Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Tony Wolf: Mesél az erdő -Az Állatokról

2017. szeptember 26. - palinta77

img_6553ab.jpg

Néhány bejegyzéssel korábban már beharangoztam, hogy az évszakváltás a könyvek terén is komoly izgalmakat hoz magával. A Manó könyvek jóvoltából újra megjelenő Mesél az erdő c. sorozat Állatokkal induló kötetének megérkezése szeptemberünk egyik fénypontja volt. Több szempontból is.

Véget ért a hajsza, hogy a sorozat hiányzó részeit a használtkönyvek piacán kínlódjuk össze. De az irreálisan magas áron gazdát cserélő, néha megviselt könyvekkel nem csak ez volt a gond. A régi és az új kiadásokat összehasonlítva  kiderült, hogy a fordítás felfrissült és az előző megjelenések tévelygései,  a régi szöveg kellemetlen döccenései, fordítási következetlenségei, botladozásai elsimultak. Hagyjuk is ennyiben a dicstelen múltat.

img_6524ab.jpg

Ami viszont cseppet sem változott, az Tony Wolf alias Antonio Lupatelli rajzainak hatása. (Kerestem az írói álnév -ami az eredeti fordítása- okát, de nem találtam erről információt.) Első megjelenése után ennyi évvel is bájos mesevilága ugyanúgy magához vonzza a gyerekeinket, ahogy annak idején minket. Az első kötetben a kedves, barátságos és végtelenül békés erdei állatkák tavasztól tavaszig tartó egy évének mindennapjaiban veszünk részt. Csupa ártatlan kis történésnek vagyunk tanúi: medencét ásnak, lagzit ülnek, málnát szüretelnek, csillaghullást néznek. Rövid és egyszerű történetek, de szívvel, kedvességgel vannak megtöltve. 

A szerző az állatok közösségét változatosan alkotta meg. Van közöttük lusta, szorgalmas, félénk, házsártos, huncut, akiknek lehet drukkolni, időnként nevetni rajtuk és elámulni furfangjukon. 

img_6527ab.jpg

Természetesen Tony Wolf illlusztrációi adják a mesék igazi erejét. A erdő lakóinak élénk színekben pompázó kedves alakjait a szerző találékony, olykor furgfangos ötletei varázsolják izgalmassá és óvják meg a giccstől. Mély nyomot hagynak a fantáziában, az erdei élet varázslatos hangulatát domborítják ki, ahogy fapapucsból csónakot készítenek, borsóhéjakból hidat, vagy korhadt fából lakályos otthont. Az igazán cifra kalandok pedig a folytatásban várhatók. 

img_6530ab.jpg

Akik ismerik a sorozatot tudják, hogy a folytatásokban, az erdő mélye felé haladva, egyre “mesésebb” lesz Tony Wolf erdeje: törpékkel, sárkányokkal, tündérekkel, óriásokkal gazdagodik. Mindehez, a gyermeki találékonyságra annyira jellemző, fantáziát simogató rajzok adják a hátteret, amik nem kor és divatfüggők, ellenben éppen olyan jó ezeket 15-20 év múltán is fellapozni. 

img_6532ab.jpg
 

Amennyire gyerekeimhez szólnak ezek a közös mesélések, legalább annyira jó nekem, a szülőnek felolvasni. Hagyjuk most a mesehallgatás összes, szókincsre, képzeletre, önkifejezésre gyakorolt fejlesztő hatását. Koncentráljunk arra a meghitt kis buborékra, amikor odabújik, a könyv hatósugarába kucorodik egy, két, sok gyerek és együtt, a mesevilágba belefeledkezve léteznek a szülővel. Ha mérhetőek lennének a közös mesélések érzelmi állapotra gyakorolt hatásai, az eredmény biztosan levinné még a szomszéd bácsi fejéről is a kalapot. 

img_6534ab.jpg

Persze azok, akik könyvet sem olvasnak a gyereknek, miért olvasnánk egy könyvekről szóló bejegyzést? A kérdés költői. Mindenesetre bízom benne, hogy ha megpillantják valahol a Mesél az erdő borítóját, talán a nosztalgia hatására, vagy természetes kíváncsiságuktól vezérelve kedvet kapnak, hogy valakinek az útitársául szegődjenek a mesék birodalmában. Ha netán az út elején jártok, akkor érdemes akár Tony Wolf örökzöld erdejéből indulni. Ide évtizedek múltán is ugyanolyan jólesően megnyugtató visszatérni.

Míg a csatlakozásra várunk, elárulom, hogy a következő részben az árvízkárosult kisállatokkal útra kelünk és a mesés erdő újabb teremtményeivel kötünk barátságot. 

img_6536ab.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr5412898540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csipyke 2017.09.27. 22:27:53

Ugy vartam mar, a masodik van meg csak, az meg a mienk volt...

palinta77 · hintafa.blog.hu 2017.10.31. 09:43:29

@Csipyke: Én nagyon sokat küzdöttem, hogy megszerezzünk pár könyvet a sorozatból. Időnként használtan is olyan ára volt, hogy elájultam. Nincs is meg mindegyik, úgyhogy nekünk nagyon jól jönnek. :)

Vegha 2020.08.24. 18:39:37

Udv,
a sorozat regi kiadasaira vadaszva ertesultem rola, hogy van "felujitott" valtozat. Kullemben messze nem olyan megnyero, mar a borito is kevesbe szemetgyonyorkodteto. Az itt latot fotok alapjan a szinek is el vannak tolva. Valaki tudna segiteni hogy milyen kulonbsegek vannak a regi es az uj kiadas kozott. Mar a masodik helyen olvasom, hogy a regi valtozatban voltak targyi tevedesek, ami igen megdobbento - szebb kidolgozas ide vagy oda.
süti beállítások módosítása