Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Concept kids -Állatok

2019. szeptember 18. - palinta77

img_7894.jpgIsmerősek az anyu/apu szettjeiben pipiskedő gyerekek? A jelenség alól a társasjátékok sem kivételek. Elvégre ha a felnőttek szeretnek vonatutat építeni, vagy piktogramok alapján kitalálni szavakat, akkor erős a kényszer, hogy megszülessen ezeknek a gyerekváltozata is. Ez ügyben legutóbb a Concept kistestvére, a Concept kids-Állatok bizonyított.

Ha még több gyerekesített társasjátékra vágysz, néhány ötlet: a Catan jr., Carcassonne jr., Stone Age jr, Ticket to Ride jr.,  My little scythe (Én kicsi kaszám).

A Concept felnőtt változatát nagy becsben tartjuk. Ezt azoknak is mondom, akik utálják a hangos Activity-t, mert kínosnak érzik magukból hülyét csinálni egy rakás ember előtt. Az Imagine-nel karöltve, a Concept is egy teljesen nyitott társasjáték. A piktogramok olyan széles értelmezési lehetőséget nyújtanak, amennyire a játékosok igénylik: a határ a képzelőerő. A kombinációk gyakorlatilag végtelenek, a feladványok pedig változatosak. Van, amelyik sokáig gyötör, míg a másik pofon egyszerűen felfedi magát.  

img_7920.jpg

Ezt a hangulatot igyekezett a Concept kids -Állatok is megőrizni, de a tábla képeivel együtt a tárgykör leszűkült. (Van egy olyan gyanúm, hogy egyéb témákban számíthatunk folytatásra.) 

Alapkövetelmény volt ily módon lecsupaszítani a játékot, hiszen az óvodás korosztály csapongó képzelete, no meg -bizonyos területeken- korlátozott ismereteit fókuszban kell tartani. A házi- és vadállatok az a terület, ahol a gyerek is kellő jártassággal rendelkezik és a felnőtt számára is érdekes kihívás. A kooperatív szókitalálóban a csapat egyik fele próbálja a táblán látható képek segítségével elmutogatni a feladványt a játékostársuknak.

img_7899.jpg

Ahogy a felnőtt változatban, a Concepts kids-ben is hangtalanul folyik a játék (törekszünk rá). Mindenkit biztosíthatok afelől, hogy abban a felfokozott izgalomban, amikor a ‘szöcskére’ próbálják meg óvodások, vagy kisiskolások rávezetni a felnőtt játékost, ennek rendkívül nehéz eleget tenni. 

img_7906_1.jpg

A műanyag kereteket a megfelelő kategóriákra pakolva egymás után fedik fel a játékosok az állatok jellemző tulajdonságait. Első pillantásra nem tűnik túlzottan bonyolult kihívásnak, de a piktogramokat elnézve nehéz eldönteni, hogy túl szűkek, vagy éppen megtévesztően részletgazdag magyarázatokra adnak lehetőséget. Előfordul, hogy túl sokat mondunk, ami összezavarja, vagy tévútra vezeti a másikat. A legfontosabb jellemzők, a legárulkodóbb vonások sokszor nagyon eltérőek lehetnek. A ‘hód’-ba például többször beletört már a bicskánk. 

img_7915.jpg

Nyolc tárgykörben határozhatunk meg egy állatot, ami megint csak elég relatívnak tűnik: hol túl sok, máskor pedig lehetetlenül kevés. De ez adja meg a kihívás izgalmát. Mennyit áruljunk el: apró részletekig mindent, ami eszünkbe jut, vagy csak néhányat a legjellemzőbbek közül.

img_7908.jpg

Jól sikerült, gyerekekre szabott Concept, annak ellenére, hogy egy-két állatnál nehezen tudom elképzelni miként lehet bombabiztosan rávezetni a versenyzőket. De a meghatározott fogalomkörökben való gondolkodás nagyon hasznos és jó gyakorlat a kicsiknek (is). 

img_7915.jpg

Szabállyal alig rendelkezik a játék, a táblára rápillantva gyorsan egyértelművé válik minden. Érdekes folyamat kezdődik, amikor a gyerek(ek), akiknek csapongó képzeletében az álmodozás és a valóság közötti határvonalak gyakran egybemosódnak, elkezdenek ezeknek a leszűkített tárgyköröknek a mentén gondolkodni.  

img_7895.jpg

Bizony, izgalmas feladat elmutogatni a katicabogarat úgy, hogy nem dúdolhatják hozzá a dalt, vagy nem járulhatnak hozzá más beszédes módon a megfejtéshez. Nagyon tetszett, hogy különösebb erőfeszítés nélkül folytak a menetek, többnyire a kitalált kártyák száma mellékes volt, magáért a játék öröméért pörgettük az állatokat.  A két gyerek között -most még- jelentős 4,5 év körkülönbség van, mégis simán tudtak egymással játszani. Nyilván P-től igényelt némi türelmet, hogy a testvére is szót kapjon, de a közös cél, hogy hangtalanul elmagyarázzák nekem a mosómedvét, összekovácsolta őket. (Annál is inkább, mert a mosómedvét a borzot alig bírom megkülönböztetni.)

img_7897_1.jpg

Magában az a diadalöröm, amit T érzett az elért sikerei láttán elég lett volna, hogy megszeressem a játékot, de az van, hogy nekem eddig is nagyon bejött a Concept, most csak fokozódott a boldogság. 

Az Okosjátéknál itt találod meg a Concept gyermekváltozatát.

Játékosok száma: 2-12
Életkor: 4+ 
Külcsín/Belbecs: ha szereted a szókitalálókat, akkor mindenképpen, ha eddig nem voltál rajongó, most az leszel
Ára: 8.990,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr1215097790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása