Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Itt a Húsvét, cukorsokk helyett társasozzunk! I.

2015. március 22. - palinta77

149h.jpg

Évek óta működik nálunk az a gyakorlat, hogy a csokis-cukorkás ünnepeken kiváltjuk az édességek mennyiségét társasokkal/játékokkal. Hosszú távon egészen biztosan több öröm származik belőle, mint mondjuk több tucat csokitojás bekebelezéséből. 

Tehát itt a lista első része, életkorok szerint bontva, különböző árkategóriájú társasokkal, nem csak Húsvétra.

2+

Egyáltalán érdemes ennek a korosztálynak társasjátékban gondolkodni? Egyfelől ha már érdeklődik a társasok iránt, akkor kár lenne visszafogni. Nyilván rövid játékok ezek, egyszerű szabályokkal és színkockával.  Másfelől ha szívesebben játszik egy flakonnal és egy bottal -mint nálunk-, vagy a kisautóival, akkor  kár erőltetni. Ez azonban senkit ne tartson vissza attól, hogy beszerezze, akár az alábbiakban találhatóak közül valamelyiket, de érdemes körbenézni a használt játékok időnként kincsekre akadhatunk -nem csak a legkisebbeknek.

A francia Djeco játékaiban még nem csalódtunk. Most a Little Cooperation játék szúrt szemet. Segíteni kell négy, sarkvidéki kis állatkának eljutni a jégtábláról a jégkunyhóba, egy jégkocka-pillérekből álló hídon keresztül, ami 'olvadozni kezd' (értsd: el kell távolítani egy pillért), ha a a dobókockával jégkockát dobunk. Ahogy a játék neve is jelzi, kooperációs játékról van szó, vagyis a játékosok vagy együtt nyernek, vagy együtt veszítenek -a játék ellenében. 

djlittle_cooperation.gif

A Haba Első gyümölcsöskertem címet viselő társasa a fentihez hasonlóan egy kooperatív játék, ebben kicsit több lehetőség rejlik (lehet beszélgetni a színekről, formákról), a klasszikus nagydobozos játék kicsiknek való változata. Itt is a holló ellen küzdünk, hogy minden fáról összegyűjthessük a gyümölcsöt, mielőtt a madár az útja végére ér.

 

 

Maszat játszik. Már a másfél éves T-t is érdeklik a könyvek, főleg 'Paszat' a nagy kedvenc, akinek a történeteit még nyilván nem érti, de a képeket nagyon szereti nézegetni. Így neki, remélem elhozza a nyuszkó ezt a forma- és színegyeztető játékot. A játéktáblának mindkét oldala játszható, az egyiken az áramszünetes történet alapján kell a játékok sziluettjeit egyeztetni, a másik oldalon pedig a téli madáretető építő történetben kell ruhadarabokat egyeztetni. 

res_0abfe963af7f5f9df8ae60c25fd75d35.jpg

  3-6

Az ovis korosztálynál (is) sikert arat a Haba Rettegett Richárd társasjátéka. Mert ugyan ki ne szeretne apródból lovaggá válni úgy, hogy közben mindenféle izgalmas kihívásokat teljesít, a húzott feladatkártyáknak megfelelően, mint például óriások, boszorkányok, és sárkányok legyőzése, hogy a végén Rettegett Richárd lovagja lehessen? Bónusz: 3 különböző nehézségi fokozatban játszható, de puzzle-ként akár egyedül is. 

 


A lovagoknál maradva: A kis sárkánylovag játékban a kincset ellopó sárkányhoz kell feljutnunk úgy, hogy különféle tárgyakból (roller, banán, kismalac, bőrönd, szófa, kard) létrát építünk a ferde (szikla)tábla két felére. A tábla két oldalán ülő ellenfelek természetesen nem láthatják egymás előrehaladását. Azonban ha pechünk van, és a kockával szürkét dobunk, akkor a sárkány egy szikladarabot dob le ránk. Aki legelőször ér fel a sziklatetőre, az nyer. 

3000072372_2.jpg

Szörnyszekrény egy rövid -akár este, elalvás előtt is lejátszható-, memória játék. A feladatunk, játékostársunkkal együtt -a játék ellenében- visszakergessük  az ágyat folyamatosan körülvevő szörnyeket a szekrénybe. Viszont minden szörny csak egy bizonyos játéktól fél, így annak a párjára kell rálelnünk.

2582876_thumb240.jpg

Újra Djeco, most kártyák. A választás teljesen önkényes, nekem ma reggel ezek tetszettek, ezért vállalkozó kedvűeknek javasolt a kínálat átböngészése, megéri.

A Stop spot! egy nagyon kedves kártyajáték, amiben a választott gyerekarcot bárányhimlő pöttyök lepik el (a pakliból történő húzással). A cél: minél több pöttytől megszabadulni. A húzott lap utasításait végrehajtva nő, vagy csökken a lapjaink száma. Ilyen cukiságok vannak, mint pl. "Hősiesen tűrted a kencézést -visszatehetsz 2 pöttyöt", vagy "Kanalas orvosságot ittál -megszabadultál 3 pöttytől",  de van "Fertőzésveszély!" kártya is, itt mindenki játékos kap egy pöttyöt. A nyertes pedig kap egy mackót. Bárányhimlősnek lenni ilyen jó, még sosem volt!

Méchanlou a Piroska és a farkas meséjét dolgozza fel, meglepően izgalmasan. Ritka az olyan kártya, amivel egy kisgyerek és egy nagyobb is szívesen leül játszani (kettővel lejjebb azért mondok rögtön egy másikat is). A játék célja: kirakni a mese történetének lapjait (1-6-ig  számozott lapok), miközben megtámadhatjuk ellenfelünk kártyáit, ha van farkaskártyánk.

A Mistibooh -ban, a Fekete Péter játéknak megfeleően párokat kell alkotni a kártyákból, akinél pedig a végére a fekete macska marad, az veszt. Egyetlen érvem van a játék mellett, azt viszont elég nyomós: VILÁGÍT a sötétben!!! Hát mennyire vagány ez már??!!

Piratatak / Diamoniak a fentebb említett kicsik-nagyok kedvence típusú játék. Mindkettő gyűjtögetős, a lányos verzióban tündérpalotát, a fiúsban pedig egy hajót kell összerakni. Előbbiben boszorkányok akadályozzák a munkát, utóbbiban pedig kalózok, segítőink pedig a tündérek, és az ágyúk, minden gonosz előzői. 5 éves kortól ajánlják, de nálunk már 3 évesen simán ment vele a játék, sőt a mai napig is időről-időre elővesszük. 

 

 

 Folytatás hamarosan, a 6+ korosztállyal!

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr997264477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása