Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Philip Reeve -Sarah McIntyre: Luccka és a Móka Hold

2018. március 13. - palinta77

img_8764ab.jpgPhilip Reeve és Sarah McIntyre társaságban immáron negyedszer indultunk új könyves kalandra, ezúttal a Móka Hold elnevezésű vidámparkba. 

img_8768ab.jpg

Az űrbéli témákért amúgy is odavagyunk, amit Reeve az Astra után  azzal fokozott, hogy egy vidámparkbolygót talál ki új története helyszínéül. Egy vidámpark már önmagában is mindennek a netovábbja, hát még ha egy egész bolygó van tele cifrábbnál-cifrább játékokkal, amit az űr legváltozatosabb népei látogatnak. Olyannyira, hogy a sorozat korábbi szereplői is rendre feltűnnek a könyv lapjain.

img_8777ab.jpg

Köztük sajnos egy szabotőr is, aki megátalkodottan utálja a vidámságot, így a bolygó bezáratása érdekében elrejt egy fészekaljnyi peladori pöfeteget. A tüskés kis lények szófogadóan és módszeresen teszik tönkre a Móka Hold játékait, és minő véletlen, pont aznap kulminálnak az események, amikor a nagyon mogorva és titokzatos ellenőr betoppan a holdra. 

img_8769ab.jpg

Luccka legnagyobb álma, hogy a két karbantartó, Csíz és Pamats segédje lehessen. A komoly megpróbáltatásokkal induló napon végre bebizonyíthatja rátermettségét, miközben elhárítják a karamellkatasztrófát, helyrepofozzák az Űrspirálban a gravitáció irányváltását és megállítják a tomboló vattacukorszörnyet, és megnyugtatják szellemkastély halálra rémült szellemeit.

 img_8780ab.jpg

A szerzők most sem maradtak adósak a sorozatcímben ígért Káprázatos kalandokkal. Reeve ismét egy könnyen követhető, érdekes fordulatokat felsorakoztató, humoros, ugyanakkor az érdeklődést maximálisan ébren tartó mesét szőtt. A fejezetek nem túl hosszúak, a betűméret és a sortávolság a megszokott módon megnövelt, szellősen szedett, a szöveg pedig a szokásos gondozottságú. (Ujjéé!) Valóságos hadüzenet az olvasásért.

Szeretem, hogy olyan töretlen lelkesedéssel és csillapíthatatlan kíváncsisággal lehet belelépni Reeve univerzumába. A gyerekek számára praktikusan kisalakú könyv tökéletesen tapad kezükhöz (és adott esetben bújik meg az iskolatáskában - csak szólok). Mindamellett, hogy fordulatos eseményeket élnek át, írónk kellő szelídséggel, huncutsággal és a boldog végkifejlet bizonyosságának ígéretével tálalja meséjét.

img_8788ab.jpg

Sarah McIntyre negyedszerre is megtöltötte a könyvet vidám, kerekded formáikban is biztonságot tükröző illusztrációival. P ugyan szót emelt a képek monoton színvilága ellen, de a kalandok fényében minden ennél színesebb megoldás már sok lett volna. A rajzokban és a szövegben (a fordítás Kleinheincz Csilla gondos munkája) is megjelenő szellemességnek köszönhetően továbbra is lelkes követői vagyunk a két angol szerző munkáinak. (Mivel nem összefüggő történetekről van szó, startolhattok a Móka Holdról is, de az előző kalandok is annyira szórakoztatóak, hogy ne hagyjátok ki azokat sem.)

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr1513736092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása