Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét? -Kalandozások a erdőben

2018. szeptember 11. - palinta77

img_1924.jpgKánikulában igazán a vízparton jó lenni, vagy a árnyékban, a fák lombjai alatt. Most, hogy állítólag ősz van újra megcéloztuk az erdőt, csak előbb kicsit tájékozódtunk. Peter Wohlleben: Érted a fák beszédét-Kalandozások az erdőben című könyve egészen új távlatokat ad erdei kirándulásokhoz. 

img_1927.jpg

A 12 fejezetre tagolódó könyvet felcsapva fénylő (ha úgy tetszik, a falevelekhez hasonlóan), selymes lapok és ritmusosan visszatérő, barátságosra rajzolt kedves rókák, mosolygó mókusok, gesztenyék, méhek, virágok és egyéb jószágok tudatják, hogy elsősorban gyerekek kedvére és örömére írta meg könyvét az ex-erdész, utóbb erdei iskolaalapító.

img_1929.jpg

Belelapozva látható, hogy Wohlleben a lehető leginformatívabb és legérdekesebb módon járja körbe az erdőt. Úgy mesél a fák működési elvéről, családi életükről, félelmeikről, szomjukról, szomszédaikról, örömeikről és bánataikról ahogy csak azok tudnak, akik imádják, életük szerves részének tekintik a hivatásukat. Ez pedig az olvasó számára könnyíti meg a befogadást, és (ami végül a cél lenne) a túrabakancsok előkaparását a szekrények mélyéről. (Bárcsak a 3. osztályos környezetismeret fákkal foglalkozó részénél a kezemben lett volna ez a könyv!!) 

A nagyobb témaköröket érdekes és izgalmas kérdésekre bontja, ezeken belül jól tagolt hosszabb-rövidebb bekezdésekben, lebilincselően mesél. Vannak persze ismétlések, visszatérő elemek, sőt a könyv vége felé magunktól is meg tudunk válaszolni bizonyos kérdéseket, az olvasás során szerzett ismereteink alapján. Felvet néhány elgondolkodtató problémát is, amik hosszabb-rövidebb vitákat, beszélgetéseket is megérdemelnek. Az erdőt egy organikus, egymással kölcsönösen összefüggő egészként tárja elénk, az egymást gyógyító, segítő fák és a velük együtt élők többi lény világát, aminek mi emberek is részesei vagyunk/lehetünk.

img_1934.jpg

A fák és a velük együtt lakó növények, gombák, állatok életét erősen antropomorfizáltan mutatja be, ami igen jó döntés, hiszen az emberi családokkal meghúzott párhuzamok, és egyéb, hétköznapjainkat meghatározó vonások karnyújtásnyi közelségbe hozzák az erdei életet. Minden nagyobb fejezethez tartozik legalább egy, de többnyire kettő-három olyan tipp, játék, amit érdemes a kirándulásokon kipróbálni. Ehhez minimális felkészültség (nagyító, ilyesmi) szükséges. Megkereshetitek az erdő internethálózatát, klímaberendezését, és fújhattok fákból buborékot.

img_1945.jpg

Az erdőinfó részeknél az adott témához kapcsolódó, további ismeretek bővítik tudásunkat, állatokról, vagy bizonyos fákról, jelenségekről. A szerző a ‘Nézd csak!’ elnevezésű ablakokban az erdei kirándulásunkon megvizsgálásra érdemes részleteket mutat be. Olvasottakhoz kapcsolódó, időnként furfangos kvízeknek köszönhetően próbára tehetjük tudásunkat. Az egész könyv bővelkedik izgalmas, érdekes, és színes információkban, amit felnőttként is szívesen és örömmel fogok felfedezni. 

img_1955.jpg

A jól olvasható (Balázs István fordítása), enyhén megnövelt betűméretű szöveget könnyű újra átbogarászni. Az utolsó lapokra érve már nemcsak az biztos, hogy a a fák és a gyerekek cukoréhsége feneketlen, de az is, hogy az erdő élete ugyanolyan pezsgő és sokszínű, mint bármelyik képernyő. Azt is megállapítottam, hogy Wohlleben egy rendes ember, hiszen hozzásegít, hogy a címben feltett kérdésre, a könyv végére érve egy buzgó és lelkes igennel válaszolhassunk. Nemcsak jobban értjük az erdőt, de vágyunk is a társaságára. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr9114234337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása