Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Heinz Janisch: Biblia - A legszebb történetek gyerekeknek

2018. április 01. - palinta77

img_9188.jpg

Stílszerűen Húsvét előtt kezdtünk bele Heinz Janisch: Biblia -A legszebb történetek gyerekeknek című átiratába, de persze nem csak most aktuális.

A könyv első felében az Ószövetség történeteivel ismerkedünk, majd a második részben áttérünk a jóval terjedelmesebb Újszövetségre. 

img_9199.jpg

Janisch szép, szelíd hangon mesél. Elbeszélői stílusa nyomán a történetek életre keltek és megelevenedtek a képzeletünkben.  (A fordítás Abrudán Katalin munkája.) Elsősorban Jézus története hagyott mély nyomot a fiúkban, elsősorban P-ben, aki koránál fogva sokkal többet megértett és átérzett. T inkább csak utánozza a mi reakcióinkat, de a felolvasás őt is magával ragadta. Ennek objektíven mérhető eredménye volt az osztatlan figyelem és a fejezeteket követő kérdések. A miértek, hogyanok, amiket a szerző is segít megválaszolni a magyarázó részekkel. Ezek a mondanivaló értelmezését is megkönnyítik, de helyenként rávilágítanak az adott kor egy-két szokására, gondolkodásmódjára.

img_9195.jpg

Olvasás után a legerősebb benyomásom a béke és a megnyugvás volt. Megkapó volt az egész kötet. Kevés jelzővel és viszonylag egyszerű mondatszerkezetekkel dolgozik és nagyszerű hatást ér el. Olvasmányosan és színesen eleveníti fel a Biblia legfontosabb történeteit. Ennek köszönhetően könnyű átlátni a történet ívét.

img_9191.jpg

Kívül-belül igényes és érdekes olvasmány, amely annyit hangsúlyoz, ami egy kisgyerek számára fontos a megértéshez. Lisbeth Zwerger helyenként szürreálisnak ható illusztrációi pedig még teljesebbé teszik ezt az érzést. A lágy vonalvezetésű, többségében pasztell színű képei viszont nem Jézus korát idézik. A Bábel -torony például egy modern felhőkarcolóra hajaz, míg Mária, kezében az újszülöttel az utcátok végén lakó kismamára hasonlít. Ezzel persze csak arra szeretnék rávilágítani, hogy Zwerger modern élethelyzeteket bemutató képei szinte megrendítő közelségbe hoznak egy távolinak tűnő történetet. 

img_9197.jpg

Talán az sem véletlen, hogy a festményeken itt-ott felfedezhetünk a kultúrtörténetből ismerősnek tűnő momentumokat. A kedvencem amikor az angyal, glóriájával a kezében fejet hajt Mária előtt, akivel épp azelőtt közölte, hogy Isten őt választotta kis Jézus édesanyjává. Mária pedig felhúzott vállakkal, a lélegzetét is visszafojtva fogadja a gesztust. Mintha tudná, hogy ahhoz, amit a jövő tartogat nem elég a felületes lélegzés. 

img_9193.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr5213797956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása