Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Majoros Nóra: Bolygóvadászok

2017. február 12. - palinta77

bolygovadaszok.jpg
Harmadik tavaszváró túlélő-könyvünk Majoros Nóra: Bolygóvadászok című kötete, mely egyszersmind betöltötte azt a fekete lyukat, ami a legutóbbi űrkalandos olvasásunk után keletkezett. Túlélő mivolta komoly próbán bizonyított, a karácsony előtti szelíd megőrülés időszakában vettük kézbe és varázsütésre elmúlt minden baj, útnak indultunk mi is a négy gyerekkel. Tudom, távol állt ez az írói szándéktól, de a jó történetek időnként útra kelnek és élik az életüket függetlenül szerzőjük elképzelésétől, olvasóik mérhetetlen örömére. 

Már az intenzív színekben pompázó borítót látva úgy éreztem minden okunk megvan a bizakodásra, egy olyan történetbe csöppenünk, amely tökéletesen leköti a 7-8 éves, űrkalandokért rajongó gyerekemet. A kezdeti lelkesedésünk az utolsó betűig kitartott és ahogy az ilyen jó könyveknél lenni szokott kicsit szomorkásak is voltunk, amiért el kellett szakadnunk tőle. (Bár a történet összes szála elvarrásra került -köszikösziköszi!!!!- a folytatásra is van lehetőség. Örülnénk neki.)

Majoros Nóra történetvezetése lebilincselő, nyelvezete élvezetes, szép, könnyen érthető, a karakterei pedig azonnal belopták magukat a szívünkbe. Röviden: mindent tud, amit egy 8 éveseknek szóló kalandregénynek tudnia kell és amitől egy könyvet jó a kezünkbe venni. Leköt, elvarázsol, lenyűgöz, nem tudsz betelni vele. Még a 3,5 éves is megérezte ezt, mert az autók tologatása helyett ő is inkább Milóék kalandjait hallgatta. 

De persze még Ti sem hallottatok a Bolygóvadászatról. Nem csoda. Egy egészen új műfajról van szó, melynek célja új, lakható bolygót találni az emberiség számára, akár a naprendszeren kívül. Az űrhajó, amely képes, akár egészen távolról is annak vizsgálatára, hogy az egyes bolygók kompatibilisek-e a Földön található körülményekkel sajnos egyetlen felnőtt jelentkező sem tudja vezetni. A rejtélyes hajtóművet egyedül négy gyerek tudja beindítani, így kiképzésük után ők indulnak el -szülői belegyezessel-, hogy az emberiség számára új reményt adjanak. Közülük hárman tudnak az expedíció körül lappangó rejtélyről, ám a titkolózásnak rövidesen következményei lesznek. Ahogy ez lenni szokott, olyan fordulatokkal és nehézségekkel néznek szembe, amikre nem számítottak. Nemcsak a projekt pénzsóvár tulajdonosával kénytelenek megküzdeni, de néhány barátságtalan lénnyel, veszélyes körülménnyel is. Mégis, dacára a sok kalandnak, a veszélyeknek, az űrodüsszeia egy pillanatra sem válik izgalmasból nyomasztóvá. Folyamatosan átjára a siker bizonyossága.

Örömmel fedeztem fel, hogy a sok kalandot a karakterek jellemének, a közöttük szövődő kapcsolatok bemutatása is gazdagítja. Míg próbálják megmenteni a világot és önmagukat, a könyv lapjain arra is van lehetőség, hogy a szereplők jelleme is kibontakozzon, egyre több árnyalatát ismerjük meg kapcsolatuknak. Így a gyerekek útját nemcsak a térben, de a személyiségükben véghezment változásokban is megismerhetjük. Olyan ügyesen fűzi egybe az írónő a lélekben és a csillagok között megtett utazást, hogy a kalandok közepette egyáltalán nem válik terhessé, inkább színesíti a könyvet. Nem mellesleg a űrfelfedezőink belső utazása során fontos, "örökzöld" értékeket helyez a középpontba, mint a hűség, a az őszinteség, a barátság, az összetartás, felelősségtudat, az önzetlenség. Mindezen érdemek mellett szeretnék kiemelni még valamit, amivel olvasmányainkban ritkán találkoztunk: az idősek és a gyerekek kapcsolata. Ezt is olyan szépen, oldja meg az írónő, ahogy a két generáció (dacára nagyon is eltérő külső vonásaiknak) gondoskodik egymásról és segíti egyik a másikat.

A bejegyzés megjelenése idejére már a Gyermekirodalmi intézet beválasztotta a tavalyi év 25 legjobb könyvébe.

Majoros Nóra története helyszínének modern hátteret választott, meséje mégis tele van olyan klasszikus elemekkel, amik sosem mennek ki a divatból. Szuperszónikusan magnetikus. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról 

Amennyiben felhasználnád a bejegyzésben szereplő képeket, kérlek előtte mindenképpen vedd fel velem a kapcsolatot! Köszi!

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr2012153053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása