Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül

2019. január 18. - palinta77

img_4443.jpg

Pontosan ilyen könyvre gondoltam, amikor a #girlpower hazai gyermek- és ifjúsági irodalmát jártam körbe és arról lamentáltam, hogy fiúknak MIÉRT (de tényleg?!) nincsenek olyan történetek, mint például Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül.

Remélhetőleg ez a kötet csak előfutára még sok hasonlónak, amikben tudósok, sportolók, kulináris zsenik, civil hősök, felfedezőkből álló díszes társasága lehetne méltó párja akár a Magyar mesék lázadó lányokról, vagy az 50 elszánt nőnek. 

img_4446.jpg

De most ne szaladjuk messzebb, csak induljunk el szerényen egy világkörüli útra Fa Nándorral. És micsoda kalandokban lesz részünk! Egyet azért már most tudok, hogy én soha, de soha nem merészkednék egy ennél kisebb útra sem. Viszont P fantáziáját már az első oldalakon magával ragadta. 

img_4448.jpg

Fa Nándor olyan részletesen meséli el indulástól a megérkezésig tartó útját, ami az egy kiskamasz számára izgalmas, élő és üdítő. Nagyon tetszett, hogy az utazást, a különleges megállókat, illetve magát a történetet sem meséli “túl”. Olyan egzotikus helyeken fordul meg és olyan eseményeket él át, amiket felesleges megtölteni a szükségesnél több szóval, hiszen magukért beszélnek.

img_4452.jpg

A műkedvelő olvasót nem borítja el a vitorlázás technikai részleteivel, annyi azonban kiderül, hogy micsoda koncentráció, kemény és pontos munka árán lehetnek izgalmas emlékeink. P-t is azonnal elkapta a történetből sugárzó lendület, amivel máris a Hét-tengerre álmodta magát. Pont emiatt kellene még sok-sok hasonló férfi példájával találkoznia. Ebben a korban még olyan könnyen szárnyra kap a képzeletük és ezektől az élő, izgalmas történetektől   hatalmas lelkesedés fűti őket, amiknek határa a csillagos ég. Közel és távol pedig könnyedén össze lehetne gyűjteni több tucatnyi olyan példaképet, akik  legalább annyira érdemesek, mint érdekesek.

img_4458_1.jpg

Francois Denis lendületes illusztrációi jól visszaadják azt a színes, de laza és minden hullámhegyével és hullámölgyével (a szándékos szójátékért nem kérek elnézést) magával ragadó és emlékezetes kalandot. 

img_4461.jpg

Szerettük és nagyon örültünk Fa Nándor könyvének. Ilyenekből kérünk még sokkal többet! 

Update: készült a könyvhöz oktatási segédanyag szövegértés és földrajz témakörökben. Itt és itt és itt megtaláljátok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr1814570364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása