Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Porzsolt Ami: Ubukubu zűrkalandjai 1.

2017. december 21. - palinta77

img_7423.jpg

Nemrég indította útjára a Napraforgó kiadó Porzsolt Ami: Ubukubu Zűrkalandjai -sorozat első részét. Különlegességét az adja, hogy diszlexiások számára kifejlesztett betűtípussal íródott.

 Bár a mi családunk -legjobb tudomásom szerint- nem érintett a témában, arra gondoltam, hogy lehetnek páran a blog olvasói között, akiknek segíthet a kockafiú kalandja.

A Kockabolygóról származó Ubukubu kényszerleszállást hajt végre a Földön, ahol gyorsan összebarátkozik Memóval. A kisfiú megígéri, hogy segít a kockasrácnak összerakni az űrhajóját, ám egy műszaki hiba miatt hamarosan az űrben találják magukat, ahol a különböző bolygók között utazva és újabb segítőkkel kiegészülve próbálják meg Űrszörnyű gonosz tervét megakadályozni. Utóbbi nem egy valóságos szörny, inkább rémes viselkedése miatt ragadt rá ez a név. Ugyanis rettentően becsvágyó lány, szeretne mindenben a legjobb lenni, viszont ezt úgy éri el, hogy ellopja mások különleges képességeit. 

 img_7426.jpg

Memótól a memóriáját Ubukubutól a tájékozódási képességét és így tovább. Persze a történet végére, Űrszörny is belátja, nem a lopás, hanem a gyakorlás az igazi út. 

 img_7428.jpg

Egy igazi mozgalmas mesekönyvről van szó, ahol olvasás során 35 próbát kell teljesítenünk. Ezek többnyire a vizuális észlelést, formák felismerését, a memóriát, a megfigyelőkészséget tornáztatják meg. Természetesen a feladatok megoldása nem kötelező, de úgy láttam, hogy P érdeklődését igencsak felkeltették, vagyis nem kizárólag a célcsoport számára érdekesek és hasznosak.

 img_7429.jpg
Ami a szöveget illeti helyenként túlságosan intenzív és a dramaturgiát a feladatok alá rendeli. Szinte minden sarkon új kaland várt ránk, amit P például igen izgalmasnak ítélt. Persze a feladatok szempontjából ez talán szükséges, hiszen új izgalmak lendülettel szolgálhatnak az olvasáshoz. Főleg a betűfelismerési, vagy egyéb olvasási nehézségekkel küzdők számára.  És itt jegyzem meg gyorsan, hogy a szöveg nagyon gondozottnak tűnik, szerencsére sehol egy sajtóhiba, elütés.

img_7434.jpg

Formailag viszont a sűrűn teleírt oldalak kevésbé tűnnek praktikusnak. A betűméretet és a sorok közötti távolságot az ajánlásban szereplő 5-7 éves korosztály számára túl kicsinek gondolom. Nyilván kevés 5-6 éves fogja magának olvasni, nekik inkább a szülők mesélik majd el, viszont az a tapasztalatom, hogy egy kezdő olvasónak sokkal szellőssebb és nagyobb betűméretek a célszerűek. Különösen akkor, ha az olvasás és a betűk kihívást jelentenek. Szellősebb szövegezéssel a sikerélmény (aztaaa, még egy oldalt elolvastam!) is megnőne.

Nagyon pozitív, a szereplőktől többször is elhangzó üzenet, hogy mindannyiuknak más az erősségük, ezért tudnak a kalandok során hatékonyan segíteni egymásnak. Nyilván a gyerekek számára nem lehet könnyű még egy jól működő osztályközösségben feldolgozni, hogy az olvasás/betűfelismerés a többiekhez képest nehézségekbe ütközik. 
img_7433.jpg

Az illusztrációk szintén elég erőteljesek, ami vélhetőleg az olvasástól vonakodók ingerküszöbét kívánja megcélozni. Egyetlen bánatom, hogy nem tudtam “kipróbálni” éles helyzetben, de hátha nektek sikerül és elmesélitek a tapasztalaitokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr4313507109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása