Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Vivian French -David Melling: Lovag leszek

2018. október 18. - palinta77

img_2474.jpgElsősorban az olvasást még csak gyakorlóknak kedvez a Móra kiadó új sorozata. Lovag leszek -ígéri a sorozatcím, aki kézbe veszi, jó úton halad, hogy olvasó legyen.

lovag_leszek_a_sarkanyok_web-1.jpg 

Varjavári J. Samu a szülei világkörüli útra indultak, így fiacskájuk hamarosan Molybérc kastélyában találja magát. A szebb időket megélt hercegi család kénytelen különleges állatok számára vakációs luxusszállást nyitni, hogy fenntartsák életmódjukat. A kastély kopottas bája valószínűleg fel sem tűnne, ha lennének olyan kevéssé kedvelhetők a vendéglátók. A “kedves” Griz néni a legkisebb jóindulattal sem nevezhető szerető szülőnek, Archie bácsi pedig mintha egy fura álomvilágban létezne, amit csak időnként hagy el pár pillanatra, hogy eleresszen néhány csípős megjegyzést. De bár ne tenné, mert Griz néni mindenhol jelen van, hogy egy dorgáló mondatot elejtsen. Szilvána hercegnő is mindent elkövet eleinte, hogy Samu ugyanolyan vacakul érezze magát, mint ő. 

 img_2476.jpg

Természetesen a fiút nem olyan fából faragták, aki csüggedésre adná a fejét, hiszen aki lovagi álmokat dédelget minimum kitartónak kell lennie.

Ugyanakkor olvasói oldalról alig követel erőfeszítést, hogy Samu, Frici a firkamadár és Szilva kalandjait a lovaggá válás rögös útján végigkísérje. A sorozat egyszerre két kötete jelent meg és az irántuk tanúsított érdeklődésből kénytelen voltam leszűrni, hogy bizony igen praktikus volt mindkettőre szemet vetni. P egész napra kibérelte magának a kanapét, felállnia is csak végszükség esetén akaródzott. Persze ő már komoly olvasói múlttal rendelkezik, de annak sem lesz nehéz dolga, aki még csak most indult útnak.

img_2483.jpg 

A megnövelt betűméret és a szellős sorközök pillanatok alatt átsiklunk. Csakúgy, mint mindössze pár oldalból álló fejezeteken, amiket a viccesre hangolt illusztrációk tagolnak.

 img_2494_1.jpg

Ügyesen kitalált a történeteket szerkezete. A gyerekek minden részben egy újabb nemes tettet hajtanak végre, többnyire észrevétlenül, erőlködés nélkül. Ahogy közben az olvasó is halad a maga kihívásában. Samu és Szilva is csak saját magukra, éles eszükre és találékonyságukra hagyatkozhatnak. Ha pedig éppen nem kell egy morcos lekvárra éhes sárkány, vagy egy unalmában kóbórlásra induló mogyoróbokor ügyét megoldaniuk, akkor várhatóan egy humoros helyzet van kibontakozóban. 

 img_2491.jpg

David Melling sűrűn elhelyezett képei is támogatják az értő olvasást, az eligazodást a szereplők személyiségében. Vivian French agyafúrt, szórakoztató, a felnőttek esetében pedig erőteljesen komikus karaktereivel kellemes élmény volt erre a kalandos útra lépni. (a fordítás Nagy Andrea munkája). 

img_2489.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr1314306689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása