Játszva minden könnyebb

Hintafa

Susan Kreller -Sabine Büchner: Varacska

2018. március 01. - palinta77

img_8677ab.jpgKomolyan mondom, napjainkban egyetlen tisztességes háztartás sem nélkülözhet egy belevaló szörnyet. Választásnál ügyeljetek, hogy barátságos legyen, kellően kulturált stb. Ha az évtizedekig szavatos papíralapúakat favorizáljátok, akkor Varacskát  ajánlom figyelmetekbe. 

Tovább

Helaine Becker: Ne izgulj!

img_8708.jpg

Nálunk tiszta káosz uralkodik. Ti hogy vagytok? “Túlélünk” mondta egy barátnőm. Majd hozzátette: és várjuk a vakációt. Felháborít a gondolat, hogy arra várjak, amikor MAJD jobb lesz. Megterhelő és szomorú. És ekkor kezembe nyomták Helaine Becker -Ne izgulj! c. könyvét.

Tovább

Világvége alsó - mai népmesék kortárs íróktól

img_8656.jpg

Meglepően ritkán kerülnek elő nálunk a népmesék, néhányat időnként felelevenítünk, de -pironkodva vallom be- alig van rá igény. Nem tudom pontosan, hogy miért alakultunk így,  csak azt, hogy néha felhorgad bennem a szomorúság. Éppen ezért, a kortárs íróknak mai népmeséket összegyűjtő antológiáját látva meg sem álltunk Világvége Alsóig

Tovább

Azért utálom Varró Danit (és Szabó Borit)...

Varró Dániel -Szabó Borbála: Líra és epika

img_8348.jpg

Évekkel ezelőtt megakadt a szemem egy FB-poszton, ami azt taglalta, hogy az illető miért utálja Varró Danit (mert szereti a tökfőzeléket). Ilyen intimitásokkal nem vagyok tisztában, de miután elolvastuk Szabó Borbálával, illetve bocs, Borival, -hiszen ha gyerekeknek írogatnak, akkor legyenek csak Bori és Dani- közös könyvüket a Líra és Epikát, végre eljött a pillanat, hogy állást foglaljak az ügyben és elmondjam, hogy ÉN miért utálom. 

Tovább

A Tiltott sziget

img_8562.jpg

A gyerekek pocsék vesztesek, de az a helyzet, hogy az ellenkezője is épp ennyire igaz. Akkor ugrott a felismerés legélesebben az arcomba, amikor P-ék osztályában elkezdtem kisebb-nagyobb rendszereséggel társasjátékos alkalmakat tartani. Nemcsak kíméletlenül a másik orra alá dörgölik sikerüket, de lehetőség szerint ki is gúnyolják a vesztest. Hiába, elegánsan nyerni és veszteni olyasmi, amit tanulni kell.

Tovább

Scheer Katalin: Nefelé

img_8211.jpgVan aki már látja a tél végét. Én csak azt tudom, hogy már álmomban is dinoszauruszok üldöznek, míg én görkorcsolyában próbálok felmászni egy falon. A gyerekek is naponta érdeklődnek a tavaszról, mert teljesen kiábrándultak a télből. Felénk még egy tisztességes hóembert is csak nagy jóindulattal lehetett összeeszkábálni. Kedvetlenségünk már-már kétségbeejtő méretek öltött, amikor a kezünkbe vettünk Scheer Katalin: Nefelé című meseregényét. 

Tovább