Játszva minden könnyebb

Hintafa

Bajzáth Mária: A rabbi és az oroszlán

2018. augusztus 23. - palinta77

img_1441.jpgAzt mondom Bajzáth Mária, Ti pedig rávágjátok: népmesék. De ez nem igaz, mert valójában nem (csak) mesepedagógus: hídépítő   és -tervező mérnök. Mindezt A rabbi és az oroszlán -zsidó mesék, legendák, történetekből c. mesegyűjteményből nyomoztam ki. 

Tovább

Állatok, családok, óriások -könyvek, amiket hármasával faltunk

 567e2ccf-55d1-4804-9ac4-75f03a19f343.JPG

A vakáció első hetében egyedül maradtunk T-vel és faltuk a könyveket. Mindjárt három kedvencet is talált magának. Eltérő témáik ellenére több közös vonása is van az Óriásokról mesélő erdőnek, Murcinak a világot látott kandúrnak és Sibinek, a lobogó fürtű kislánynak. Bűbájosak, nevetősek, óvodások kedvenceivé (is) válhatnak.

Tovább

Photosynthesis

img_1275.jpg

Hihetetlenül gazdag lett mostanra a társasjáték-kínálat. A kiapadhatatlan fantáziájú tervezők előtt nincs akadály. A zenész- és zeneszerző Hjalmar Hach témája stílusába vágó, mert a Phtosynthesis nem nélkülöz egyfajta kellemes harmonikus ritmusos-zenés jelleget, ahogy a fák életszakaszait végigkísérjük. Sabrina Miramon illusztráció pedig csak ráerősítenek erre a zeneiségre. Igazi feel-good családi játék, minőségi alkatrészekkel.

Tovább

Szakács Eszter: Babilon

imagehandler_php_1.jpegÁltalános óta (hála Kati néni felolvasásainak a Trencsényi-Waldapfel: Görög mitológiájából) tudom, hogy a mitológia az egyik legelképesztőbb, kimeríthetetlenül izgalmas és színes téma. Szakács Eszter pedig annyira úúúúúúúúgy mesélt két éve a Szelek tornyáról és most a Babilonról, hogy azt mindenkinek hallania kellene. Értitek, ha azt mondom: beköltöztem ebbe a könyvbe? Annyira magával ragadott a történet, hogy képes voltam beleálmodni magam. (Tiszta felüdülés volt az életre kelt plüsskrokodil álmaim után.)

Tovább

Ruff Orsolya: A zöld macska titka

1491810.jpg

Egy könyv sikere legalább annyira múlik a felkészült, jó érzékkel rendelkező fordítón, mint magán a “nyersanyagon”. Izgatottan  és egy nagy adag kíváncsisággal vettem kezembe Ruff Orsolya első önálló kötetét, A zöld macska titkát. Hiszen (több más regény mellett) neki köszönhetjük a szívünkhöz gyorsan utat találó Fülemüleerdő titkának magyar hangját.

Tovább

Kedvenc társasjátékaink utazáshoz, nyaraláshoz

img_1173.jpgLassan mi is a nyaralás mezsgyéjére lépünk, tutira itthon fogok hagyni a hegynyi motyóink mellett három fontos dolgot, de utazós játékot egészen biztosan nem feletek bepakolni. Itt az ideje egy utazós játékokról szóló bejegyzésnek. Igyekeztem olyan játékokat válogatni, amik 1. kis dobozosok (lehetőleg strapabíró fémből), 2. kevés alkatrésszel rendelkeznek 3. sokszor újrajátszhatóak 4. eltérő korosztályoknak is kellemes szórakozás, 5. könnyűen követhető szabályai és viszonylag rövid játékidővel rendelkeznek. Ezek többnyire olyanok, amikkel az út során is remekül lehet játszani.

Tovább

Majoros Nóra: Pityke és Prém

pityke-es-prem.jpgHálás dolog (is lehet) az ifjúsági irodalom, mert megteremti a lehetőségét, hogy az írók friss, aktuális, fontos történésekre reflektáljanak. Felnőtteknek is melegen ajánlott, ha kicsit közelebb kerülnének a kamaszokat foglalkoztató témákhoz. Majoros Nóra idén megjelent Pityke és prém című könyve figyelemre méltó olvasmány. Kérdez és válaszokat szül, mert a szerző is tudja, hogy az ifjúság okos és érzékeny. Könyvet a kezükbe!

Tovább