Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Michael Bond: A kastély egerei

2017. január 08. - palinta77

img_2505.jpg

Bréking: Paddington szülőatyjának új könyve jelent meg!! Főszereplői ezúttal is négy manccsal rendelkeznek. Legnagyobb örömömre A kastély egereinek a célközönsége -szemben Paddingtonnal- a fiatalabb korosztály (bár nekem úgy tűnik, hogy a nagyobbak is szívesen bogarásznak a könyvben).

Már a fiúk születése előtt elkezdtem gyűjteni nekik (és egy kicsit magamnak is) egy könyvtárat.* Mert az olvasóvá válás nem akkor kezdődik, amikor egy gyerek megtanulja elolvasni, leírni élete első betűjét. Az olvasás szeretete a könyvek szeretetével indul. Nekem például azonnal gyerek- és felnőttkorom kedvenc illusztrátora, F. Győrffy Anna jutott eszembe. A kastély egerei látványos példája ezeknek az első pillanásra imádnivaló könyveknek, elég csak ránézni a borítóra. Miután T megkapta és tulajdonjogát mindenki számára egyértelművé tette, mindjárt ötször egymás után felolvastatta magának. (Hatodik olvasás az én hibámból nem lett.) Talán a felnőtt telhetetlensége az oka, de én még szívesen olvastam volna részletesebben a népes egércsaládról. Hátha lesz következő rész. 

img_2497.jpg

Michael Bond szívmelengetően kedves történetével és Emily Sutton pompás, a viktoriánus kort idéző képeivel pillanatok alatt belopták magukat a szívünkbe. Nemcsak lapozgatni nagyon jó, de felolvasni is. A történet bájos, egyértelmű, könnyen követhető. A bűbájostól a tüneményesig bármelyik jelző illik rá. Nemcsak az illusztrációk tekintetében, de azért is, mert maga a sztori egy rövid, a kicsik (akár 2 évesek) számára is megfogható motívumot dolgoz fel. Ez pedig a megértés szempontjából nagyon fontos. Igazán hálás olvasmány, ami átvezet a pár oldalas lapozók világából a terjedelmesebb könyvek felé, ahol már hosszabb ideig kell a gyerekeknek fenntartani a figyelmüket. (A fordítás Kleinheincz Csilla munkája.)

img_2490.jpg

A népes Csipet család egy angol kastély meseszép babaházában él. De nehogy azt gondoljátok, hogy a többi egérre jellemzően megrágcsálnak, tönkretesznek mindent. Ellenkezőleg, olyan makulátlan rendben tartják lakhelyüket, hogy soha, senkinek nem tűnik fel létezésük. Idilli életük azonban veszélybe kerül, amikor a kastélyt elkezdik felújítani. Vajon mi lesz a babaház és Csipet úrék sorsa?

img_2494.jpg

Az egész könyv megjelenése  -nemcsak nagy mérete okán- egyformán elegáns és figyelemfelkeltő. A gazdag képi világnak köszönhetően nemcsak mesélni és nézegetni tudjuk a Csipet család életének részleteit. A mozgalmas illusztrációk kíváló alkalmat nyújtanak, hogy beszélgessünk a látottakról, játsszunk a színekkel, az előtte-fölötte, és mellette-mögötte irányokkal. Kihasználva a látványos, színpompás képek vonzerejét elég gyakran vetem be, amikor meglátogat minket a hiszti-troll (amikor a banán túl kicsi, a zokni túl viszketős és egyébként is mindegyik ruha ráncolódik). Ezt a trükköt már a nagyobbik gyerekemnél is alkalmaztam azokban a pillanatokban, amikor minden egyéb figyelemelterelés csődött mondott.

img_2502.jpg

Ahogy a bevezetőben is írtam, mindig örülök, amikor a legkisebbeknek találok ilyen látványosan szép könyveket, jó lenne még, még, még sok ilyen.

*Vallomás az anoním könyvfüggők alakuló üléséről.

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról 

Amennyiben felhasználnád a bejegyzésben szereplő képeket, kérlek előtte mindenképpen vedd fel velem a kapcsolatot! Köszi!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr212090131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása