Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Go gecko, go!

2019. augusztus 01. - palinta77

img_7202.jpg

A Go gecko, go! úszóversenyes témája jól belesimul a vakációba. Nyilván ezen kívül is tud valamit, hiszen 2019-ben egy rangos listán kapott helyet.

img_7209.jpg

A táblára pillantva ugye nektek is azonnal beugrik, a Da is der Wurm drin? 2011-ben a Zoch játéka meg sem állt a német Év gyermekjátéka-díjáig. Jürgen Adams Go Gecko, go!-ja akár egyenesági rokona is lehetne, csak itt nem a komposzt felé igyekvő dundi kukacokat kell abajgatnunk, hanem úszócsapatunkat kell mihamarabb célba juttatni.

A világos színű kőről indulunk

img_7214.jpg

Lényegesebb különbség, hogy az úszóversenyen a szerencse kevésbé domináns, mint a komposzt felé vezető úton. Itt is kockadobásokkal dől el, hogy melyik állat mozoghat, de közülük mi választunk.

Dobásnál mindig az időjáráskockát kell először figyelembe venni. A nap az árnyékos (kék színű) sávban állóknak biztosít egy lépést. A színkockák közül pedig a kék, teknős léphetett egyet. 

img_7221.jpg

Majd az egyik színkockát kiválasztva lépünk a megfelelő állattal. Lehetőség van arra, hogy a kisebb állat a nagyobb hátán utazzon, így akár 2-3-4 csapattag is hasíthat együtt.

A szivárvány a joker, a piros kiválasztva, kettőt léphet előre

img_7228.jpg

Egészen a hídig, mert a folyón különböző méretű akadályokba ütközünk. Alattuk pedig csak annyian haladhatnak át, ahányan átférnek.

Eltérő méretű hídelemek. És utazás a híd alatt

Amikor az egyik versenyzőnk közvetlenül a híd elé ér, dönthetünk úgy, hogy dobás helyett egy levéllapkát becsúsztatva a pályára, áttoljuk a híd alatt (ugyanaz a tili-toli technika mint a kukac-versenyen). Természetesen azok a kisebb állatok, akik a hátán utaznak előfordul, hogy helyhiány miatt kénytelenek a híd innenső oldalán maradni. 

Úsztatás a híd alatt és egy torlódás

Míg a nagyok elbírják a kicsiket -akár többet is- a kicsik sajnos nem tudnak mozogni, ha termetesebb jószág(ok) ül(nek) a hátukon. 

Jelen állásban csak a pirossal tudunk lépni.

img_7255.jpg

Több éves tapasztalat, hogy érdemes a német Év Gyermekjátéka-díj ajánlott társasainak listájára felkerülőket is kipróbálni, mert tényleg csak egy hajszál választja el őket a legjobbtól. Ezen a szinten persze szinte mindegy, hiszen mindegyikük okkal érdemelte ki prominens helyét. (Remélem hamarosan be tudok majd számolni a győztesről is.) 

A villám segítségével leküzdhető a távolság két, pályán lévő versenyző között

img_7251.jpg

Haladásunkat két dologgal tudjuk befolyásolni. Az egyik, hogy csapattagjainkat egymás hátán utaztatjuk (híd közelébe érve az is fontos, hogy meddig mennek együt), a másik pedig az időjáráskocka nyújtotta előnyöket. Ezektől az apróságoktól lesz érdekesebb egy hagyományos lépegetős-színkockás ovis társasnál.

A piros egyszerre három társával érkezik a célba

img_7263.jpg

Átfogható versenyhelyzetbe kerültünk, ahogy ezt egy ilyen korú gyerekjátéktól elvárjuk, de csapatunk sorsára kellő befolyással lehetünk, így nem  csak a szerencsén múlik a befejezés. És ettől meg jobban a magunkénak érezzük a küzdelmet.  

img_7271.jpg

Nagyon bájos társasjáték a Go Gecko, go!, a számolni még nem tudó óvodásoknak (nekik könnyebbség), vagy az egyszerű játékok nirvánájában lebegni vágyó felnőtteknek. Minimális koncentrációt igényel, amit viszont igen, azt érdemes beletenni. Ebben a korban elsősorban a bonyolult, idegborzoló izgalmaktól megkímélő játékokat érdemes előnyben részesíteni. Általában az is kihívás, hogy a gyerek megjegyezze, pláne betartsa a szabályokat. Közben pedig -számunkra talán láthatatlanul- egy előnytelen rangsor miatt születő torokgombóc legyűrésén dolgozik. Tizenöt-húsz percig tart a verseny, addig (szinte) bármit félre tudunk tenni. Nem?

A játékelemek igényesek, vastag kartonból, masszív fából készültek. A tábla és a kiegészítők látványosak, a folyót gyönyörű, jókedvű illusztrációk díszítik. (Gabriela Silveira munkája.) A Da is der Wurm din-nél nem sokkal bonyolultabb a Go Gecko, go! és várhatóan ugyanaz lesz a sorsa: rárakódnak az elmúlt évek játékainak kellemes emlékei, ezért hiába nőttük ki, de örömmel fogunk hozzá visszatérni.Úszni vágyók az Okosjátéknál itt megtalálják.

Játékosok száma: 2-4 
Életkor: 6+ (nálunk 5+)
Külcsín/Belbecs: gyönyörű illusztrációk, igényes, tartós darabok/könnyed verseny, kis csavarral
Ára: 10.990,- Ft 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr7814984950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása