába vágó illusztrációk. Belátható hosszúságú játékidő, ami egy család életében -főként hétköznap- igenis lényeges szempont. Ami pedig a játék igazi különlegességét adja: a blöffölés. Csapatjuk is a piacozást, amikor csak tudjuk. 

img_6705.jpg 

Árusok szerepét magunkra öltve, Nottingham városának piacára szeretnénk bevinni almát, sajtot, kenyeret, egy kis háztáji baromfit. Csakhogy a furfangos kereskedők is tudják, hogy a városi népnek nemcsak a testét kell táplálni, hanem a lelkét is, így az áruink közé elrejt(het)ünk olyan illegálisnak számító javakat, mint a selyem, a bors, a mézsör és a nyílpuska. 

Ezzel a város elöljárói is tisztában vannak, így minden alkalommal, amikor át szeretnénk lépni a város kapuit a bíró árgus szemekkel követi minden mozdulatunkat és ha úgy gondolja átvizsgálhatja tarisznyánk tartalmát. Persze az ő szeme sem a meghatottságtól, inkább a ravaszságtól csillog, terebélyes pocakját pedig megvesztegetésből szerzett aranyokkal táplálja.

A játékosok kapnak egy standot, ami köré gyűjthetik az inspekción átesett árukat. Az alapkészletet 50 arany és 6 darab áru képezi. Minden körben az egyik játékos ölti magára a bíró szerepét, így ő az utolsó fázisokig csak sasolja a többi játékost és próbálja felmérni szándékaikat.

Közben a kereskedők a húzó- és/vagy dobópakliból 1.lecserélhetnek a kezükben lévő kártyákból árukat. Majd 2.feltöltik a tarisznyájukat 1-5 darab áruval. Ezután a bíró színe elé járulnak, ahol 3.nyilatkoznak a náluk található árukról a következő módon. Megneveznek EGY LEGÁLIS árufajtát (akkor is csak egyet ha két, vagy három különböző típusú legális áru lapulna a tarisznyájukban), majd megmondják, hogy a tarisznyában lévő kártyák pontos darabszámát. Illegális (piros kártyák) árut természetesen tilos bevallani.

Ha van nálunk teszem azt 3 alma és egy sajt, akkor azt mondjuk a bírónak: “Drága bíró uram! Mindössze négy láda ropogós almát vinnék János király gyönyörű városának piacára!”

img_6725.jpg

Azonban ha a szemfüles bíró megneszeli, hogy az almák közé bekerült egy pár vég selyem, egy szerény nyílpuska és esetleg egy hordó mézsör és kíváncsiskodni támad kedve, akkor érdemes egy ilyen szöveggel elé állni: “Nagyrabecsült Bíró Úr, ne fáradjon átnézni ezt a szerény tarisznyát, adok most 4 aranyat, hogy ne pazaroljam az idejét,  mert én úgy tudom, hogy a másik kereskedőnél igencsak lenne mit találni (ráadásul a szívességért cserébe bíróként szabad átkelést engedek majd).”

img_6766.jpg

" Az öt érett sajtomnak az illatát érzi Bíró Uram! És hogy ne kelljen fáradni tovább szagolni, adok nyolc tallért a fáradozásaiért cserébe."

 img_6764.jpg

 

Amint az alkudozásnak vége és a későbbiekre vonatkozó ígéretek elhangzottak a bíró eldönti, hogy 4.megnézi, vagy továbbengedi a kereskedőt. 

img_6732.jpg

Ha megnézi a tarisznyát és a kereskedő állításai IGAZAK voltak, a bíró kifizeti a kártyák jobb alsó sarkában látható büntetés összegét. Ha a kereskedő HAMISkodott, akkor ő fizet a bírónak, ráadásul az összes olyan árut elkobozza a bíró -legális, vagy illegális- , amit nem vallott be. Ezután a kör véget ér, a megmaradt árukat a kereskedők kipakolják a standjuk megfelelő részére. Egy új játékos lesz a bíró, mindenki feltölti az árukészletét. Akkor ér véget a piacnap (és a játék), amikor minden játékos kétszer, vagy (3 játékos esetén) háromszor betöltötte a bíró szerepét. 

img_6734.jpg

A játék akkor ér véget, ha mindenki háromszor betöltötte a bíró szerepét. A pontszámításnál az összegyűjtött pénzt és a kártyák jobb felső sarkában szereplő értékeket kell figyelembe venni. A kevesebb kockázattal járó, legális árukból legtöbbet összegyűjtők “Chicken King/Queen” címen kívül (a magyar megfelelője talán a “Nyúlbéla Király/Királynő) bónuszpontokat kapnak.

Gyűlnek az áruk a standok körül

 img_6739.jpg

Természetesen nem céltalan blöffölések, egymás heccelése, vagy folyamatos röhögések láncolatáról van szó. Ha nem figyelünk oda stratégiánkra szegényes marad a standunk. A Nottingham Bírája egy kezdő játékos számára is élvezhetően ötvözi az izgalmakat és a vidámságot, amit egy társasjáték tud nyújtani. A körök elején kártyáink lecserelésével fondorlatosan manipulálhatjuk a bírót alakító játékost, azt a látszatot keltve, hogy tiltott árukat veszünk magunkhoz. Az pedig már a bírón múlik, hogy bedől a kereskedők meggyőző erejének, vagy a csengő aranytallérjaiknak. Talán a képeket elnézve is kiderül, hogy milyen hangulatos játék a Sheriff. Megfűszerezve egy kis szerepjátékos beütéssel. Arra azért a legtöbben még emlékeznek, hogy milyen volt boltosat játszani. Nekünk pontosan mindezek keverékére volt szükségünk! Á, aki tényleg elég nehezen képes beleélni magát abba, hogy lelkes tűzoltó legyen lego-falván, egészen elemében volt, amikor alkudozni kellett, vagy a bírói jogköröket gyakorolni. Ezért a célközönsége elég széles skálán mozog, mert se különösebb fondorlat, se nagy gyakorlat nem szükséges ahhoz, hogy jól lehessen játszani. Persze eleinte P is csak azzal szórakozott, hogy átverje a bírót, de a pár kör után a saját bőrén pénztárcáján tapasztalta, hogy nem túl kifizetődő a sok huncutkodása.

img_6712.jpg

Hamar felkerült a telitalálatos választásaink közé a Sheriff of Nottingham a könnyed, lendületes játékmenetével, igényes grafikájával, mert mindent tud, amiért egy játékot szeretni szoktunk. Nem kell görcsölni a szabályokon, nagyon hamar élvezhető és ami még jobb, hogy könnyen bele lehet feledkezni az árusok szerepébe és teljes átéléssel játszani. img_6763.jpg

Amikor ilyen játékok kerülnek az asztalra egészen más színt kap a legpocsékabb délután. Az ember pedig hajlamos komoly értékként kezelni az ilyesmit, főleg ha nemrég van túl egy mérföldkőnek számító születésnapon. Úgyhogy a következő évtizedekre is sok hasonló játékot kívánok még magunknak. 

 

Ára: cca. 10.990,- Ft 

Játékosok száma: 3-5

Külcsín/belbecs: Látványos, lendületes, belefeledkezős -» polcra kívánkozó

Korosztály: +14 (nálunk 8/4)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr4813015222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása