Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Timo Parvela: Pate kétszer

2016. december 22. - palinta77

 

img_1720.jpg

Itt az ideje folytatni önálló olvasóm könyves kalandozásairól szóló beszámolómat. Még (stílszerűen) nyáron kapta kézbe és szemtelenül rövid idő alatt elolvasta Timo Parvela Pate-sorozatának első  részét is Pate szupertitkos blogját.

Majd ugyanazzal a lendülettel "befalta" a második részt is. Juhhúúúúú! Ilyen az, ha egy üzlet beindul. A nagyszerű magyar fordítás Kovács Ottilia érdeme. 

 

img_1720-3.jpg

Pate szupertitkos blogja

Az egész egy füzettel kezdődött. Pate kapta a nyári szünetre a tanító bácsijától. El is kezdett mindenféléket írni és rajzolni, mígnem átjött a barátja Tuukka és kidobta a szemétbe, mert a füzetek szörnyen antik cuccok. Helyette viszont gyártott egy SZUPERTITKOS blogot, ahová tényleg bármit írthat. Rögtön érkezik is 14 hozzászólás az osztálytársaktól. Ennyit a titokról. Ám ez nem veszi el hősünk kedvét, így barátai az online naplóban kísérhetik figyelemmel és segítő hozzászólásaikkal Pate nyári kalandjait. Már a harmadik oldalon elkezdődnek a kalamajkák, félreértésekből származó komikus helyzetek. Azt hiszem ez volt P első könyve, amin hangosan nevetgélt és egymás után olvasta fel nekünk a viccesebbnél-vicesebb részleteket. 

Hamarosan látogatóba érkezik anya régen látott testvére, golyóstóll- és fogaskerékgyűjtő nagybácsi, akiről először Pate úgy gyanítja, hogy madárféle lehet, egy igazi edu. Ja nem, emu. De igazából EDU. Vendégszerető kislegényként előkészít mindent a madár fogadására. Először  az ágyban egy fészket rak gallyakból, szénából, fűből. Majd alaposan befűt, hiszen az eduk meleg éghajlaton élnek. Az etetéséről is gondoskodik, a párnája alá bekészített salátával, kovászos uborkával, tojással és némi heringgel. Amikor a reptéren okozott kalamajka (pont ez menne simán?) után hazaszervezi a család EDUárd bácsit, már tudható, hogy most indul be az a képzeletbeli hullámvasút, melynek Pate mindent felülmúló segítőkészsége a motorja. Az események csúcspontja -természetesen a mit sem sejtő szülők nélkül- egy olyan tűzben teljesedik ki, amivel a tűzoltók sem tudnak mit kezdeni. Mindezzel kezdetét veszi Pate és Edu bácsi megtörhetetlen barátsága. 

img_1720-2.jpg

Pate focikönyve

Végre egy jó fociskönyv! Pate végre megcsillogtatja tehetségét, mint csapatmenedzser és focista. A helyi focibajnokságra is benevez, csak egy gond van, hogy nincs csapata (a sajátjából kitúrták). Ezért toborozni kezd, de a jelentkezőket elnézve nincs oka bizakodni. Pedig még palackpostán is küld üzeneteket néhány megbízható tehetségű focistának. De semmi válasz. A helyzet tehát nem túl rózsás, már-már kilátástalan. De most Patéról van szó, ő pedig olyan meggyőződéssel intézi ügyeit, hogy muszáj végig drukkolni neki. Becsületessége és kitartása hamarosan eredménnyel jár. Összejön egy jó kis csapat, sőt egy igazi meglepetés is érkezik a pályára. A minden eldöntő meccs kimenetelét frappánsan és stílusosan oldotta meg Parvela. A végső mérleg pedig egy kutya, sok új barát, egy félrecsúszott élet akaratlan helyrepofozása, és egy kibékült testvérpár.

 

Közben csendben csodálom Pate szüleit, akik minden kaland megpróbáltatás dacára képesek voltak megőrizni hidegvérüket és józan eszüket. Sőt, meglátják és értékelik fiúk jó szándékát. 

Konklúzió, ha kell egyáltalán 

Timo Parvela nagylelkűen osztogatja sziporkázó humorát, a gyerekek számára is érhető helyzetkomikumokkal teletűzdelt történetekben. Szeretem, hogy nem teszi alacsonyra a lécet, nem gügyög, nem erőltetett, nem válik túl komolykodóvá. Nem tol elénk mindenáron okító a szöveget, pusztán azért mert gyerekkönyvet ír. Didaktikus szájbarágás nélkül, észrevételnül csempész be modern történeteibe olyan, már-már elcsépeltnek tűnő értékeket, mint a becsületesség, a kitartás, az igazmondás erényét, a külső vonások mögé tekintő elfogadást. Valójában persze gyerekkönyvet írni semmivel sem kerül kevesebb odafigyelésbe, vagy igényességbe, mint egy felnőtteknek szóló olvasmány. Sőt, sokkal nagyobb felelősség egy igényes olvasmány ennek a korosztálynak, hiszen egy jól megírt történet a kitartó, felnőttkori olvasásnak a magja.  

Kedves olvasmányaink közé tartozik Astrid Lindgren halhatatlan csirekfogója Juharfalvi Emil. Olvasás után jutott eszembe, hogy Pate lehetne akár Emil modernkori változata is, hiszen a körülötte kialakuló zűrök is hasonlóan kedvesen ártatlanok. Parvela mondatai, történetfűzése ugyanazt a könnyed és vagány stílust tükrözi vissza, mint Lindgrené. 

img_1734ab.jpg

Ugyanakkor nemcsak tartalmában, de látványvilágában is nagyon színvonalas olvasmány. Pasi Pitkänen illusztrációi egyszerűen parádésak. Apró, időnként nevetségesen, már-már karikatúraszerűen eltúlzott részletek Tatu és Patu látványvilágához hasonlóak, nehéz kivonni magát a hatásuk alól.

img_1741ab.jpg

Töprengtem egy időben, hogy szükség van-e kifejezetten fiús és lányos könyvekre. A polémia részleteitől eltekintve úgy egyeztem meg magammal, hogy nagyon is. Hiszen a fiúk számára is ugyanolyan fontos, hogy legyenek olyan alakok, kalandok, amivel/akikkel azonosulhatnak. Ráadásul egy tevékeny, tettrekész kisfiú sokkal jobban ki van téve annak a veszélynek, hogy az olvasás munkás, a folyamat kezdetén még gyötrelmesnek is tűnő elfoglaltságát megunja. Parvela arra is odafigyelt ogy Paténak a tanár bácsija, ne pedig tanár nénije legyen. Nem tudom, hogy ez mennyire tudatos döntés eredménye, vagy esetleg csak arról van szó, hogy Finnországban a tanári szakma megítélésnek javulása miatt több férfi választja ezt a pályát, ezért hétköznapi dolognak számít a férfi tanárok jelenléte. Én mindenesetre örültem ennek az apró részletnek és az új kis barátnak, akire a fiam, Pate személyében szert tett. Hamarosan itt a folytatás, már nagyon várjuk! 

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr2711987874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása