Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett

2017. március 30. - palinta77

img_3715.jpg
Egy újabb kisegeres könyv a Muskétások után. Ezúttal az elsőkönyves Pásztohy András és a sokadik könyves Pásztohy Panka szerzőpárosa kalauzolt egy télre készülő erdőbe, ahol egy Kisegér majdnem hős lett.

Pásztohy Panka az egyik kedvenc illusztrátorunk, akinek rajzai végigkísérték a gyerekeim  (és a Ti gyerekeitek) mesék birodalmában tett utazásait. A meghitt melegségét árasztó, barátságos színekben pompázó illusztrációkat most egy egészen különleges látványvilág váltja fel. Ez volt az egyik nyomós érv, hogy elolvassuk a könyvet: a borítója új izgalmakat ígért. Nem is kellett csalódnunk. Tökéletes első kötet, amit remélhetőleg még több fog majd követni.

img_3717ab.jpg

A kisegér egy tágas tölgyerdő egyetlen fenyőfájának tövében él komfortos egérvárában. Egyetlen barátja egy cserfes és csillapíthatatlan étvággyal megáldott(?) cinke. A történet elején úgy fest, hogy kettejük kapcsolatát leginkább a gasztronómiai élvezetek iránt -főként a cinke részéről- mutatott érdeklődés határozza meg. De egy kiebrudalt házi macska és egy viharos éjszakán lehullott csillag alaposan megváltoztatja életüket. Az átmenetileg otthontalanná vált és emiatt bosszúszomjas macska úgy dönt, revansot vesz az embereken, akik az évnek ebben a szakaszában bevisznek  egy fenyőfát a házukba -a macskát pedig ezzel párhuzamosan száműzik a cidribe-, felaggatnak rá színes dolgokat, a tetejére pedig egy csillagot biggyesztenek. Ekkor beindul a varázslat és hamarosan dobozok garmadája terem a fa alatt. A macska terve egyszerű: a kisegér és a cinke helyismeretére támaszkodva, a macska védőkarmainak biztonságában felkutatják az erdőben a csillagot, ami a kisegér fájára feltéve teljesíti majd a kívánságuk. Azonban az egeret nem olyan könnyű lóvá tenni. Átlát a szitán és esze ágában sincs belesétálni a macska csapdájába. Csakhogy megesik, hogy egy kalandba kényszerűségből kénytelen belvágni az egér.

img_3731ab.jpg

A számtalan fordulatos kaland végére természetesen mindenki elnyeri megérdemelt jutalmát. Az elsőkönyves Pásztohy András ígéretes stílusban mesél el egy nagyon bájos, tanulságos történetet. A vicces hétköznapi megnyilvánulásokat ("Ha zavar, lógj egy csigával!") jó érzékkel egészíti ki a lírai, már-már szépírói leíró részekkel. Mindeközben a szeretnivaló, cuki (bátorságpokrócot mindenkinek!!!) keveredik az izgalmassal. (Meglepő módon T, a maga 3,5 évével előszereretettel idézgeti a szereplők egy-két bon mot-ját.) Érdekes volt az emberek világát az állatok szemével vizsgálni. Tetszett az a picit lekicsinylő hangnem, ahogy a medve az útjában lévő -az emberek által olyan nagy jelentőségűnek tartott- aranyrögöket a patakba hajigálja. A történet íve jól felépített, bár néha úgy éreztem, hogy egy picit nehezen követem a kalandok folyamát és helyenként olyan részletekről is olvasunk, amik a fősodor szempontjából nem tesznek hozzá lényeges elemeket, inkább csak kalandozunk. De ezt az írói lelkesedés és a gazdag fantázia számlájára írtam. Mindenesetre a könyv szimpatikus üzenetével, a barátság, a hűség, a kitartás és a becsületesség értékeivel könnyebb azonosulni, ha a fordulatok mellett egy picit (de tényleg csak egy kicsit, hiszen ez a korosztály még nem igényel terjedelmes leírásokat) nagyobb teret kap a szereplők benső világát bemutató rész. 

img_3724ab.jpg

A kevés, mindössze két-három színnel elkészített illusztrációk tökéletes kísérői a történetnek. A jól eltalált, visszafogottan elegáns színek hatásosan sugalmazzák az események súlyát és a pihenésre készülő erdő komorságát. A minden rajzon megjelenő  óarany (vagy arra hajazó zöldes-barnás árnyalat) a reményt és a melegség érzését árasztja. Az apró, humoros részletek kellemes ellensúlyai a közelgő tél súlyának.

img_3734ab.jpg

 

Pásztohy András belépője a gyermekkönyvek világába kifejezetten jól sikerült, ami pedig csiszolandó az az elkövetkező mesékben a nagyobb gyakorlatnak köszönhetően úgyis finomodni, alakulni fog.  Addig pedig olvassátok a Kisegér és Cinke kalandjait, nemcsak a gyerekek, Ti is élvezni fogjátok! 

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról 

Amennyiben felhasználnád a bejegyzésben szereplő képeket, kérlek előtte mindenképpen vedd fel velem a kapcsolatot! Köszi!

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr1212300001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kabel 2017.09.05. 14:08:20

a több száz elolvasott gyermekkönyv-halomból lámpásként világít a Kisegér, gyermek és szülő azonos megítélése alapján :)

elképesztő mélységek, olvasható fejezethosszúság, humánus állatok, szakadva nevetés, 'király vagy Kisegér!'
:)

palinta77 · hintafa.blog.hu 2017.09.12. 05:42:57

@kabel: Milyen jó, hogy a Kisegérnek egyre nő a rajongótábora!!! Tudtátok, hogy jön a második rész? :))

kabel 2017.09.14. 13:00:03

wow, a hónap híre :) Mi nagyon szeretjük, végigolvastuk szinte az összes kortársat és a 'retro' meséket is de nehéz olyat találni amiben minden (történet, szókincs, hosszúság, mondanivaló, stílus, grafika, pszichológia stb) tetszene. Kisegér minden fejezetét hangos ováció (vagy épp gondolkodós csend) kísérte :)

kabel 2018.05.09. 14:39:06

@palinta77: van valami hír a második részről?

palinta77 · hintafa.blog.hu 2018.06.26. 15:48:12

@kabel: Bocs, elmaradt valamiért a válasz. Még nincs hírem a folytatásról, talán karácsony előtt.

kabel 2018.07.01. 12:40:16

köszi a választ, várjuk nagyon (legkedvesebb kortárs mesekönyvünk folytatását :)
süti beállítások módosítása