Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Azul

2018. április 28. - palinta77

img_9678.jpg

Hetek óta csak csempézünk. Ezek után csak rövid ideig gondolkodtam el, hogy az Azulról szóló bejegyzést egy ilyen fellengzős mondattal kezdjem, vagy elég lenne egy őszinte, de nagybetűs kitörés: IMÁDJUK!

Mivel ez is egy olyan játék, ahol nagyon jól összhangban van a tematika, a megvalósítással és a játékmechanikával, hogy ez már önmagában megalapozza az ovációt és az ömlengést. Bizony, új kedvencünk érkezett.

Ebben a bejegyzésben, kicst sokat fog szerepelni a húzózsák, de olyan gyönyörű!


Michael Kiesling tervezői elméjét talán egy portugáliai nyaraláson tett látogatás, vagy az Alhambra egyik csodája ihlette meg. Mindenesetre ezúttal a gyönyörű azulejo csempék világát állította a központba. Eredetileg monokróm kék-fehér színűek voltak, innen a nevük (azul=kék). És tényleg pazar hatást érnek el a falakon.  

img_9687.jpg

A játékosok célja, hogy saját táblájukon a falat minél előnyösebb kombinációban pakolják teli csempékkel. A játék akkor ér véget, ha valakinek a tábláján megtelik egy sor. Két fázisból áll a munkafolyamat.

Gyűjtögetés és mintasor feltöltés

Az aktuális játékos valamely lapkáról veszi fel az ott látható egyik szín minden csempéjét, a többit pedig betolja az asztalra (ld. kép). A felvett motyót pedig jobbról-balra haladva lehelyezi táblája egyik mintasorba. Dönthet úgy is, hogy az asztalon lévő valamelyik szín összes lapkájával teszi ugyanezt. 

A mintasorokba az adott körben csak ugyanolyan színű csempék kerülhetnek. 

img_9694.jpg

Ha elfogyott az összes kő, jöhet a pakolás.

Fontos! A következő (pakolási) fázisában csak egy, a mintasorok jobb szélső csempéje kerül fel a falra, abban az esetben, ha sikerült a teljes mintasort feltölteni.

img_9698.jpg

A mintasorból valamilyen okból kimaradó (pl. a mintasorhoz tartozó fal sorában már szerepel ez a szín), felesleges kövek lekerülnek a padlószintre, de a kör végén pontlevonás jár értük. 

A padlószinten lévő kövekért pontlevonás jár. És a zsák. Mert régen szerepelt.

 Pakolás

A befejezett sorok jobbszélső csempéje kerülhet át a falra, a nyíllal jelölt sorba, a színének megfelelő helyre. Értéküket azonnal lelépjük a pontozótáblán. Majd eltávolítunk minden olyan mintasort, ahol hiányzik a jobb oldali csempe.

 

Pontozás

Minden csempe 1 pontot ér, de a qwirkle-höz hasonlóan, ha vannak szomszédai akkor nő az értéke. 

A fekete csempéért 3 pont jár

img_9728.jpg 

A kör végén lelépjük a padlószintre lerakottak (ha vannak) után járó pontlevonásokat, majd ezek is mehetnek vissza a dobozba. Ezután újra felöltjük a manufaktúrákat és kezdődhet az új kör, gyűjtögetéssel.

img_9735.jpg
 

A mintasorok hossza fentről lefelé bővül, így a fal aljának feltöltéséhez több csempére van szükség, ami akár azt is jelenti, hogy több körben tudjuk összeszedni a szükséges mennyiséget, illetve extrém esetben lehet egy csomó pontlevonásunk a padlóvonalon lévő felesleg miatt. A pontozásnál a játék végén bónuszpontok járnak minden feltöltött oszlopért (7 pont), a kész sorokért (2 pont), és minden színért 10 pont, aminek az összes (öt) kövét leraktuk. 

Két befejezett sort is sikerült összehozni, indulhat a pontozás img_9750.jpg

Régen éreztem a kellemes meglepetés és a totális, mindent elsöprő lelkesedésnek ezt a kellemes keverékét. Nem csak nagyon jó a játék alapötlete, remekül összecseng a mechanikával, ügyesen kidolgozottak és átláthatóak, de mégis egyszerűek a szabályok (a magyar fordítás igényes, gondos), és még a kivitelezése is pazar. A köveknek már a tapintása is a jó minőségüől árulkodik (kell is, mert T bár rendszeresen valamelyikünk csapatában játszik, előbb-utóbb mindig lenyúlja párat építkezési céljaira), sőt a húzózsák kék-fehér mintája az eredeti csempék monokróm világát idézi, ahogy a doboz belsejének finom kis részletei is a 13. századi ibériai-félsziget kultúrájának  gazdagságára utalnak. Legnagyobb meglepetésemre még a Millenárison tartott Könyvfesztiválon is belefutottam ebbe a játékba, ahogy az egyik standon díszelgett. Fogalmam sincs hogyan jutott ki, mindenesetre pazarul festett a sok könyvszépség mellett.  


Egy játszma rövid idő alatt lezajlik, a feladat pedig amilyen könnyű, olyan érdekes, ugyanakkor az Azul nem nélkülözi a mélységet sem. Már a kezdők is hamar átlátják az első játék során, hogy a gyűjtögetés és a lehelyezés milyen csapdákat rejt, így gyorsan és élvezetesen jutnak ahhoz a társasjáték élményhez, ami miatt újra és újra előkerül majd az Azul. A tervezést persze befolyásolja valamennyire a szerencse is, de nem zavaró mértékben. Nem fogja kiégetni még péntek este sem a megmaradt agysejteket, sőt inkább kellemesen  kikapcsol. Az ellenfelekkel való konfrontációra is bőven nyújt alkalmat, főleg ha azt próbáljuk elkerülni, hogy a padlószintünkre  sok csempe kerüljön. Érdemes már az elejétől figyelni, hogy milyen sorrendben töltjük fel a sorokat, mert egy elbaltázott taktika meghatározza az elkövetkező körökben gyűjtött pontszámainkat. Ha változatosságra vágytok a tábla 'B' oldalán játszhattok a variánssal, illetve már kapható a kiegészítő is (piros húzózsákkal <3 joker kövekkel).

 

Minden együtt van ahhoz, hogy népszerű családi játékká váljon. Nálunk igazi kedvenc, még Á is szívesen leül velünk játszani, és ez pedig még mindig nagy szó. 

Ha kedvet kaptál a csempézéshez, az Okosjátéknál tudod beszerezni.

Játékosok száma: 2-4
Életkor: dobozon 8+
Külcsín/Belbecs: kívül-belül gyönyörű/ izgalmas feladat
Ára: 11.990,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr313870816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása