Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Hiro Kamigaki-Chihiro Maruyama: Pierre a labirintusnyomozó

A Labirintustorony rejtélye

2017. november 01. - palinta77

img_6825.jpg

Statisztikailag a gyerekkönyvespolcok több, mint 87%-án megtalálható valamilyen böngészős könyv. Mert tökéletes startkő a könyvek birodalmába, mert simán elkészítem a reggelit, míg a gyerek elmerülve keresgéli a rókát. Aztán valahogy, óvodás kor közepe-vége felé hip-hop elmúlik a vonzalom, még ha elő is kerülnek, leginkább a nosztalgia okán. Japán válasza a jelenségre: Pierre a labirintusnyomozó. 

img_6809.jpg

Őszintén szólva első belelapozáskor hirtelen nem volt világos a koncepció. Egyfelől a viharos 20-as évek (Great Gatsby, dzsezzkorszak stb.) stílusában rajzolt aprólékos részletességű képektől elállt a szavam, másfelől inkább tűntek gyönyörűen kidolgozott illusztrációnak, mint klasszikus, foglalkoztatókönyvekből ismert labirintusoknak. A rövid ismertető után viszont leesett állal merültem el Labrintustorony miliőjében. A japán grafikus Hiro Kamigaki egészen meglepő módon gondolta újra a témát. A falakkal, vagy sövénnyel körbehatárolt XVII. századi kerti építmények helyett a sűrűn beépített nagyvárosok, népes épületek, bevásárlóközpontok útvesztői ihlették meg.

img_6806.jpg

A könyv kerettörténete szerint Mr. X, a fantomtolvaj megfenyegette Lord Pralinét, hogy ellopja a tulajdonában lévő tornyot energiával ellátó kockát. Veszélybe került a karácsony, valahogy meg kell akadályozni Mr. X-et! Praliné úr négy mesterdetektívtől kér segítséget. Közülük is Pierre és Carmen tűnik a legrátermettebbnek. Csakhogy a furfangos tolvaj mindig egy lépéssel előttünk jár. A nyomozók elkezdik üldözni a hajón, a kikötőben, a városon át a Labirintustorony bejáratáig, majd ott végig az épületen, egyre feljebb. Az előcsarnokon keresztül, az édességboltban, a vidámparkban és tovább a kiállítótermen át a bálteremig, a könyvtárban, egészen a labirintuskockáig.

Az egyes helyszíneken több feladatot is kap az olvasó. Először is végig kell mennie a START és CÉL pontok között az útvesztőn, aminek a közelében valahol ott lesz Mr. X. Majd meg kell oldanunk Mr. X. feladatait, amik jellemzően apró részletek felkutatását jelentik, mint az X-szel megjelölt zászlók, vagy karácsonyi ajándékcsomag Pierre-nek. A fő szál mellett megoldásra várnak egyéb feladatok és néhány mellékszereplő kérései, az aggódó szülőké, akiknek elveszett kisfiát kell visszavezetni, vagy a főszakácsé, aki elvesztette az egyik dinnyéjét.

img_6797.jpg

Kamigaki gondoskodott róla, hogy csupa szokatlan, izgalmas feladvánnyal szórakoztassa olvasóit. A pasi simán kiérdemli a zseni-címet, mert a képernyőfüggő világunkban olyan interaktív feladatokkal is ellátja a gyanútlan olvasót, ami legalább annyira megdobja az adrenalinszintet, mint egy képernyőn tolt játék. Egész egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni a könyv mellett. Egyszerre vagyunk egy féktelenül izgalmas üldözéses krimi részesei és egy okosan kitervelt, agyafúrt kincskereső csapat tagjai. Ellenállhatatlanul újszerű, mégis a vidám színekben ragyogó képek és a szelíden golyófejű szereplők  otthonosan barátságossá szelidítik az izgalmas kihívást. Még a család legkisebbje (pedig ő aztán évekre van még a javasolt korosztálytól) is izgatottan visongott a kormányablak irodájában, amikor végre sikerült megtalálnunk a Szörpszörny c. könyvet. A vizuális kultúrában oly sokat látott Á is elképedt Kamiagaki által teremtett világon. 

img_6814.jpgMivel egészen kevés szöveg van az oldalak alján, így az olvasástól idegenkedőknek kiemelten ajánlott, garantáltan jó élményeket fognak a szépséges kiállású könyhöz kapcsolni. Sőt, mivel karácsony környékén játszódik ez a mini-krimi, akár előajándéknak, a várakozás idejére is kiváló ötlet.  

img_6804.jpg

A Labirintustorony egy olyan művész alkotása, aki nemcsak nagyon szereti választott mesterségét, de szerencsére nagyon jól űzi. Ötvözi a merész álmokat, a bizsergetően izgalmas látvánnyal. A második rész megjelenéséig szeressétek ti is a böngészőt, amibe csak belenőni lehet, kinőni belőle nagyon nehéz.

 img_6798.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr2613119828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása