Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba

2017. június 21. - palinta77

img_4667.jpg

Már éppen elkezdtem a dínós-korszak elmúlását sajnálni, amikor T is rákapott az őshüllőkre és az ő lelkesedését látva a testvére újra felfedezte magának a dínók világát. Csak már egy nagyobb gyerek érdeklődésével és tudományos kíváncsiságával. Természetesen belevetettük magunkat M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba őslényes kalandregényébe. Így legalább eltereltem a figyelmüket a homokozóba elásott -hogy az archeológusi élmény is meglegyen-, majd eltűnt csirkecsontról. (Amit valószínűleg a kutya, vagy valami más állat kilophatott az ásatás helyszínéről.) 

Abban bíztam, hogy legalább annyi időt nyerek a könyv által, míg elfogyasztjuk az újabb feltárásra alkalmas leletet. De nem. Sajnos szemtelenül hamar a végére jártunk, köszönhetően az időközben kitört vakációnak és a lobbistáknak, akik együtt duruzsolták az olvass még!-et. Pedig gyerekléptékkel mérve egyáltalán nem volt rövid a kötet, de olyan könnyedén siklottunk az egyik kalandból a másikba, mint dinoszaurusz a Vajúton. 

img_4681.jpg

Tökéletes nyárindító olvasmány volt a Zabaszaurusz-sorozat első kötete. Izgalmas és érdekfeszítő kalandok, frappáns fordulatok váltják egymást, a szereplők szerethetőek, mulatságosak. Fogazatuk ellenére meglepően jó fejek és megnyerőek. Jól elkülöníthető személyiségük van, az egyik szelíd, a másik agyafúrt, a harmadik kapzsi és önző (bár ez még képlékeny). A viszonylag rövid fejezetekre (3-4 oldal) tagolt történetben egy önállóan olvasó másodikos-harmadikos (vagy nagyon jól olvasó elsős) is örömét fogja lelni. Nem utolsósorban azért is, mert a könyv nyelvezete jól érthető, az író nyelvjátékokból, közismert közmondásokból, átlátható helyzetekből faragatott komikus tartalommal tölti meg az oldalakat, amik egy gyerek számára is viccesen hatnak. 

img_4679.jpg

Az alapszituáció kicsit más, mint amire a dinoszauruszokról tárolt általános ismereteinkből emlékeznénk. Rilex, a mindig derülátó T-Rex például egy békésen kertészkedő, többnyire vegetáriánus jószág. Húst pusztán kényszerűségből fogyaszt, azt is a lehető legkíméletesebben: már elhullott békacombok formájában. (Oké, leírom. Dögevő, na.) Bezzeg a szájában lakó keselyű időről-időre felháborodik a "diéta" miatt. De legyen bármennyire békés Rilex, a legtöbb dinoszaurusz mégis fél tőle, így aztán legnagyobb bánatára nincsenek barátai. Egy kétségbeesett pillanatban Rilex úgy dönt, hogy megszabadul félelmetes fogaitól, hátha azok akadályozzák az új barátságok szárbaszökkenését. Végül nem sokra jut, de közben megtanult egyet-mást a fogakról, ezért biztos benne, hogy a kertjükbe tévedő fájós fogú raptoron is tud majd segíteni. Ahogy az ősi dínómdánomi mondás is tartja a pokolba vezető út is fogakkal van kikövezve, Rilex is mindössze két darabot hagy a látogató szájában. Egy húsevő viszont nem sokra megy fogak nélkül, ezért elhatározzák, hogy felkerekednek és együtt felkeresik Fogkopácsot a dinoszauruszok paradicsomában, Dínómdánomban élő igazi fogorvost. Az egyetlent, aki segíthet a foghíjas őslényen. De az odáig vezető út komoly megpróbáltatásokkal van kikövezve: sárkányok, csúszdák, alloszauruszok, rosszindulat, ármány, lakomák és rengeteg dínó. 

img_4675.jpg

Az egész könyvet átlengi a jókedv és a szelídség. Tekintetbe véve, hogy elég sok húsevő van jelen a történetben már önmagában is kellemes meglepetés, ami ugyanúgy alkalmassá teszi az óvodás korosztály számára, hogy meghallgassa a mesét, mint a nagyobbaknak, akik már maguknak olvassák. A Mesélő Budapest illusztrációi után, Kecskés Judit a Szaurusz-szigetek hangulatának megteremtésében is jeleskedett. A borító kékes-lilás színeit látva már felsejlettek a ránk váró kellemes percek. A könyvbe belelapozva pedig nem győztem örülni a szebbnél-szebb paszteles árnyalatban pompázó illusztrációknak. A sok kisebb, szöveget kiegészítő képecske pedig nagyon jól áll a történetnek, ügyesen lazítják a betűkkel rótt oldalakat. 

A nyár első könyves kalandja tényleg maradéktalanul indult (még sok ilyen legyen).  Kívül-belül, az első betűtől az utolsóig szeretnivaló, végtelenül szórakoztató hangulatú olvasmány. Kicsiknek-nagyoknak, fiúknak-lányoknak szívből ajánljuk mi hárman! 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr3912601613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása