Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

A Tiltott sziget

2018. február 20. - palinta77

img_8562.jpg

A gyerekek pocsék vesztesek, de az a helyzet, hogy az ellenkezője is épp ennyire igaz. Akkor ugrott a felismerés legélesebben az arcomba, amikor P-ék osztályában elkezdtem kisebb-nagyobb rendszereséggel társasjátékos alkalmakat tartani. Nemcsak kíméletlenül a másik orra alá dörgölik sikerüket, de lehetőség szerint ki is gúnyolják a vesztest. Hiába, elegánsan nyerni és veszteni olyasmi, amit tanulni kell.

A közösen elszenvedett veszteség, vagy az együtt átélt eufória viszont sokat árnyal ezeken a készségeken. Tehát elő a kooperatív játékokkal! Az utóbbi hónapok egyik legjobban várt megjelenése a Pandemic atyjának Matt Leacock Mensa-díjas játékainak magyar kiadása A Tiltott sziget és A Tiltott sivatag. 

A hamarosan három részessé bővülő sorozat méltán örvend ekkora sikernek. Kezdők számára is könnyen elsajátíthatóak a szabályok, miközben a játékélmény frenetikus.  Annyira át tudják adni a játékosok önmagukat az élménynek, olyan kendőzetlen izgalommal tervezik-szervezik a csapat mozgásait és a következő lépéseket, hogy csak figyelőként végigkövetni a játékot külön élvezet. img_8565.jpg

Az együttműködésen alapuló játékok egyik alapdarabja ez. Ha nem kooperatív gyerekjátékkal indítanátok társasjátékos pályafutásotokat, akkor a Tiltott szigettől startoljatok. Nem fogjátok megbánni. Hiszen az ikonikus, mára már szinte követhetetlen mennyiségű kiegészítővel rendelkező Pandemic-hez is tökéletes átvezető a sorozat. img_8640.jpg

A játék célja, hogy a folyamatos süllyedésben lévő Tiltott szigeten a játékosok összegyűjtsék a négy ereklyét (föld, víz, tűz, levegő) a szigetlapkák jobb alsó oldalán jelzett megfelelő helyszíneiről. (Minden ereklyéhez két lapka tartozik.) Végül az egész csapatnak -bizony, senkit sem hagyunk hátra!- el kell jutnia a felszállóhelyre és el kell hagynia a szigetet. img_8620.jpg

A küldetés szempontjából végzetes események: ha az egyik ereklyéhez tartozó mindkét helyszín az ereklye megszerzése előtt elsüllyed, vagy a vízszint eléri a halálos mértéket. 

 Mivel egy idő után egyre több helyszín tűnik el, a csapatnak kell meghatározni, hogy a karakteretek erősségeit hogyan tudja a  legjobban céljai érdekében kiaknázni. Hat különböző karakter közül választhattok, akiknek más az erősségük. Valakinek nagyobb a mozgástere, más az elárasztott területeket tudja gyorsabb ütemben szárítani és olyan is akad, aki könnyebben tud játékosok között kincskártyákat átszervezni. 

img_8567.jpg

 Amikor rátok kerül a sor I. végrehajtotok 3 akciót (tetszőleges kombinációban), majd II. húztok két kincskártyát, végül III. magatokra öltitek az ellenetek dolgozó játék szerepét. A következő akciókból választhattok:

1. Mozgás: csak szomszédos lapkákra, kivéve ha a szerepkártya mást mond. Minden lépés egy akció (ha hármat lépsz, azzal vége is a körödnek).

A mérnök lép egyet (felszállópálya) utána szárít (elveszett laguna) ez két akciót vett igénybe

img_8579.jpg

2. Árvízvédelem (avagy szárítás): visszafordíthatsz egy süllyedőben lévő (kék fehér oldalát mutató) szigetlapkát.

A mérnök felszárítja a 'Hullám palotát' (1. akció) lép egyet (2.akció), majd újra szárít, ezúttal az 'Aranykaput' (3. akció)

img_8648.jpg

3. Kártyacsere: egy másik játékosnak átadhatod egy kincskártyádat. 

4. Ereklye megszerzése 

A navigátor egyik akciójaként eldob a 'Korall Palotán' négy kincskártyát, ezzel megszerzi a serleget

img_8607.jpg

 II. Kincskártyák

Ebben a pakliban minden ereklyéhez tartozik öt kártya. A játékos, aki összegyűjt négy egyformát és eldobja a megfelelő szigetlapkán, megszerzi a hozzá tartozó ereklyét. 

Sajnos húzhatsz ‘Emelkedő vízszint” kártyát is. Ilyenkor a vízszintmutató megemelkedik és a szigetkártyák (kék hátterű) dobópaklija  keverés után a húzópaklin landol. Innentől kezdve azok olyan helyszíneket is kihúzhatunk, amiket az előző körökben már elárasztottunk. Ezek akár ki is esethetnek a játékból. 

img_8594.jpg

 

III. Az ellenség

Az akcióid végrehajtását követően magadra öltöd a játék, jelen esetben az áradás szerepét. Húzol a vízszintmérőnek megfelelő számú kártyát. Ha olyan helyszín van a kezedben, aminek a színes oldalát látod, akkor egyszerűen átfordítod a lapkát a kék-fehér oldalára. Amennyiben már az elárasztott (kék-fehér) oldal van felül, akkor kikerül a játékból, a szigetkártyájával együtt. Az idő múlásával így tűnnek el egyre gyorsabban a sziget helyszínei, nehezítve a kalandorok mozgását és a feladat teljesítését. 

img_8634.jpg

 A játék akkor ér véget, ha sikerült megszerezni az összes ereklyét és lelépni a felszállópályáról egy helikopterkártya eldobásával. 

 Elsőre talán szokatlan, de a játékszabály nagyon átláthatóan, lépésről-lépésre mutatja meg a teendőket, így könnyű eligazodni a játékmenetben.img_8617.jpg

Nem hallgathatom el azt sem, hogy nagyon erősen addiktív. Incselkedően hívogat a kaland, hogy újra próbára tegyük csapatunk képességeit, vagy más szerepekbe bújva vágjunk neki a kihívásnak.

Nemcsak megidézi gyerekkorunk önfeledt Indiana Jones -féle szerepjátékait, de pörgős, intenzív élmény a videojátékokon edződött nemzedéknek is. Búcsúzóul ízlelgessétek kicsit a nevét ‘Tiltott Sziget’ …uuuu… mintha Atlantisz egy másik, izgalmasan misztikus verziója nyílna meg. Még a helyszínek nevei hallatán is kellemes berzenkedés vesz rajtam erőt a sokadik játék után is. 

img_8643.jpg

Emellett számtalan területet fejleszt. Kezdve az empátiától, a türelemig (végighallgatom a másikat), a rendelkezésre álló erőforrások, lehetőségek maximális kihasználásának kombinálása, az összefogás, a kommunikáció, a felelősség megéléséig. Egy csokor azokból az értékekből, amitől egy csoport (család, munkahely, vagy bármilyen közösség) jól működik. img_8614.jpg

 A versengő játékok után természetes, hogy üdítően hat minden olyan alkalom, ahol a többi játékossal együtt és nem egymás ellen kell dolgoznunk. Ez a módszer valamennyire áthidalja az életkor és a tapasztalatbeli különbségeket is, bár egy nagyobb testvér, vagy a gyakorlott játékos nyilván hamar át fogja venni az irányítás szerepét, de kis odafigyeléssel meg lehet tanítani, hogy kivárják, míg mindenki elmondja az ötletét. Ez pedig ritka kincs. És most elsősorban nem a társasjátékokra gondolok.

Ha kedvet kaptál, az Okosjátéknál tudod beszerezni.

Játékosok száma: 1-6

Életkor: dobozon 10+, nálunk 8+
Külcsín/Belbecs: fémdoboza és kevés alkatrésze miatt arra termett, hogy mindenhová hurcoljuk
Ára: 6.990,- Ft 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr7313683766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alalala 2018.02.22. 13:19:30

Aki pandemic-el szokott játszani, annak ez mennyire ajánlott? Így elolvasva szerintem elég nagy az átfedés (igazából a tábla hiányán kívül más különbséget nem is látok) és nem vagyok benne biztos, hogy csak azért megéri megvenni, hogy vírus helyett a víz ellen tudjunk játszani.

palinta77 · hintafa.blog.hu 2018.02.23. 03:53:54

@alalala: A Pandemic-hez képest ez sokkal-sokkal egyszerűbb. Én azt mondom, hogy a Tiltott sziget és a Tiltott sivatag kombója a Pandemic előszobája. Ahhoz képest ez egy nagyon egyszerű játék, tehát inkább kezdőknek ideális. Mondjuk mit attól függetlenül szeretjük, hogy a Pandemic-kel is szoktunk játszani, mert van, amikor egy hétköznapba csak egy Tiltott szigetről való menekülés fér, a világ megmentésére már nincs időnk. :))

alalala 2018.02.23. 10:16:38

@palinta77: Kár, így kicsi az esélye, hogy megveszem. Majd egyszer talán valakinek karácsonyra :)

palinta77 · hintafa.blog.hu 2018.03.05. 09:23:44

@alalala: Nekünk a hétköznapjaink elég sűrűek, így a délutánba egy Pandemic hosszúságú játék nem mindig fér bele, viszont igényünk lenne rá. Én ezért (is) szeretem ezt a játékot, mert egy mozgalmas napon is hozzájuthatunk a napi betevő társasozáshoz.

FRita 2018.03.20. 16:29:44

A szabályok egyszerűbbek, de megmenekülni egyáltalán nem biztos hogy egyszerűbb. Attól függ, milyen szintről indítasz. Tényleg nagyon klassz játék, Pandemic mellett is. :)
süti beállítások módosítása