Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Tom Fletcher: Christmasaurus

2017. december 19. - palinta77

img_7383.jpg

Mi köze lehet egy dinoszaurusznak a karácsonyhoz? Hogy kiderítsük, teljes gőzzel belevetettük magunkat Christmasaurus történetébe. 

img_7359.jpg

Jövőre már nem is kell Mikulás-süteménnyel vacakolnunk: ugyanis a répát szereti. Tom Fletcher ez a kedvesen excentrikus író, zenész, vlogger karácsony-fantáziájának köszönhetően izgalmas tényekkel gazdagodtunk. Az ajándékokat nem a manók készítik (ugyanis mindössze három ujjuk van), hanem a világ legelső karácsonyfáján növő varázsbabokból bújnak ki. A babok további sorsa viszont már nagyon is a manókon múlik. És van még tovább is. A Mikulás segítői csak és kizárólag rímekben hajlandóak beszélni (mulasztás esetén rosszalló tekinteteket von magára az elkövető). Gondolhatjátok milyen humorosan körülményes így minden társalgás. 

Trundli Vilit is nagyon szórakoztatta ez a sok vicces furcsaság, amiről a karácsonymániás apukája mesél. És talán hiszi is, meg nem is, míg egy véletlennek köszönhetően meg nem pillantja a szobájából kiosonó  bizonyosságot: Chirstmasaurus-t. Persze hatalmas felfordulás kerekedik, amikor a mit sem sejtő Mikulás a házuknál hagyja potyautasát. 

img_7364.jpg

A dínómániás Vili pedig magánkívül van az örömtől, hogy a Mikulástól egy igazi dínót kapott. Valamit azonban nem vett számításba. A vadász  csendben osonó, kitartóan figyelő árnyát, aki gonosz tervet dédelget: Christmasaurus trófeáját szeretné megszerezni. És az igazán fergetegesen izgalmas kalandok ezután kezdődnek csak. 

img_7368.jpg

 Ami ezt a történetet kiemeli többi kalandregény sorából az maga a főhős.  Fletcher egészen a hetedik fejezetig nem árulja el, hogy Vili kerekesszékben ül. Ezzel a gesztussal a mellékes körülmények közé delegálva a főhőse állapotát. Mert Vili amúgy hős a javából: önzetlen, bátor és végtelenül jószívű -függetlenül a lábától. Kvalitásairól mi sem árulkodik jobban, mint Christmasaurus-szal kötött barátságuk. A szerző ügyesen váltogatja a Mikulás északi-sarki Hótanyája és Viliék városa között a jeleneteket, hogy kettejük párhuzamos magányát csak az nem veszi észre, aki egy kis időre  belefeledkezik Shane Davries kedvesen humoros illusztrációiba. 

img_7371.jpg

A szerző odafigyelt arra is, hogy karakterei még a kisebbek számára is félreérthetetlenek legyenek. Aki jó az tényleg jó, aki pedig nem, hát az bizony csak a saját elhatározásából megváltozhat. Önálló olvasásra is jó szívvel ajánlom, mert a háromszázsok oldalon bravúrosan vezet át a szerző. A nyelvezete (a fordítás Dudik Annamária Éva remek munkája) könnyen érthető, lendületes és szórakoztató. Talán a pár felnőtteknek szóló kiszólás (parkolóőrök a rosszak listáján) gyerekként kevésbé viccesek, de azért ezek is megmosolyogtatóak. A rímben társalgó manók pedig -ha valaki nyitott az ilyesmire- inspirálóak.  (A könyv végén van is néhány ehhez kapcsolódó játék.)img_7374.jpg

A sok cifra kaland közepette Fletcher nem akar sokat markolni, de mégis megfogja a lényeget: vedd észre. Ne csak nézd, de lásd meg, ismerd meg azt is, ami mellett naponta elmész, hátha kiderül, hogy többre bukkansz, mint gondolnád. Mindezekhez bónuszt is kapunk: a didaktikával szerencsénkre nem bajlódik a szerző. 

Már vágytam egy hosszabb lélegzetvételű igazi családi karácsonyi olvasmányra, ami mellé a sűrű decemberi programjaink közepette is örömmel odagyűlünk és versenyt izgulhatunk kedvenceinkért.

img_7365.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr6413512107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JUJUJUJJJJJ 2018.01.03. 18:56:57

Kérlek-kérlek-kérlek az ujjait javítsd ki.

palinta77 · hintafa.blog.hu 2018.01.03. 19:09:28

@JUJUJUJJJJJ: Köszönöm, hogy szóltál! Elképesztő, hogy nem vettem észre.

JUJUJUJJJJJ 2018.01.04. 09:50:58

@palinta77: Köszönöm és ne haragudj,amiért írtam,csak nem bírom lefogni a kezeimet/befogni a számat. Amúgy épp most olvassuk(kicsit megcsúsztunk az idővel,na) és szuper!

palinta77 · hintafa.blog.hu 2018.01.05. 11:25:03

@JUJUJUJJJJJ: Dehogy haragszom!!! Örülök, hogy észrevetted, amit nekem sokadik olvasásra sem sikerült (ilyenkor már azt látom, amit látni szeretnék). :/ Csak az nyugtatott meg egy kicsit, hogy nem a helyesírásom hagyott cserben hanem a szemem. A mondat második felét olvasva eredetileg valami mást akartam írni, de addig variáltam, míg nem igazítottam hozzá a mondanivalómhoz a leírtakat.

Az idővel pedig mi is hadilábon állunk. Szinte már ez az életformánk. :S Nagyon örülök, hogy tetszik a könyv! Jó olvasást és szép hétvégét!
süti beállítások módosítása