Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Szendergő hercegnők

2018. október 27. - palinta77

img_3077.jpg 

Az őszi gyerekjáték újdonságok közül a Szendergő hercegnők megjelenését vártam talán a legnagyobb izgalommal. Egyfelől úgy éreztem, hogy elsöprően szerethető, új gyerekjátékokból az évszakváltással nem érkezett elég (azért szerencsémre párat találtam és hamarosan be is számolok róluk). Másfelől a Gamewright játékai eddig is nagyon jól működtek velünk. Ennyire lányosnak kinéző, de ellenére fiúknál is töretlenül népszerű játék még nem is volt a blogon.

img_2888ab_1.jpg

Persze P eleinte finnyogott, mert hercegnők és a dobozon is túlteng a piros, ami meg már majdnem rózsaszín… De elég volt egyszer kipróbálnia, hogy rájöjjön ez bizony nem az a nagyon csajos játék, amitől tartott. 

img_2828.jpgA felébresztésre váró hercegnők kedvesen vicces főrendek. A vidám, telt színű illusztrációkat megálmodó Jimmy Pickering mindenkit a nevükhöz illő ruházatban és kiegészítőkkel ábrázolt. Hasonlóan az ébresztésükre hadrendbe álló Batik herceget, Sakk herceget, Tűz herceget stb.

img_2842_1.jpg

Milyen sok múlik a grafikuson, aki a játékszabályok mögé megálmodja a képi világot, ami aztán a játékosok számára a mechanizmus mellett még egy külön diskurzust is képest megnyitni! A magyar cím is arról tanúskodik, hogy egyre igényesebb a társaskultúra. Vagy jobbak a fordítók, mert nagyobb igény van a komolyabb munkára. Mindegy, az eredményből mi profitálunk. Az eredeti angol cím a ‘Sleeping Queens” jól rímel, ennek tükörfordítása viszont már döcögne. Nem így a “Szendergő hercegnők”, ami hozzáadja az eredeti cím dallamát és humorát.

img_2858.jpg

A feladat roppant egyszerű az asztalon képpel lefelé szunyókáló hercegnők közül kell a játékosoknak ötöt, vagy 50 pontot érő csapatot felébreszteni. Erre természetesen csak a hercegek  (naná!) képesek. 

Kalap herceg felébresztette a különleges képességgel rendelkező Rózsa hercegnőt. A hölgy ugyanis képes egy újabb szunyokáló arisztokratát felverni.  

img_2860.jpg

Rajtuk kívül van még néhány hatalomkártya, amik az ellenfelek előrejutását lassítja, vagy  támadásaikat hatástalanítja. A lovaggal például egy már ébren lévő hercegnőt rabolhatunk magunknak. A gazságot ellenfelünk egy sárkánykártyával védheti ki -feltéve ha tart a kezében ilyen jószágot. 

img_2870.jpg
Ellenlábásaink hölgykoszorúját az altató hatású bájital tizedeli meg, aminek szintén van ellenszere: a varázspálca. 

A hatalom kártyák fortélyokkal látnak el, amikkel hercegnőkhöz juthatunk. Lovag ellen sárkány, altató ellen varázspálca

Egy valamirevaló udvartartásból nem hiányozhat az udvari bolond sem, aki szerepéhez méltón, kiszámíthatatlanul osztogajta az előnyöket, vagy éppen fordítva. 

Az udvari bolond segítségével számot húztunk. Saját magunktól indulva “kiszámoljuk” a játékosokat. Akire végül rámutaunk az ébreszthet fel egy újabb hercegnőt. Ugye milyen hóbortos egy figura?
img_2881.jpg

Ha nincs a kezünkben egy valamirevaló kártya sem, muszáj eldobnunk néhányat hogy újakat kapjunk. Erre alapvetően három módszer van, a játék szempontjából talán a legérdekesebb, ha van egy olyan lapunk, ami két, vagy három másik, kezünkben lévő kártyánk összegének felel meg, az így eldobott kártyák mennyiségének megfelelőt húzhatunk a pakliból. Hopp, egy könnyű kis fájdalommentes matek. 

Ezzel a kombinációval (1+2=3) három új kártyát húzunk a dobópakliból

img_2876.jpg

Irtó  helyes és meglepően cseles játék a Szendergő hercegnők. Ha hinni lehet a híreknek, akkor egy 6 éves kislány fejéből pattant ki az ötlet. A szerencse persze befolyásolja a kimenetelét, de mi egyebet várhat, aki a hercegnő bizniszben tevékenykedik? Egyébként ezzel eddig az összes játékostársam tisztában volt és azzal is, hogy egy körnél muszáj többet játszani és nem csak a győzelemért, hanem mert olyan izgalmas-aranyos a játék flow-ja. Iskolás körökben is nagy népszerűségnek örvend, a lányoknál estében kétségeim sem voltak efelől, a fiúk jellemzően eleinte bizalmatlanok, de csak az első lovag-sárkány összecsapásig. 

Aki emlékszik, hogy Rózsa hercegnő merre alszik, komoly előnyhöz juthat. 

img_2866.jpg

Több van a Szendergő hercegnőkben szende bájuknál. A könnyű kis matek mellett (ha van olyan óvodás, akinek már mennek, akkor akár 5-6 éves kortól is játszható) érdemes taktikusan tartalékolni a kártyáinkat, mert nem mindegy, hogy milyen védelmünk van egy esetleges támadás kivédésére. A siker érdekében az emlékezetünket is készenlétbe kell helyeznünk, hogy a visszaalvó hercegnők közül tudjuk kit érdemes keresni. 

Összegyűlt 50 pontot érő hölgykoszorú

img_2896.jpg

Várakozásomat messze felülmúlták a hercegnők, trükkös és nagyon szórakoztató játék, izgalmasan vicces fordulatokkal,  kis és nagy cselszövőknek. A legjobb értelemben vett populáris játék, gördülékeny ritmusa az egész család számára élvezetes. 

Ha megmentésetekre vágyó hercegnőkből a hiányt szenvedtek, az Okosjátéknál megtalálod őket.

Játékosok száma: 2-4
Életkor: 8+
Külcsín/Belbecs: szemrevalóan színes/ meglepően cseles

Ára: 3.990,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr6314323261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása