Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Aljas 7-es

2019. július 19. - palinta77

 

img_6847_1.jpgHa nyár, akkor mindig kutakodom a német Játékdíj listáin. Most egy kicsit még hagyjuk az idei mezőnyt és jöjjön egy korábbi évben jelölt, az Aljas 7-es. Igazi felnőttszívatós örömutazás. Hétig elszámolni még sosem volt ennyire nehéz és szórakoztató.

Nagyon könnyű volt megszeretni a játék egyszerű alapötletét, amire Jacques Zeimet egy ügyes kis csavart szerelt fel , majd beküldte az egészet egy stílusos és érdekes háttérbe. háttérbe. A játék maffiózók világába kalauzol és ez izgalmat és lelkesedést kölcsönöz a kártyapartiknak. Ez a bűnbanda nemcsak rendhagyó életvitelükkel és erkölcsi normáikkal tűnik ki, de kártyázási szokásaik is meglehetősen elütnek a mindennapitól. Számoljatok úgy oda-vissza hétig, hogy közben mindig a kártyáknak megfelelő utasításoknak megfelelően kell intézkedni. Súlyosbító tény, hogy mindössze ötféle kártya van, a hibalehetőségek száma viszont végtelen. A játékosok között szétdobott pakli lapjait egyenként felcsapva kell három másodperc alatt, a hozzájuk tartozó utasítások szerint hangosan, -vagy éppen magunkban- számolni.

Az egyedül feszítő gengsztert látva hangosan kimondjuk a  következő számot. Pl. ‘egy’. Ha a következő játékos is ugyanezt húzza, akkor ő ‘kettő”-t mond. stb. Amikor elértünk a 7-eshez, onnantól visszafelé folytatjuk, a számolást, 1-ig.

img_6859.jpg

 

Eddig rendben, de innentől viszont elkezdődnek igazán lealjasulni a dolgok, mert a maffia világa a saját szabályai szerint űzi a kártyázást. A telefonáló fickót felcsapva krákogunk számolás helyett. Magunkban viszont továbbra is folytatjuk a sort. Nyilván az a gengszter sem mer megnyikkanni, akinek a fejéhez fegyvert szorítottak. Ikreket látva, a két következő számot kell mondanunk, majd az utánunk következő játékos kimarad. 

Az alábbi sor alapján így alakulnak a sor 3 játékos esetén: A) "egy" B) "kettő" C) "khm" (magában megjegyzi, hogy "három"), majd A) "négy-ött" B) kiamarad C) "hat" A) "hét" B) csendben marad (magában 7) A) "hat" B) "öt-négy" stb. 

img_6848.jpg

 Biztatóan kevés szabályra kell emlékezni, viszont innen szép belezavarni magunkat a teendőkbe és a számokba, majd büntiből felmarkolni és a saját paklinkhoz csapni a kártyatornyot. Sértődősek illetve saját balekolásukat rosszul tűrők számára vékony jég az Aljas 7-es. Persze nem hobbi-mazochizmusra gyúrunk, hiszen előbb-utóbb minden játékos elvéti, megakad a számolásban és persze mindig akad egy jószándékú játékostárs, aki árgus szemekkel figyeli, hogy a kínosan ügyelni igyekvő milyen szépen sétál be saját figyelmetlenségének csapdájába. Én például a fegyveres bűnözőt nézem el többnyire és onnantól már tényleg csak röhögni bírok magamon (akkor meg azért rontom el).

img_6854_1.jpg

Két fővel is működik, de három, négy játékossal azért izgalmasabb. Gyerekkel, vagy egyéb bulihelyzetben még színesebb örömforrásokban van részünk. Ugye a gyerek inkább hazai pályán mozog ebben a figyelmet- és koncentrációt masszírozó kártyajátékban. Én is hamar rájöttem, hogy este kilenc után szinte verhetetlen vagyok Aljas 7-esben P-vel szemben. Még nem volt alkalmam, hogy több figyelemhiányos gyerekkel is kipróbáljam, de akivel sikerült, ott megint azt tapasztaltam, hogy sokkal könnyebb egy, vicces és könnyed játékhelyzetben megtalálni az egyébként elillanó koncentrációt, ahol a felnőtt is ugyanolyan eséllyel csinál magából vesztest, mint a gyerekek.

 img_6861.jpg

És van még valami. Talán többeknek megnyugvás jelent, hogy ezúttal nem a másik tol ki velünk, hanem rajtunk múlik, hogy mennyire tudjuk fenntartani a figyelmünket, milyen gyorsan reagáljuk le a látottakat. Talán ezért is nevetünk olyan könnyűszívvel, ha elrontottuk a sort. Aki megunta a számolást, az természetesen csavarhat még párat a dolgon és kitalálhat új teendőket a telefonáló fazonokhoz, vagy a számok helyett egyéb szavakat. 

 img_6868.jpg

P nem győz örülni, hogy végre megint egy olyan területen játszunk, ahol mindketten ugyanolyan esélyekkel indulunk (többnyire este 9 után érem el legnagyobb sikereimet). T pedig olyan cuki, annyira megtetszett neki a kártyák illusztrációja (számolni egyébként is imád), hogy nem kért (de azért kapott) az egyszerűsített szabályokból, azonnal minden kártyát használni vágyott. 

Minimalista szabályaival kis- és nagy családok, barátok, alkalmi ismerősök hangulatát is feldobja az Aljas 7-es. A magam részéről felvettem a sikerre ítélt szülinapi ajándékok listájára. Méretei miatt utazásra (is) termett játék. Az Okosjátéknál tudod beszerezni. 

 Játékosok száma: 2-6 
Életkor: 8+ (nálunk 6+)
Külcsín/Belbecs: koncentrálós, vicces (ön)szívatós/kellemes képi világ
Ára: 2.990,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr2414957706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása