Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Varázslótanoncok

2017. november 08. - palinta77

img_6939.jpg
jra fordulóponthoz értünk. Ezúttal T-vel, aki egyre többet és jobban  társasozik. Persze eddig is aktívan részt vett a felnőttesebb játékokban, mint “bankár”, vagy az én csapatomat erősítette (a maga módján és kedve szerint). De mindkét szerep abban merült ki, hogy válogatás nélkül osztotta, vagy gyűjtötte a pénzeket, erőforrásokat pakolgatott. Viszont az elmúlt tavasszal-nyáron annyit ügyesedett és nőtt a figyelme, hogy szép lassan bővíteni kezdtem a társasjátékait. Az elkövetkező hetekben igyekszem számot vetni a kedvenceiről. A rókás nyomozás után az erdőben maradtunk a Varázslótanoncokkal.

Új játékunk ugyanannak a pöttyös-sorozatnak a legújabb része, aminek a Sajtbirodalom, a Mmmm!, Katicák farsangja stb. A könnyebbség kedvéért színek szerint csoportosították a játékokat. A zöld dobozosok a legkisebbeknek szólnak (3+), a kék (4+), sárga (5+) a piros (6+) korosztálynak. Nem teljesen értek egyet minden esetben a besorolással (pl. A Mmm! inkább 6+, ellenben a Varázslótanoncok ellenben nem). Persze sok mindentől függ, hogy kinek, mikor kezd el egy-egy játék működni. Például ha a fiúk magamra hagynának a varázserdőben, egészen biztos, hogy nem tudnék egyedül visszaosonni a célig, pedig már régen elmúltam 6 éves.

 

img_6895.jpg

Adott néhány varázslótanonc, akik kisurrannak éjnek idején az iskolából, hogy a falusi piacon vásárolhassanak, mindenféle izgalmas és tilalmas varázseszközt. Csakhogy Willy az éber őrszellem megneszeli a kihágást és próbálja elkapni a szabálysértőket, mielőtt azok visszajutnának az épület védelmébe. Mivel az erdő túl sötét, a fák koronájában lévő fénylidércek segítségét kell igénybe vennünk az előrejutáshoz.

Éjszakai kalandorok

img_6900.jpg

Dobunk -keresünk

A játék első -nagyobbik- része együttműködésen alapul. A játékosok kockadobásaik után megpróbálják felfordítani a gurított szimbólumoknak megfelelő lidérclapkákat. Ebben a szakaszban még segíthetik őket a cinkostársaik. Ha sikerült megtalálni, amire szükségünk van, akkor annyit lépünk előre, ahány lapkát megtaláltunk.

img_6917.jpg

 

Lépünk

Tévesztés esetén viszont azonnal véget ér a körünk, lépnünk kell. Ha a három szimbólumból csak egyet találtunk el, a második felfordított lapkánk nem a megfelelő képet mutatja, akkor a harmadikat már nem kereshetjük meg. 

A kockákon két különleges ábra is szerepel. Az egyik a bájital, melynek köszönhetően egyet előre léphetünk valamelyik bábuval. A másik pedig a szellem. Ekkor Willy lép egyet előre.

 Amikor véget ér a kör, akkor a szellemórával rendelkező kezdőjátékos Willyt is útjára indítja. Mindig annyi mezőt lépteti a kezdőjátékos, ahány háromszög szerepel az adott helyen. Eleinte egyesével, a célhoz közeledve kettesével, majd hármasával ugrik előre. Ha Willy utoléri valamelyik játékost, akkor az egész bagázs lebukott és vesztettünk, ha mindenkinek sikerült visszaérni az iskolába, akkor nyertünk. 

 

Mentőövek

Ha csávába kerülünk, kétféle segítséget vehetünk igénybe. Az egyik a kockabájolás varázslata (újraguríthatjuk a kockáinkat, és bőszen reménykedünk, hogy sikerül olyan lidércekre akadni, amikről tudjuk, hogy merre lapulnak). A másik a kockán is szereplő bájital. Mindkettő felhasználásról közösen döntenek a játékosok. Alkalmazásuk után pedig kikerülnek a játékból. 

 

Vigyázat! A lépcsőkre érve már egy pisszenést sem lehet hallatni. Itt  ér véget az együttműködés, minden éjszakai lődörgő csak saját maga emlékezőtehetségére számíthat. Vagyis kockadobás után nem segíthetjük a másikat, magunknak kell megtalálni a fénylidércek lapkáit. 

 img_6898.jpg

A látvány

Ami a táblát illeti P hamar lázba jött, az egyértelmű Harry Potter utalásokat felfedezve. A kastély Hogwarts, a tökföld Hagridé (tudjátok, ahol abba a szerencsétlen kalandba keveredett Rigócsőr), a tó pedig amin átcsónakáz a Tűz serlege kezdetén, az erdőn túl meghúzódó falu pedig mi más lehetne, mint Roxmorts. 

 

A rajzok, akárcsak a színek kedvesek, bájosak, megnyugtatóan mesések. Az összes elem vastag, erős kartonból készült, míg a bábuk -bár aprók-, de egész szépen kidolgozottak. Külön hála a lépcsőzetért, amit elég egyszer összerakni, utána a dobozban tárolható. Ha valaki hozzám hasonlóan bénázna az összerakással, a lépcső hátulján talál útmutatást. 

img_6910.jpg

Nagyon szerethető kis játék a Varázslótanoncok. A rövid és egyszerű szabályok egy óvodás türelmét sem teszik próbára. A memória alapú kihívás viszont komoly feladat elé állítaná a szülőket, ha nem lenne velük a gyermekük, aki viszont brillírozni fog a témában. (Egyúttal magamban csendben sikítva konstatáltam, hogy mennyit romlott a memóriám.) Így a gyerekek látványos sikerélményeket szereznek a játék során. A kooperációnak köszönhetően a kiélezett versengés, viták is elmaradnak.  Ez viszont azt is jelenti, hogy igény szerint békefenntartó szülő nélkül is lehet játszani. Mire a lépcsőkhöz érünk többnyire úgyis sikerül megjegyezni a lidércek elhelyezkedését. 

A játék elején megkönnyíti ugyan a dolgunkat, hogy megnézhetünk a tanoncok számától függően 2-3-4 lidérclapkát, de nem szabad alábecsülni a feladatot. Mivel ennek a korosztálynak szóló játékok -nagyon helyesen-  eléggé behatárolt eszközökkel dolgoznak, meglehetősen egyszerű a dolgunk. 

 img_6936.jpg

De az egyszerű nem mindig baj. Sőt! Az összedolgozós-memóriás-lépkedős játéknak nagyon is van helye a polcon. Könnyű velük játszani, az óvodások elemükben érezhetik magukat, amikor gond lepipálják a szülőket. Ráadásul a játék nagyobbik részében egymást segítjük, miközben tétje is van a tetteinknek: az üldözó Willy egyre fürgébb tempóban jön a sarkunkban. A tábla szépséges, a feladat egyszerű, de nem unalmasan egyszerű: ment is a kedvencek közé. 

 

Játékosszám: 2-4

Korosztály: 4-8

Külcsin/Belbecs: mesevilág találkozása az óvodások világával

Ár: cca. 6990,- Ft

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr1513204527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása