Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Eric Litwin: Peti, a macska és a négy szökevény gomb

2017. február 01. - palinta77

img_2707.jpg

Elmúlt a karácsony, a nagy várakozás és izgalmak időszaka után maradt a szürkeség, hideg, meg a mindenféle vírusok. A tavasz úgy tűnik beláthatatlan távolságre van. Csüggedés helyett vészeljük át ezt az időszakot szuper könyvekkel. Hamarosan mutatok négy-öt olyan klassz mesét, amiket imádtunk, befaltunk, nem bírtunk letenni. A sort egy négylábú nyitja, Peti a macska és a négy szökevény gomb.

A könyv célközönsége a 3-4+ korosztály, ennek ellenére én sem tudtam kivonni magam a hatása alól. De miért is kéne? Elvégre nemcsak az élet nehézségeivel még csak ismerkedő korosztálynak jön jól a könyvből áradó igazi 'feel good' hangulat. Töretlenül optimista, vidám hangvétele kortól függetlenül mosolyt csal az arcunkra. A humoros szöveg, dalszerű ritmusában egy igazi kis mantra rejlik, amit lejtmenetben jó helyi érzéstelenítő. A fordító Kiss-Péterffy Mária nagyon jól ráérzett a mondanivaló lényegére, az eredeti szöveg könnyed, gondtalanságot közvetítő humorára. 

img_2751.jpg

Egy nap Peti, a vagány kandúr felveszi kedvenc sárga ingét, a négy gyönyörű színes csontgombbal. Csakhogy a gombok egymás után lepotyognak és elgurulnak. Vajon mit tesz Peti az eleinte apró bosszúságnak tűnő, majd a gombok fogyatkozásával egyre frusztálóbbá váló helyzetben? Sír, netán bömböl? Ugyan! Megvonja a vállát és örül annak, ami megmaradt. Elvégre a világ ugyanolyan gyönyörű, mint előtte volt, akkor is, ha a kevesebb a gombunk. Márpedig a gombok -akárcsak a gondok- jönnek-mennek, de ez a tény mit sem változtat a világ szépségén gömbölyűségén. Idegei felborzolása helyett saját léleknótájára koncentrál folytatva énekét, a baj mellett könnyedén elsuhanva. 

img_2754.jpg

A hisztikorszak kellős közepén futottunk bele a könyvbe, majdnem szó szerint. Bár a könyv üzenete még nem ivódott be teljesen a célszemély életszemléletébe, de vannak bíztató jelek. Az egyik, hogy már második olvasásra kívülről tudta a legfontosabb sorokat. Amit pedig sokat ismételnek az úgyis beépül. Valamikor.

Évek óta tervezem, hogy be fogom szerezni az angol változatát, mert nemcsak a könyv mondanivalója fogott meg, hanem azok a játékötletek is (itt és itt is) amik a neten keringenek a könyv kapcsán. Ha hozzánk hasonóan szerettek könyvekkel játszani, feltétlenül lapozzatok bele. Ugyanis Litwin macskája nem elég, hogy töretlenül optimista, de együtt számolhatjuk a gombjait, elvehetünk, hozzárakhatunk, játszhatunk a színekkel, formákkal, a számokkal. A Maxim kiadó tavaly megjelentette nemcsak a gombos kalandot, hanem Peti hófehér cipőjének színes kalandjait. 

James Dean főként alapszínekben ragyogó illusztrációk is a vidámságot, a bajokra fittyet hányó, töretlen jókedvet sugározzák. A végén az utolsó gomb elvesztésekor bekövetkező csattanó különösen bájos. A legszemfülesebb olvasók természetesen azt is kideríthetik, hogy mi lett a szökevények sorsa. Litwin történetének hangulata annyira édes-bájos-jókedvű, mintha a lapjain összegyúrták volna az életigenlő soul (?) zenét egy budhhista szerzetes legjobb pillanatival. Persze nem gyógyír minden nehézségre, de sosem árt, ha kéznél van valami, aminek ennyire pozitív az üzenete, hátha elsajátítunk valamit abból a könnyedségből, ahogy Peti siklik át a bajokon.

img_2761.jpg

A mesék népszerűségéről árulkodik, hog dalok és videók is készültek belőlük:

és a gombokról

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról 

Amennyiben felhasználnád a bejegyzésben szereplő képeket, kérlek előtte mindenképpen vedd fel velem a kapcsolatot! Köszi!

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr5912165175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása