Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Hős börze

2018. június 20. - palinta77

img_0754ab.jpg
Jön a nyár, jó lenne előbányászni az utazáshoz alkalmas méretű játékokat, netán újakat beszerezni. Az első amibe a kezem ügyébe került a Hős Börze volt.

img_0717.jpgA frappáns nevű játék a iEllo kisdobozos sorozatának a tagja, csakúgy mint a Schotten Totten (amit szintén vigyetek magatokkal nyaralni, mert nagyon klassz és bár csak kétszemélyes, de ha Hive-ot is pakoltok, akkor egy négytagú család szimultán tud játszani). Ha viszont nagyobb társasággal, netán barátokkal kerestek egy pörgős, vidám játékot, akkor a Hős Börze ideális választás. Célunk, hogy összegyűjtsünk egy olyan csapatot magunk elé, amely hat különböző hősből áll. A képeken látjátok, hogy sajnos elég kétes alakok állnak a rendelkezésünkre, de mentségükre szóljon, hogy mindegyiknek van valamilyen különleges képessége, amivel segítségünkre lehetnek, hogy felfogadjunk egy újabbat, vagy éppenséggel megakadályozzuk a többi játékost a szerzésben. A Hős börze egymással kitolós, körömszakadtáig akadályozó de mégis pörgős és szórakoztató. 

img_0718.jpg

A játékot két csapattaggal az asztalon és öttel a kezünkben indítjuk, a képen látható módon. Majd a soron lévő játékos a húzópakliból felfordított kártyán jobb alul látható követelmény alapján kiválaszt egyet a kezében lévő kártyák közül. 

Az Őrmester a hívókártya, így csak páros értékű kártya lehet a Kóbor Lovag. A piros játékos (a bábu nem része a játéknak, csak az egyszerűség kedvéért került a fotóra) felfogadta, hiszen nincsen páros számú hőse a csapatában.

A kiválasztott kártya lesz a kóbor lovag, amit képpel lefelé(!) továbbadunk a következő játékosnak. A második játékos anélkül, hogy felfordítaná, eldönti, hogy szeretné felfogadni, vagy hagyja az ártatlant,továbbállni. Amennyiben a felfogadás mellett dönt, megfordítja és ha még nincs ilyen kártyája, akkor beteszi a gyűjteményébe. Ha viszont van már, akkor sajnos a kóbor lovag a csapattaggal együtt az eldobott hősök kupacába kerül. 

Ha egy már meglévő hőst fogadunk fel, mindkettő kikerül a játékból

img_0747.jpg

Szerencsés esetben viszont nem rendelkezünk még ilyen hőssel és ekkor az új jövevény is bekerül a csapatba. Persze nem szükséges csupán a jóstehetségünkre hagyatkozni, vagy teafűből jósoltatni, hiszen nyomozhatunk is! Ekkor a kezünkből (lefelé fordítva) átadunk, a lovagot útjára bocsátó játékosnak egy olyan kártyát, amiről azt gyanítjuk, hogy a kóbor lovag lehet. Tahát, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy 3-as lehet az éppen utazó lovag, akkor egy 3-as kártyát adjunk. A kérdezett csak egy igennel, vagy nemmel felelhet. A nyomozati kártya pedig képpel lefelé(!) a dobópaklin landol. Az információszerzés tehát veszteséggel jár, de adott esetben megéri. 

Nyomozás indul. A játékban természetesen képpel lefelé fordítva. Érdemes is, hiszen elkerülhetjük, hogy csapattagot veszítsünk

img_0739_1.jpg

De akkor sem kell elkeseredni, ha nincs a nyomozáshoz megfelelő kártyánk, hiszen használhatjuk a csapatunkba felfogadott hősök képességeit. Mert legyenek bármennyire is ágról szakadtak, azért a kétes külső komoly tehetséget takar. Az Őrmesternek köszönhetően például megnézhetjük a kóbor lovagot. (Talán) az alkoholtól dühös, véreres szemű csirke érvényteleníti még a jövő hetet is. De leginkább egy éppen használt képességet. A Fekete lovaggal viszont figyelmen kívül hagyhatjuk a követelményt, tehát a játékostársainkat teljes bizonytalanságban tartva, bármilyen kártyát útnak indíthatunk. A képességek használata viszont lemeríti csapattagjainkat, ezért vízszintes helyzetbe kerülnek.  Kimerültségükön csak a Banya segíthet, akinek korát meghazudtoló elszántsága a szemében tükröződik. Az anyókának köszönhetően újra dologra foghatunk egy-egy hőst. 

Kimerült Varázsló

img_0751.jpg

Lényegében egy kártyaadogatós, adok-kapokról van szó. A játék akkor pörög fel igazán, ha már ismerjük és használni tudjuk a kártyák képességeit. Persze érdemes megvárni a többiek reakcióját, válaszlépését, mielőtt nyugodt szívvel végrehajtunk egy ügyletet.

img_0752.jpg

Ahogy az elején is írtam, a Hős börze egy nagyon gyors, vidám, de adott esetben a másikkal szívtelenül kibabráló játék. Mi családilag csak akkor tudjuk játszani, ha többségben vannak a gyerekek. De P ha felnőttekkel játszik kifejezetten sérelmezi, amikor az anyukája keresztbe tesz neki (mert ugyebár azzal én bántom őt), márpedig ennek a játéknak ez az egyik fő eleme, hogy tekintet nélkül átgázolunk a másik érdekein. Ugyanakkor haverokkal játszva fel sem merült ez a kérdés. Úgyhogy társaságfüggő, sértődősökkel óvatosan, de egyébként nagyon szórakoztató, taktikus, blöffölős, röhögős.

Az illusztrációk a sorozatban már megszokott erős, stílusos karaktereket vonultatják fel. A kártyák jó minőségűek, a sorozat  átgondolt koncepcióról árulkodik. 

Mostmár csak gyűljön össze minél több barát egy helyen. 

Ha Hősködnétek, az Okosjátéknál tudjátok beszerezni.

Játékosok száma: 3-5
Életkor: 9+
Külcsín/Belbecs: jól kidolgozott, erős stílus, pörgős, kitolós, nevetős, lazulós játékmenet

Ára: 3.790,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr5414032644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása