Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Tiny Epic: Kalandok Birodalma

2019. március 19. - palinta77

img_5168_1.jpg

Azt hiszem P számára az elsődleges és legnyomatékosabb célja, hogy kipróbáljuk a Tiny Epic: Kalandok Birodalmát az volt, hogy emlékeztette egy videó játékra, amit az egyik barátja játszik. Mivel tőlünk a konzolos játékok -egybehangzó szülői döntés alapján- ki vannak csukva, gondoltam ellensúlyozom a gyerek által sérelmezett döntést.

 img_5173.jpg

Elsőre a doboz és a játékelemek apró méretei leptek meg. Szinte hihetetlen, hogy mennyi cucc fért még így is el benne. És persze ahogy már többször előfordult, a játékélmény fordítottan arányos volt a társas fizikai méreteivel.

 img_5182_2.jpg

A Gomba Birodalomban uralkodó békés napoknak vége, egy földrengés következtében goblinok árasztották el a vidéket. A hős játékosoknak kell őket legyőzniük, miközben kincseket szereznek, varázslatokat tanulnak, templomokat fosztogatnak és küldetéseket teljesítenek. 

 img_5178.jpg

Az öt fordulón keresztül zajló küzdelemből a legtöbb pontot gyűjtő kerül ki győztesen. Minden forduló nappali és éjszakai részekből áll. Előbbi során utaztatjuk hőseinket a birodalomban, hogy -többek között- küldetéseken vegyenek részt, varázstárgyakat gyűjtsenek, templomokat és gomba barlangokat látogassanak meg. Az éjszaka leszálltával viszont jön az izgalom: a kalandkockákkal templomok felderítése vár ránk, vagy erőt próbáló harc a  goblinokkal és ha ez nem lenne elég, még varázslatokból is kiképezhetjük magunkat. 

Gomba barlangok előnyökhöz juttatják a játékosokat

img_5206_1.jpg

Elsőre jó sok információt kellett feldolgozni és eltárolni, de a játék során apránként haladva egyre gyorsabban és könnyebben jöttünk rá az összefüggésekre. Ebben egyébként sokat segít, hogy nagyon jól egymásra épülnek a különböző mozzanatok. Néhány kör után már olajozottan hoztuk a döntéseket és tudatosan terveztük harcosaink útját. A sikeres játékhoz jelentékeny számú tényezőt kell egy-egy döntéshez figyelembe venni, ügyelve arra, hogy életpontjaink és erőjelölőnk ne merüljön ki idejekorán.

A kiválasztott mozgásformát mindegyik játékos lelépheti a saját színével

img_5197.jpg

Nagyon érdekes újdonság az itemeeple-bábuk a megszokott bábuk után: a kezeiken található lyukakba helyezhetjük el a fegyvereiket, vagy varázsfelszerelésüket. Ennek persze T örült a legharsányabban, mert azonnal felfedezte a bennük rejlő  harcászati lehetőségeket és már elő is készítette a csatateret. Volt is ebből némi súrlódás, mert a játéksorozat (eddig 6 féle témában születtek apró kalandok) angol címe nem véletlenül lett “Tiny Epic Quest”. Ahogy minden a dobozban, ezek a fegyverek és a többi varázstárgy is nagyon pici, amik egy kisgyerekes környezetben könnyen és gyorsan lábra kelnek. 

img_5218.jpg

Már a tanulási folyamatnál meggyőzött a játék hangulata. Bevonta  és lefoglalta az egész lényünket ez az fordulatokkal teli kombinálás, a miniatűr hadseregünk mozgásainak megtervezése. A küldetések végrehajtása, az életerőnk, az életpontjaink szinten tartása és a éjszakai izgalmak végig egy kellemesen és jófajta feszültséggel teli állapotban tartottak egészen a pontszámolásig. Az első benyomásom nem véletlenül volt az, hogy ezt a játékot még rosszul is megéri játszani. 

img_5194.jpg

Miguel Coimbra élénk színű, aprólékos részletességgel megálmodott illusztrációi szépen kiteljesítik a témát. Ugyanaz a találékonyság köszön vissza az egész játékban, ami a kiegészítők kivitelezésében. A doboz fedelét például használhatjuk dobóbarlangként. Az bejegyzés elején említett sokféle információ ne rémisszen el senkit, nagyon sok kapaszkodót/emlékeztetőt találtunk a kártyákon.

Harc egy goblinnal

img_5202.jpg

Bár maga a doboz kicsi, a kaland, amire meghívást kaptunk, nagyjából egy óra alatt lezajlik és az élmény, amiben részünk volt meglepően intenzív. A doboz méretei azt sugallják, hogy utazójátéknak is ideális, de a királyság kártyái kipakolva már helyigényesek, úgyhogy inkább a célállomáson cuccoljátok csak elő.

A Kalandok Birodalma nemcsak nekem, de a HP és úgy általában minden varázslatosért rajongó gyerekem számára is pezsdítő volt. A doboz közelebbi vizsgálata után kicsit megrémültem a 14+ megjelölésen, de végül egyáltalán nem okozott gondot a hiányzó négy év. Könnyen érthető, logikusan felépített a játékmenet, frappáns és minőségi kivitelezés, ár-érték arányban nagyon jó döntés. 

img_5200.jpg

 Olyan játék, amit még rosszul (a szabályokat kevésbé gördülékenyen ismerve) is érdemes játszani. 

 Ha a tavasszal együtt feléledt bennetek a kirándulókedv, a Reflexshopnál beszerezhetitek.

Játékosok száma: 1-4
Életkor: nálunk 10+ (a dobozon 14+) 
Külcsín/Belbecs: amilyen kicsi, olyan izgalmas

Ára: 6.990,- Ft

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr3514682532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása