Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Erwin Moser: Csodálatos Jóétjmesék

2017. november 21. - palinta77

img_6954.jpg

Kicsit szomorkás szívvel álltam neki ennek a bejegyzésnek. Miközben Erwin Moser legújabb, magyarul megjelent könyvével, a Csodálatos Jóéjtmesékkel búcsúztattuk a nappalokat, egy másik, végérvényes búcsúzásra is sor került: október közepén elhunyt a kedves író-illusztrátor. 

img_6976.jpg

Az előző kötet hosszabb meséi után újra visszatértek a Fantasztikus jóéjtmesékből ismert rövidebb anzixok. A 77 meséből a Mosertől megszokott békés, meghitt miliő köszönt vissza. Ebben a világban gyakran a legkisebbek a legnagyobb hősök, a legnagyobbak pedig távolról sem olyan félelmetesek, ahogy azt gondolnánk. Ezért tud a barátságos bagoly csodálatos meséképeket eregetni a pipájából és Rüdigert a bátor kisbékát sem tartja vissza saját mérete, ha  az álmai megvalósításáról van szó. 

img_6973.jpg

Újra átéltük a moseri mesék minden sajátosságát: a szeretetteljes, megnyugtató légkört, amiért úgy szeretem az írásait.  Jó olvasni a történeteit, amik békés hangulatukkal ellensúlyozzák a napközben körülvevő zajt. Látom a fiúkon is, hogy az óvodai, iskolai zsibongásból vágynak visszahúzódni egy olyan szegletbe, ahol nyugalom van. Apró, megnyugtatóan végződő kalandok, egymásról gondoskodó, odafigyelő szereplőkkel, akik hol bejárják a világot, hol csak elvackolódnak télre egy kényelmes föld alatti odúban. 

img_6961.jpg

Itt az ártatlan, huncut viccek jól megférnek a másik odaadó segítésevel, támogatásával a másság elfogadásával. Tűnjön bármely elcsépeltnek az üzenet, a szerző most is olyan jól kormányozza mesevilágát, hogy történetei egyformán szólnak izgalmas kalandokról, merész vállakozásokról élet- és lélekmentésekről. 

img_6964.jpg

Moser, aki betegsége miatt évek hosszú során át helyhez kötött életet élt, beutaztatja olvasóival az egész világot. Egy-egy keresetlen félmondattal emlékeztetve arra, hogy néha jó ráérősen, a dolgok szépségéért csinálni valamit. Apró történetei szinte követelik, hogy továbbálmodjuk őket. A sűrűn illusztrált történetek pedig nagyon is alkalmasak erre, hiszen sokszor meglepő megoldásokkal áll elő. Eső ellen esőmuzsikaház, fáradtságra, kimerültségre viszont a legjobb a légkúra egy helikopterkastélyban, megnyugvásra pedig Erwin Moser. Bis dann kedves mesélőnk! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr8013084230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása