Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

David Baddiel: Szupererő kattintásra

2018. május 15. - palinta77

img_9883.jpgDavid Baddiel a nemrég megjelent Szupererő kattintásra című könyvében megint egy olyan téma köré építi történetét, aminek aminek kevés gyerek tud ellenállni.

Felesleges is, hiszen Baddiel második, magyarul megjelenő regényében rátalált saját stílusára. Bár A tökéletes szülő kerestetik is kellemes olvasmány volt, ez a kötet sokkal közvetlenebb, magabiztosabb, kiforrottabb hangon szólal meg. Meg is lett az eredménye: P olyan odaadással olvasta, hogy gyanakodnom kellett volna. De csak két nap múlva, az e-napló egy bejegyzése és fiacskám töredelmes vallomása világította meg a helyzetet. Fátylat rá, év végéhez közeledve elnézhető (főleg, hogy a táska tartalmának ellenőrzésekor épp eltévedtem a napok között, úgyhogy szerda helyett keddre pakoltattam át a gyerekkel).

img_9885.jpg

Fred és Ellie ikrek. Minden percüket, gondolatukat a videojátékozás tölti ki. Ez akár zavarhatná is a szüleiket, de ők szörnyen elfoglalt felnőttek. Eric-et a baconös szendvicsek, Janine idegszálait viszont a Pénz a padláson címet viselő televíziós műremek köti le. Jól látjátok, mindegyikük egy szépen kifejlett kattanással rendelkeznek, vagyis mint család sehogy sem funkcionálnak. A gond akkor kezdődik, mikor Eric a szendvicsektől emberesre hízva, ráül Ellie kontrollerére. A szerencsétlenséget az iskolai laptopon feltűnő Fura Fazon változtatja szerencsévé, aki küld egy igazán különleges és kellően titokzatos konzolt.

img_9893.jpg

Az új kontroller és a hozzá tartozó karperec segítségével Fred végre úgy tud focizni, ahogy a legprofibb játékos, Ellie pedig olyan szépségessé alakíthatja külsejét, mint az összes Disney-hercegnő együttvéve sem tud túltenni rajta. Azért van egy hátulütője is a dolognak. Az iskolát terrorizáló két testvér, Isla és Morris véletlenül rájön a gyerekek titkára.

img_9890.jpg

Baddiel ezúttal a gyors, erőfeszítést nem igénylő megoldások átmenetiségét, visszásságát mutatja be. Persze kecsegtető lehetőség, hogy egy gombnyomással átváltozhatunk önmagunk tökéletesebb kiadásává. Felnőttként -többnyire- beláttuk, hogy az ilyen álmodozás édes, de teljesen haszontalan. Itt kint nincs rövidítés, rejtekút, titkos egérút. Aki jó focista szeretne lenni, annak bizony edzenie kell, nem félgőzzel lötyögni, hanem mindent beleadni. Ami pedig a külsőnket a szerző arra buzdít, hogy fogadjuk el tökéletlen testünket, a szemüvegeket, fogszabályzókat, elvégre nem vagyunk szalagon gyártott szépségek. 

img_9892.jpg

Jó ötlet, hogy Baddiel ilyen videojátékos, kattintós környezetbe ültette mondandóját. Ez a miliő sokak számára vonzó/ismerős, így ez már garantáltan felkelti az érdeklődést. Ráadásul arra is alkalmat ad, hogy a képernyő, a játékok addiktív világát kívülről tudja megmutatni. (Ez nálunk mostanában állandó téma, úgyhogy jól jött a külső visszacsatolás ezeknek a függéseknek a hátulütőjéről.) Míg a kibontakozó történet megfogalmazza saját nagyon ismerős vágyainkat, álmainkat, a végkifejletben azt is látjuk, hogy a látszatmegoldás nem fenntartható. Közben arra buzdít, hogy  minden erőnkkel küzdjünk a saját álmainkért. Főleg pedig higgyünk, elsősorban önmagunkban. Végül úgyis az az igazi szupererő, ha merünk azok lenni, akik vagyunk. (Ezt már csak én mondom, a szerző meghagyja az olvasónak, hogy levonja saját tanulságát.) 

img_9888.jpg

A tanulság csak az utolsó fejezeteknél jön szembe az olvasóval, ami megvéd az okító színezettől. És minden várakozásom dacára szerencsére nem azért történik, hogy a szülők és a gyerekek soha többé nem néznek még a mikró kijelzőjére sem. Az amúgy is olyan álszent befejezés lenne. Helyette egy józanabb, hihetőbb megoldással állt elő a szerző. Baddiel továbbra is szívesen poénkodik, vicces lábjegyzetei, humoros, csipkelődő megjegyzései szereplői viselt dolgairól gördülékennyé és szórakoztató varázsolják az egyébként is érdekes alaphelyzettel induló történetet. (A fordítás Halmai Gergely stílusos munkája.) 

Ügyesen kormányozza a történetet és üzenete nem csak a fiúkat, de a lányokat is megszólítja. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr2713897126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása