Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Haba: Vikingek Völgye

2019. október 22. - palinta77

img_8241.jpg

Elcsomagoltuk a nyári emlékeket, ideje új -benti- sport után nézni a Vikingek Völgyében. Itt a krikett, ahogy a vikingek tolják!!

img_8293.jpg

Ahogy ígértem, alapos próbának vetettük alá német gyermekjáték-díj idei nyertesét. A Haba játékairól sokszorosan tudjuk, hogy az alkatrészek minőségére és a játékaik esztétikusságára nagy hangsúlyt fektetnek. Ezúttal is nagyon jó munkát végeztek a tervezők. Az elemek masszívak, jó minőségűek, a grafikák pedig ízlésesek, a látványvilág kellemesen harmonikus. A hajók összerakásában ugyan egy kicsit ügyetlenkedtem, de Ti biztosan jobb munkát fogtok végezni. Ugyanez vonatkozik bedobozolásra: picit szűkre szabottnak tűnik a doboz az összeépített hajókkal.

img_8378_1.jpg

Miután a falu puzzle darabjait összeraktuk és a megfelelő helyekre pakoltuk, minden játékos választ egy rámpát, egy hajót és benne egy aranyérmet. A nyolc vikingzászlót pedig véletlenszerűen a dokkok feletti mezőkbe helyezzük. 

img_8296.jpg

Az a célunk, hogy saját színű jelölőnket a tábla felső részén található stégen olyan helyre mozgassuk, ahonnan a legtöbb aranyat tudjuk begyűjteni. Ezt megkaphatjuk a bankból, de lophatunk is más játékosoktól. 

Ahhoz, hogy a játékosok korongjai a fapallón lépegessenek, a megfelelő színű hordókat kell felborítanunk. A zsákmány elosztása viszont csak akkor kezdődik, ha valamelyik színhez tartozó korong beleesett a vízbe. Aki pedig csuromvíz, inkább menjen haza szárítkozni, ne az arannyal bíbelődjön. 

img_8331.jpg

Az aktív (gurítást végző) játékos azoknak a jelölőjét helyezi a következő üres helyre, akiknek a hordóját felborította (két játékos esetén is az összes színt mozgatjuk, de ezek nem tartoznak senkihez).


A soron következő játékra hárul a feladat, hogy a saját érdekeinek megfelelően visszarámolja a felborult hordókat. Ezzel  lehetőséget nyújtva arra, hogy "elrejtse" azokat a hordókat, amiket nem szeretne felborítani.

Amennyiben a kör végén ezeken a pontokon állnak a jelölők, a piros játékos lophat mindenkitől, a sárga játékos a kéktől, a zöld pedig négy aranyat kap a bankból

img_8355.jpg

 A piros színű játékos közel van a dokk végéhez, ezért a soron következő gurító az ő hordóját helyezi a központba, abban reményekdve, hogy sikerül mihamarabb lepottyannia. 

Mindössze ennyi apró taktikát kell átlátni, ezért úgy döntöttem, hogy T-t csak a legszükségesebb tudnivalókkal látom el.  Így esélye volt, hogy saját tapasztalataira támaszkodva dolgozza ki a lépéseit, taktikáját. Az első két játéknál még nyilván a golyó és az ütő kölcsönhatásának változatos módjait fedezte fel, de a körök végén egyre jobban bosszankodott, ha nem a tervei szerint alakultak a dolgok. 

A piros jelölő csobbant a vízben, kezdődik az osztozkodás, jobbról-balra

A harmadik játékban már az előretervezés és -gondolkodás dominált. Ez a vonása  emeli ki a Viking-völgyet a nagyon egyszerű, kisebbeknek való -T szerint babás-, minimális kihívást rejtő társasok sorából. Jó kiindulópontok az ilyen játékok (a díj egy másik jelöltje, a Go, gecko, go! is hasonló ebből a szempontból), hogy a későbbiekben a társasozásnak legyen otthon jövője. Talán többen (főleg a felnőttek úgy hiszem) megkönnyebbüléssel fogadják, hogy végre nem a memóriánkat kell dolgoztatni -abban a mi úgyis hátrányban lennénk. Helyette az ügyességünk (vagy annak hiánya) kerül előtérbe. Ez egy iskolába készülő kicsi-nagynak különösen jó, hiszen a finommotorika fejlesztése az óvoda utolsó évében is kiemelt terület. 

Azt hiszem akkor jó egy játék, ha az előző bekezdésben írtakból virgonc kis vikingjeink alig vesznek észre valamit, csak visonganak, drukkolnak és próbálják olyan sorrendben felborítani a hordókat, hogy a legtöbb előnyhöz juthassanak. 

img_8403.jpg

Verdikt: szeretjük a viking-krikett lendületét, T-t sem vetette vissza ha balul sült el egy gurítása. Azt hiszem megérezte ennek a játéknak a flow-ját. Klassz nézni a gurításunk eredményét, nehézségbe nem, csak kellemesen izgatott várakozásba kerül kitalálni a következő lépésünket. Nagyszülő-unoka, vagy testvérpárok -akár szülők nélkül- is tudják jól-örömmel játszani. 

img_8302.jpg

Őszi szobasportnak is kiváló. Ha kedvet kaptál, az Okosjátéknál itt megtalálod. 

Játékosok száma: 2-4
Életkor: 5+ 
Külcsín/Belbecs: igényes elemek/elő a kézügyességgel
Ára: 7.590,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr7415228678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása