Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

My little Scythe

2018. október 31. - palinta77

img_2982ab.jpgA játéknak, aminek nevével olyan sok embernek meggyűlt a baja elkészült a gyermekváltozata My little Scythe néven, időközben pedig megjelent magyarul is  Én kicsi kaszám címmel. 

Persze technikailag egy sarló, de mivel a felnőtt változatot is volt, aki kaszaként említette, talán könnyebb volt így megteremteni a kapcsolatot. 

img_2994ab.jpg

A felnőtt játék esetében is nagyon erőteljes a látványvilág, ez a gyerekváltozatban is visszaköszön. A hatalmas és színes tábla Pomme (Alma) Királyságot ábrázolja. A Hét Állatfaj Birodalmának legszebb ékköve a hely, forrása a zamatos piros almáknak és a varázslatos drágaköveknek, a közepén elterülő Everfree kastéllyal. Itt rendezik meg minden évben az Aratás-tornát, ahová mind a hét állatfaj elküldi legígéretesebb “keresőit”. Az ő feladatuk, hogy elsőként megnyerjenek 4 trófeát, így megszerezve az adott évre Pomme Királyságának uralkodói jogát. 

img_2997ab.jpg 

A cél tehát, hogy a táblán jobb felső részén látható 8 trófea közül minél hamarabb begyűjtsünk négyet. Saját körünkben, a játékostáblánkon ábrázolt három akció közül választhatunk egyet.

 img_3006ab.jpg

Lépünk a bábuinkkal. Így gyűjtjük az almákat és a drágaköveket.

 img_3008ab.jpg

A kockák segítségével felfedezünk (ezzel kerülnek almák, drágakövek és kihívás lapkák a térképre). 

Az színek jelzik, hogy melyik területre kerülnek a nyersanyagokimg_3014ab.jpg

Vagy “barkácsolunk”.  Ebben az esetben elköltjük a kalandoraink által összegyűjtött almákat és drágaköveket. Cserébe viszont növeljük a pitekészletünket, hogy egy esetleges pitecsatában több munícióhoz jutunk. A villámmal jelölt kártyák a lépés, vagy a barkácsolás akciókhoz tartozó képességeinket turbózzák fel (ha sikerült mindkettőt feljavítani természetesen kiérdemeltünk egy trófeát). Például nagyobb távolságra léphetünk, netán kalandoraink egymástól függetlenül mozoghatnak, esetleg barkácsképességünk lesz hatékonyabb.


A készítők igyekeztek kedvesen barátságosra venni a figurát, ezt a dobozon is jól tükrözi. Két játékos esetében ez működik is, gyakran lett döntetlen az eredmény. Még a konfrontatívnak szánt pitecsata is csak egy mókás mellékvágány. Ha viszont hárman, vagy még többen mozgunk a táblán, akkor kiéleződik a küzdelem és innentől kezdve lesz igazán érdekes. Meg kell találnunk azokat az utakat, fejlesztéseket, amikkel a leghatékonyabban szerezhetünk trófeákat az ellenfelektől nyüzsgő területen. Ez az állandó kényszer, hogy felülvizsgáljuk, módosítsuk a taktikánkat nem is olyan egyszerű a My little Scyte célkorosztályának. Eleinte a legtöbben kicsit monomániásan tartják  (korukból adódóan és a gyakorlat hiánya miatt) magukat az eredeti elképzeléshez, de hamar ráébrednek, hogy ezzel saját magát akadályozzák.

A szépen kidolgozott komponensek, a minik, az apró almák és a drágakövek miatt nagy jövőt jósolok a táblán kívül zajló szerepjátékokban is. A doboz gusztusos és átgondolt rendszerezettsége talán előrevetít valamit az eljövendő játékokból.

Megtévesztőek a kedves és bájos rajzok, mert korántsem olyan gyerekes játék ahogy a képi világ sugallja. Míg a TTR gyerekváltozatát óvodáskortól lehet játszani, az Én kicsi kaszámat korai lenne még, hiszen odafigyelést és állandó döntéseket kíván.

img_3010ab.jpg 

A szereplőinket segítő egyedi személyiségkártyától kezdve a lehető legjobb akció kiválasztásáig, az ellenfelek előrehaladását megakadályozó, vagy a saját előmenetelünket leginkább segítő lépések kidolgozásáig mindent át kell gondolnunk. Párszor T (5 és 3/4) is próbálkozott (ugyebár a tigrisek…), de belátta, hogy ez még korai. A játékmenet egyébként nem hosszú és a jópofa csatározás csak megédesíti, ha viszont valaki túlzottan elmarad a gyűjtéssel és szerencsétlenségére még pitecsatákba is bevonják, az bizony jóvátehetetlenül lemarad a versenyben és utána már csak a lemaradása mértékét csökkentheti.

 Barátságjelzőnk akkor emelkedik, ha a térképen ellenfeleink által elfoglalt helyekre teszünk almát és/vagy drágakövetimg_3036ab.jpg

Szórakoztató és gyönyörű kivitelezésű játék, bőven nyújt alkalmat a taktikai gondolkodásra. Sok újdonságot nem hozott, de összeszedett és gondos tervezésről árulkodik. A téma és a játék alkatrészei miatt lányoknak-fiúknak is vonzó móka. 

 img_2988ab.jpg

Ár-érték arányban kétségtelenül, hogy idén az eddigi legdrágább gyerekjáték (én egy akció keretében futottam bele, úgy kevésbé fájt). Viszont tényleg nagyon sok és szép mütyűrt rejt a doboz. 

Játékosok száma: 1-4
Életkor: 8+
Külcsín/Belbecs: gyönyörű/2 játékos esetén békésebb

Ára: 12.790,- Ft 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr8214266031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása