Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Társasok a kirándulószezon jegyében -Fánkfaló fenevadak, Twin it!, Kwatro

2019. február 19. - palinta77

img_4895.jpg 

A közelgő tavasz és a kirándulások jegyében ma három társasjáték érkezik. Minimális helyigény, maximális szórakoztatás, ott a helyük a túrazsákban. Bemutatkoznak a Fánkfaló fenevadak, a Twin it! és a Kwatro.

 img_4799.jpg

Fánkfaló fenevadak

(Majdnem) bármivel szívesen játszunk, amit egy háromszemű, kék kezű szörny szájából túrunk elő. Ugye Ti is? Ez a változatos szörnycsapat most egy csomó szénhidrátmentes fánkhoz juttatja a szemfüleseket.

img_4806-2.jpgA Fenevadak az utóbbi hónapok kedvenc játéka lett nemcsak itthon, de az iskolában is. A többi, gyorsaságot, reakciót és figyelmet megtornáztató gyerekjátékokhoz hasonlatosan, ennek is pofonegyszerű a szabálya. 

img_4808.jpg

Dobunk a kockával, ami elárulja, hogy aktuálisan milyen szörnyet keresünk. Két szeműt, vagy három lábút. Aki elsőnek megtalálja, az megnyeri magának, aki viszont elsőre azt is ki tudja választani, hogy a keresettek közül melyik mellett van a legtöbb fánk, az jó úton halad afelé, hogy megnyerje  a játékot. 

 img_4809.jpg

Ha nincs az asztalon már a keresett kártyából, akkor a Haspókra elsőként lecsapó játékos a húzópakliból nyer magának egy újabb kártyát, majd kiosztunk még tíz fánkimádót az asztalra. Ha valaki tévesen választ szörnyikét, az sajnos elveszít egyet a már megszerzett kollekciójából. Pörgős, vicces a szörnyeteges fánkbiznisz. Fejleszti a figyelmet, könnyen tanulható, gyors sikerélményt nyújt, a grafika és a téma még viccesebbé teszi  img_4812-2.jpg

Twin it!

Erről a játékról elsőre egy délibábos látomás jutott eszembe, a 60-as, 70-es évekből. De az már a dobozon látszott, hogy gyönyörű. Igaz, sok újdonságot a játékmenet nem hozott, de az esztétikuma miatt mégis sokféle társaságban elő szokott kerülni.  img_4828.jpg

A pszichedelikusan és némileg zavarba ejtően tekergőző minták teszik izgalmassá, ugyanakkor kissé meg is nehezítik a dolgunkat, hogy párokra leljünk. Ráadásul szabad a rablás, mert vannak olyan minták, amikből nemcsak párok léteznek, hanem akár három egyformát is megszerezhetünk. Lehet a már megszerzett pakliból szerezni is, úgyhogy a figyelem egy pillanatra sem lankadhat.  

A háromféle játékváltozattal azt hiszem elég sokféle élethelyzetet lefedhetünk. Sokszor jól jött a Twin it! akkor is, ha épp nincs kedvünk komolyabb előkészületekhez, vagy csak az egyébként túlzsúfolt napjainktól szeretnénk kiszakadni és valami másra koncentrálni.

img_4823-2.jpg

Ezek a cifra, de olykor apró részletekben eltérő minták akaratlanul is olyan koncentrációt váltanak ki, hiszen muszáj minden más kizárni a fejünkből, hogy észleljük a különbségeket. 

img_4888.jpg

Kwatro

A legelső gondolatom, amikor megláttam a Kwatrot, hogy végre egy játék, aminek a beszerzését nem kell megindokolni. Olyan pici a doboza, hogy feltűnés és minden magyarázat nélkül fel lehet csempészni a polcra. A doboz mérete ne tévesszen meg senkit, az játékhoz az ebédlőasztal nagyobbik részére szükségünk lesz. 

img_4871.jpg

 Egyébként az eredeti neve (iota) is stílusos. Amellett, hogy a görög ábécé kilencedik betűjét (i) jelöli, azt is jelenti, hogy nagyon apró. Mint a doboz, amiben a kártyák és a szabályleírás lakik. Csak egy cerkát és egy papírt kell beszerezni, hogy indulhasson a szórakoztató agyalás, amit az Egyesült Államokban Mensa-díjjal jutalmaztak. 

img_4868.jpg

 A különböző színű, formájú és számú kártyákból kell maximum 4 részből álló sorozatokat kirakni. Körünkben vagy cserélünk a kezünkben lévő kártyákból, vagy megpróbálunk egy sorozatot elindítani, esetleg egy meglévőt bővíteni, befejezni. Természetesen úgy, hogy a legtöbb pontot gyűjtsük be.

 Minden kártyának három tulajdonsága van (szín, forma, szám) 
img_4845.jpg

Dióhéjban a lényeg. Sorozat úgy alakíthatunk ki, hogy a kártyák három tulajdonságát (szín, forma, szám) megvizsgálva minden kártya ugyanolyan, vagy különböző kell legyen. 

Nem tűnik nehéznek, de bőven van min agyalni. A körünk végén lejegyzett győzelmi pontok tekintetében az sem mindegy, hogy milyen sorrendben bővítünk egy már meglévő sorozatot. A Qwirkle szabályaihoz hasonlóan itt is minden befejezett sorozat dupla pontot ér, illetve azt is honoráljuk, ha az összes kézben tartott lapot ki tudjuk játszani. 

A piros kereszt nem illeszkedik a sorba, mert a kör is 2-es

img_4855.jpg

 A Fánkfaló szörnyek és a Twin it pörgése után a Kwatro sokkal nagyobb elmélyülést, odafigyelést és átgondolt döntéseket igényel. Mi nagyon szeretjük ezt a fajta agytornát. Ugyanakkor sokkal időigényesebb -ami nem rossz dolog, ha rendelkezésetekre áll. Viszont érdemes rászánni a időt, mert amilyen egyszerű a feladat, olyan nagyszerűen fejleszti a stratégiai érzéket. És az sem utolsó szempont, hogy nagyon érdekes fejtörő kigondolni, hogy milyen kártyák kijátszásával tudunk, akár egyszerre két sorozatot is fejleszteni. 

Ha kirakunk egy sorozatot, lezárunk egy sorozatot (mondjuk úgy, hogy közben bővítünk egy másikat) akkor nyugodtan veregessük meg a vállunkat.

img_4872.jpg
 Az elkészült konstrukciót pedig képtelenség nem megcsodálni. Színes, geometrikus, jó ránézni, arról nem is beszélve, hogy ár-érték arányban eléggé verhetetlen. 

 Han Solo feleslegesen aggódik. Egy ekkorka dobozt alig lehet észrevenni a polconimg_4893.jpg

A Kwatro is az addiktív játékaink közé tartozik, amiben hosszú utat lehet bejárni. A tapasztalatlanabbak kevesebb pontot fognak ugyan gyűjteni, mint akik nagyobb gyakorlattal ülnek le mellé. De érdemes próbálkozni, mert nagyon sokat lehet belőle tanulni, a doboz mérete -főleg az ára- fordított arányban áll azzal a gazdag, csavaros gondolkodással, tervezéssel ami ránk vár. 

Kirándulásra készülve beszerezhetitek a játékokat az Okosjátéknál itt, itt, és itt. 

Játékosok száma: 2-6
Életkor: 4+ 
Külcsín/Belbecs: gyönyörű grafikák/ ügyes figyelemfejlesztő

Ára: 1.990,- Ft-tól

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr8614621962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása