Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Bosnyák Viktória: És most hogy festek? -Az egyszínű kaméleon

2018. március 08. - palinta77

 img_8730abc.jpg

Újabb résszel bővült a Kolibri kiadó KönyvTárs-sorozata: Bosnyák Viktória mesélt Kamillról, az egyszínű kaméleon kálváriájáról és az olvasás szeretetéről. 

img_8733.jpg

Kamill legnagyobb bánatára ugyanis képtelen megváltoztatni a színét, így nemcsak kaméleonként diszfunkcionális, de még a bújócskában sem tud részt venni. Szerencsénkre azonban van egy segítőkész maki barátja, aki mindent megtesz azért, hogy színváltoztatásra bírja.

img_8736.jpg

Licsi eleinte gyakorlatiasan közelíti meg a problémát és egy csomó tarka gyógymóddal igyekszik segíteni. Végigpróbálja a főszíneket a citrom, a chili és a tengervíz formájában, míg végül a legutolsó módszer eredményén csak a vedlés segíthet. 

img_8743.jpg

Ekkor Licsi, a bölcs Lem úr tanácsára elkezd a lábadozó Kamillnak meséket olvasni és tádááááám, megtörténik a csoda: megérkeznek a színek. Az izgalmas történeteknek köszönhetően a kis kaméleon visszatükrözi a mesék sokszínűségét. Az átélt kalandok hatására végre megtanulja megváltoztatni a színeit. Innen már csak egy fuvallatnyira van a vágy az önálló olvasásra, hogy saját maga falhassa a könyveket.

img_8739.jpg

Nagyon kedves és frappáns ötlet az olvasás esszenciáját ilyen szerethető és egyértelmű módon a gyerekek elé tárni. Azt hiszem ott értem el az olvadáspontomat, amikor Kamill a Pöttyös Pannit olvasva maga is pöttyös lett. Hiszen kimondva, kimondatlanul azért olvasunk, hogy átéljünk valós, vagy netán valótlan helyzeteket. Belebújhassunk régen volt, vagy sosemvolt szereplők bőrébe, a fotelban ülve elutazzunk a múltba-jövőbe, bárhova. Mindezektől belső világunk színesedik, gazdagodik. Akár még az arcunkra is kiül, a tekintetünkön is látszik ha egy történet elvarázsol. (Szerencsés esetben azért nem kockák és pöttyök képében.)

img_8737.jpg

Rippl Renáta bájosan kerekded pasztell színű világa és Bosnyák Viktória betűfalásra sarkalló szelíd hangulatú, az írónőtől megszokott vicces fordulatokkal tarkított meséje okosan ébresztgeti a nagyobb óvodások és  a kisiskolások kíváncsiságát a könyvek világa felé. Önálló olvasóknak, vagy mesehallgatóknak egyaránt örömmel ajánljuk!

A könyv végén egy egyszerű, de nagyszerű ötletnek köszönhetően nektek is  lehet kaméleonotok. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr2013707708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KönyvParfé 2018.03.08. 10:48:49

Eddig csak a borítóját láttam, de nagyon cukik az illusztrációk. :)

palinta77 · hintafa.blog.hu 2018.03.18. 14:07:07

@KönyvParfé: A történet is. Ahol Kamill pöttyös lesz, amikor Pöttyös Pannit olvas az olyan cuuuukiiiiiii! :))
süti beállítások módosítása