Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondái

2019. január 04. - palinta77

img_4289.jpg

Minden év első bejegyzésének a szívünkhöz nagyon közel álló könyvet szoktam kiválasztani. Kicsit babonából is, azt remélve, hogy a további 52 hétben csupa kedvencelhető könyvről tudok majd beszámolni. A tavalyi bejegyzéseket elnézve elég jól működött. :) Szóval az idei elsőnek Katharina Neuschaefer: A világ legszebb mondáit választottam. 

img_4292.jpg

A mitológia mindig iszonyú hálás téma. Bármennyire is távol állnak hétköznapjainktól a daliás hősök és hősnők világa a párhuzamok egyértelműek, a történetekből levont tanulságok pedig tagadhatatlanok. Árulások, furfangok, ármányok és szerelmek, kalandos fordulatok, csaták, bosszú, megbánás. Az a fajta megértés fakad belőlük, amik közelebb hoznak minket ahhoz, hogy emberi viszonyainkat jobban átlássuk. 

img_4295.jpg

Mindez bebizonyosodott már Zeusz és bandájánál is. Bár ott nem tudtam kellően lelazulni a szöveg stílusához. Neuschaefer kötete esetében erre nem is volt szükség. Túlzás nélkül állítom, hogy csodás pillanatokért felelős a legismertebb európai, kis-ázsiai és egyiptomi mondakörökből összeválogatott gyűjteménye.

img_4301.jpg

P már az északi mondáknál teljesen beleveszett ebbe a színes forgatagba és a téli szünetet is a könyv bűvkörében töltötte. (Kétszer is kiolvasta.) A Marvel, DC filmek, de az olyan klasszikusok, mint a Gyűrűk Ura, Csillagok háborúja, vagy a HP-sorozat a  mondákról és legendákról szóló könyvekkel egymásnak kölcsönösen gazdag táptalajt nyújtanak. Sosem unalmas felfedezni Thor és családja történelmét, vagy beleveszni a szövevényes kelta regékbe, a Roland-ének, a Niebelungok szövevényes sorsának alakulásába. Ezeket a filmeket ismerők sok aha-élménnyel gazdagodnak, ami az olvasást még érdekesebbé teszik. 

img_4298.jpg

Minden mondakör előtt a szerző ad egy rövid általános összefoglalással nyit, majd a következnek a mondakörből kiválasztott legérdekesebbnek ítélt epizódok. Ezeket is olvasmányos stílusban, a történet izgalmát fenntartva meséli el. A fordítás Nádori Lídia munkája. Nem győzök örülni, hogy ezek a réges-régi történetek mennyire jelen tudnak lenni napjainkban. Olyan sok színt, izgalmat okoznak, amik évszázadok alatt sem koptak ki a világból. Elgondolkodtatóak, magukkal ragadóak, gyönyörűen kalandosak és megunhatatlanok.

img_4309.jpg

Mivel a történetek lebilincselőek elég volt ha néhány fejezetenként tűnnek fel Bölecz Lilla illusztrációi. Okos döntés, hogy a rajzok az égbolt színeiben tündökölnek, hiszen nemcsak a görög mondavilág szereplői költöztek fel hőskoruk végén a csillagokba.

img_4304.jpg

Megtartva az előző évek szokásait, ezzel a könyvvel szeretnék nagyon boldog, olvasós játszós évet kívánni mindnyájatoknak! 

img_4312.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr3914534506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása