Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Nyulász Péter -Ritter Ottó: A hosszúfülűek kincse

2018. január 03. - palinta77

img_7598.jpg

Nagyjából egy évvel ezelőtt tudósítottam a Berger Szimat Szolgálat (továbbiakban: BGSZ) frenetikus sikeréről. Nem sokkal karácsony előtt visszatért a nyomozóbanda, hogy velük együtt eredjünk A hosszúfülűek kincse nyomába.

Egy olvasó életében egy év elég sok idő, úgyhogy akaratlanul is számadást készítettem magamban P előmenetelét illetően. A tavalyi év első 7-8 hónapjában elképesztő tempóban olvasott. Mindent falt, amin betű volt. Ha könyvtárba mentünk négy könyvnél kevesebbel sosem jött haza. Viszont az utóbbi 3-4 hónapban komoly stagnálás állt be, amiből idáig csak rövid időre tudta néhány jól bevált kedvenc kimozdítani. 

img_7600.jpg

Nem állítom, hogy válságos a helyzet, de nagyon igyekszem, hogy olyan könyveket kerüljenek “véletlenül” a keze ügyébe, amik pozitívan erősítik az olvasáshoz kapcsolódó élményeit. 

img_7621.jpg

A Berger Szimat Szolgálattal úgy éreztem biztosra megyek. A kanapén sarkában kizökkenthetetlen révületben olvasó gyereket figyelve Nyulász Péter író és Ritter Ottó illusztrátor párosa harmadszor is  beletrafált. 

img_7617.jpg

Bugac Pongrácot a pumiikreket és Juli Pulit ezúttal nagyon messzire sodor egy múzeumi rablás. Először Ausztráliába, majd a Húsvét-szigetekre vezetnek a nyomok. Utaznak repülőn, léghajón, tengeralattjárón, vagyis kalandban, kihívásokban most sincs hiány. Talán már mondanom sem kell, hogy meg sem állnak, míg megoldják a rejtélyt. 

A harmadik kötet minden tekintetben az első kettő méltó folytatása. A szöveg szerkezete jól átlátható, a kezdő olvasóknak kedvező betűmérettel, szellős sorokkal, a fekete betűk monotonitását megtörő tipográfiai megoldásokkal. A történet íve feszes, de nincs tele zavaróan sok fordulattal. 

Ritter Ottó vagány, de mégis barátságos, élénk színekben dúskáló illusztrációi továbbra is nagyon vonzóak és kifejezőek. Az elhelyezésük is dicséretre méltó: jól lazítják a betűkkel teleírt oldalakat. A korábbi kötetekhez hasonlóan -ha olvasás közben pihenőt tartanátok- képrejtvények nyomába is eredhettek. 

img_7603.jpg

Az előző részekből megismert kutyaakadémikus most sem tétlenkedik, egy rakás érdekes, könnyen megjegyezhető információval lettünk gazdagabbak. Kezdve a morzejelektől, az időzónákon át, a tájékozódást segítő koordinátákig, hogy a hideg-meleg levegő mozgását már ne is említsem. Két utóbbi a 3. osztályos környezetismeret anyag része, úgyhogy még a tananyagot kiegészítő segédanyagként is használhatjuk.

img_7622.jpg

Felnőttként talán túlzásnak tűnnek a beszélő nevek, de mivel ez egy gyerekkönyv, a célközönségnek szánt humorral bennem fel sem merült, hogy ez gond lehetne. Ráadásul a szerző tisztelgése a tavaly elhunyt pályatárs Rigó Bélára, az ausztrál léggömb és léghajó rendezvényszervező Steve Huffnagel szerepeltetésével, igen szép gesztus. 

img_7616.jpg

 Az alkotók ismét mindent megtettek azért, hogy a BGSZ -sorozat újabb részének elolvasása minden tekintetben jó élmény legyen. Okosodtunk, nevettünk, jól éreztük magunkat. Ennél többet nem is kívántam.  

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr8913543487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása