Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Mikó Csaba: Veszélyben a Tölgy!

2016. február 20. - palinta77

f56a8543uj.jpg

Mikó Csaba regényével már jó ideje szemezgettem, de ahogy a legjobb falatokat, úgy időnként könyveket is tologatok, várok a megfelelő pillanatra (ami általában nem tudom, hogy mikor/miért épp akkor érkezik el). P végül megtalálta a polcomon, és addig nyúzott, amíg elkezdtem neki felolvasni. 

Persze az első fejezet után kiderült, hogy egy 6,5 éves nem számít háromnegyed ízben 9 évesnek, így bármennyire is érdekelte, és birizgálta a fantáziáját a történet, még nem értette az összefüggéseket, nem tudta a képzeletében követni a fordulatokat, és nem értékelte a történet finoman pikírt humorát. Ellenben mindenképpen a történet minőségéről árulkodik, hogy hónapokkal, és jó néhány más történettel a hátunk mögött emlékezett Csápyra, Apostolra, az üldözésre, a Tiltott Zónára. Arra bezzeg nem, hogy a pizsamáját hol ejtette le reggel. 

Végül magam maradtam Mikó Csaba regényével, amit a szabad reggeli és altatási órákban terveztem olvasgatni. Aztán arra lettem figyelmes, hogy már fogmosás közben, a leves kavargatása alatt is falom a történetet. Néha visszafojtott lélegzettel figyeltem az események kibontakozását, máskor meg kiffuladva tettem le, hogy egy kis szuszhoz jussak. Mert ez egy olyan könyv.

Az író rendkívül jó arányérzékkel adagolja az izgalmas, pörgős részeket a leírásokkal, humora picit csipkelődő, de nem kárörvendő, fordulatai könnyedek és találékonyak. Az egész regény irigylésre méltóan jól van megírva és megszerkesztve. Tudom, nem kis kihíávs lenne, de nem akar ebből valaki filmet csinálni? Lakatos István rajzai pedig csak fokozzák a hatást. 

Csápy Tihamérnak mozgalmasan indul a napja, pedig csak be akart ugrani autószerelő barátjához, amikor megjelenik Kázmér, a triumvirátus harmadik tagja, és rossz hírt közöl: végleg be akarják záratni Apostol műhelyét. Az ármánykodások hátterében pedig nem más, mint Mobi Lajos áll, a forgalmas metropolisz hatalmas és gátlástalan üzletembere. Közben Fátyolkának, a polgármester egyszem lányának sem indul jobban a reggele. Oda kellene érniük az év egyik legfontosabb társasági eseményére, a Tavaszköszöntő Ünnepségre, azonban a sztráda burkolata rejtélyes és megmagyarázhatatlan okok miatt felszakad. Egyetlen esélyük maradt, hogy időben odaérjenek az év bulijára, ha letérnek a sztrádáról, és a Tiltott Zóna felé veszik az irányt. Nyilván mondanom sem kell, hogy a nagyívű ötlet csúfos kudarcba fullad, az autó felborul Fátyolka pedig eltűnik a Zóna mélyén. 

S azt hihetnénk, hogy a történet Fátyolka hősi megmentésének krónikája, pedig valójában ez csak az előfutára annak a fordulatos, rejtélyes és akciódús kriminek, ami a könyv lapjain kibontakozik. És igen, mind a négyszáztizenkét oldalon fenntartja az érdeklődést, mindig annyi feszültséget és pihenőt enged az olvasónak, amennyi szükséges.  S bár sok benne a filmekből ismeret fordulatos, kalandos elem, mégsem elcsépelt, és nem csak a szokatlan szereplőgárda miatt. 

Mert amúgy az egész bogarakról szól, de kit zavar ha egy letehetetlenül izgalmas könyvről van szó?

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem.  

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr528336898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása