Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Igen?

2019. február 05. - palinta77

img_4670_1.jpg

A Feelinks családi sikerein felbuzdulva muszáj volt a magyar fejlesztésű Igen?-t is kipróbálni. A karácsonyi ünnepek tökéletes alkalomnak bizonyultak. 

img_4676.jpg

Persze megint az a családtag okozta a legnagyobb meglepetést, akitől a legkevésbé vártam volna. T kitörő lelkesedéssel várta az új kérdéseket, pedig a játékot egyébként 9 éves kortól ajánlják. Már megalapozta nála  a hangulatot néhány kör Feelinks, amikor a nagycsaládilag közösen dőltünk a röhögéstől, vagy izgatottan vitattunk meg egy-egy helyzetet. Győri Zoltán játékában is hamar rátalált a szó legszorosabb értelmében vett társas élményre, ami az én 5,5 évesemet is lelkesíti. (Félreértés ne essék, a kérdések többségében egy ekkora gyerek érdemben még nem tud állást foglalni, de ez őt legkevésbé sem fogja korlátozni, mert határozott elképzelése van mindenről IS.)

img_4679_1.jpg

Ennél a játéknál is a legnagyobb hangsúly a kérdéseken van. Mennyire relevánsak, érdekesek, izgalmasak. Foglalkoztatják, megmozgatják, megosztják, elgondolkodtatják a játékosokat?   Vagy mindezt egyszerre? Elindítanak köztük egy párbeszédet, hozzásegítik, hogy megismerjék egymás olykor meglepően eltérő álláspontját? És a közel félezer kérdés között mindegyikre találhatunk példákat. A diszkréten nyakkendővel jelöltek inkább felnőtteknek szólnak, míg a többi között vegyesen találunk szórakoztató, pszichénkről árulkodó, vagy mulatságos, bohókás, bolondost is. 

img_4682.jpg

A minimalista illusztráció (Bence Domonkos és Tuska Miklós munkája) sem céltalan. A játék domináns fekete-fehér színe mellett csak elvétve találunk színes elemeket -főleg a szabályismertetőben-, mintha a készítők ezzel a gesztussal szeretnék átengedni a játékosoknak, hogy megtölthessék saját színeikkel és véleményükkel.

img_4672_1.jpg

Hiszen arra a kérdésre, hogy a “világ vajon jobb lenne internet nélkül?” a világháló lehetőségeit most felfedező nagyszülők és a kiskamaszt nevelő és őt az információs sztráda helyes sávjaiban terelgetni igyekvő anyák és apák véleménye sokkal árnyaltabb lesz. Ezekből a különbségekből alakulnak ki a beszélgetések, amik ha nem is mossák el a véleménykülönbségeket, de esélyt adnak arra, hogy megoszthassuk véleményünket, megértessük nézőpontunkat. 

img_4673.jpg

Persze ez nemcsak családi viszonylatban működik. A szélesebb közönség körében, az iskolában is sikert aratott. Egyfelől kénytelen mindenki meghallgatni a másik véleményét, ha azt szeretnénk, hogy a miénk is nyitott fülekre találjon. Így az introvertáltabb gyerek is esélyt kap, sőt közös pontokat is találnak egymással. 

img_4692_1.jpg

Kell még jó hír? Igen? Igeeen!

A szabályok rövidebb idő elmagyarázni, mint a vasárnapi ebéd maradékát elrámolni. A magyarázat két pillanata alatt kiosztjuk a kockákat és a játékosok lapjait.

img_4695.jpg

A pakliból felhúzott kérdés megválaszolása után mindenki a saját válaszának megfelelő igen, vagy nem kártyát teszi le maga elé. Majd a kérdést felolvasó játékos eldöntheti, hogy az adott körben melyik játékváltozattal folytatják.

img_4698_1.jpg

1. Saccolhatunk a kocka segítségével. Ekkor arról döntünk, a kockát a megfelelő értékre állítva, hogy a játékosok közül hányan válaszoltak IGENnel a feltett kérdésre (saját magunkat is beleértve).  

img_4701.jpg

2. A személyes tippelés, a Feelinks-hez hasonló játékváltozat, amikor megmaradt igen/nem játékkártyáink segítségével megtippelhetjük a egy, vagy több játékosok válaszát. 

img_4712.jpg

Aki helyesen tippelt saccolósan, vagy személyesen az pontot kap. Előbbinél 2 pontot az, aki eltalálta hányan válaszoltak IGENnel. Utóbbinál 1 pont a jutalma, aki egy kártyával és 3 pont akinek két kártyával tudta megtalálni a helyes választ. 

img_4714.jpg

Sokszínű élményekkel lettünk gazdagabbak az Igen?-nel. A játékot összeállítani észrevétlenül rövid idő, ami hétköznapjaink rohanásában egy újabb előny. A játékidő is teljesen rugalmas, hiszen már az is szórakoztató, ha csak három-négy körre van lehetőség

Sajnos van egy rossz hír is. Olyan gyorsan népszerű lett, hogy néhány helyen előrendelésben kapható csak.

Töltsétek meg az Igen?-t a saját színeitekkel, véleményetekkel, a csinos kis dobozt az Okosjátéknál megtaláljátok.  


Játékosok száma
: 2-6
Életkor: 8+ 
Külcsín/Belbecs: csodás illusztrációk/lélekmozgató élmény

Ára: 8.990,- Ft 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr714586602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása