Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Qwirkle

2015. július 24. - palinta77

f56a3735_1.jpg

Számos okunk van, hogy nagyon szeressük a nyelvtörő nehézségű nevet viselő Qwirkle -t. Először is teljesen lenyűgözött az egyszerű, de nagyszerű játékmenet, a szabályok maximum tíz perc alatt elmagyarázhatók/megérthetők. Másodszor pedig van valami lebilincselő abban a gyönyörű kavalkádban, ahogy a lerakott kockák a szivárvány minden színében pompáznak az asztalon. 

A játék lényege, hogy sorozatokat alkossunk színek vagy minták alapján, ezekért pedig pontokat kapunk. Akinek a végén a legtöbb pontja van, az nyer. 

Nem érzékcsalódás, ha valaki párhuzamot vél felfedezni a betűrakosgatós Scrabble-lel (és egy kicsit a dominóval). Annyiban hasonlít egymáshoz a két játék, hogy alig lehet kiejteni a nevét itt is egy már megkezdett sorozatot kell folytatunk. Az asztalon fekvő lapok pontszáma hozzáadódik az általunk lerakott kövek számához. (Ha két kőből álló sorozathoz rakunk egy harmadikat, akkor 3 pontot kapunk.) A kijátszott kövek darabszámának megfelelőt kell  a húzózsákból kivennünk. Ha nem tudunk rakni, cserélhetünk a zsákból.

A lerakás fő szabályai: 

  • egy sorozat minimum 2, maximum 6 kőből állhat, ismétlődések nem lehetnek (pl. egy piros sorozatban minden mintából csak egy lehet).
  • Összeállíthatunk egy színsorozatot egyforma színű, de eltérő mintájú kövekből (tehát csinálunk egy csupa eltérő mintájú sárga sorozatot -ld. a képet alant),
  • vagy pedig egyfoma mintájú, de különböző színű lapokat rakunk (pl. összeállítunk eltérő színű csillagokat).
  • Egyszerre csak az egyazon sorozatba tartozó lapok játszhatók ki.
  • A lapoknak élükkel kell érintkezniük egymással. Csak azok a lapok érintkezhetnek, amelyek egy sorozatnak a részei. Egy kö, lehet akár több sorozatnak is a része.

 Ennyi. Komolyan. A képen példa a lerakásra.

f56a3727.jpg

A pontozás is rém egyszerű: minden lerakott kő egy sorozaton belül egy pontot ér. Ha sikerül egy hat részes sorozatot rakni, -ezt hívják QWIRKLE-nek-, akkor ezért jár még hat bónusz pont is. Amennyiben egy kő két sorozatnak is a része, úgy kétszer számítódik.

A stratégia/taktika a játékban  a kövek minél hosszabb sorozatban történő lerakásában érvényesül. Nagyon figyelni kell, mert ha lerakunk egy öt részből álló sorozatot, könnyen lehet, hogy a hatodik hiányzó lap, -amiért a sok bónusz pont jár- az ellenfelünknél lesz. Mivel minden kockából pontosan három darab van, így az asztalora lerakott kockákat érdemes számolni, hogy lássuk, hol tudunk esetleg QWIRKLE-t létrehozni.

f56a3726.jpg

Na, hol a QWIRKLE A fenti képen?

 Mivel ez nem egy pörgős, izgalmakkal telített játék, inkább a nagyon 6 éveseknek lesz élvezetesebb, ahogy gyarapodik az asztalon elhelyezett lapocskák színes kavalkádja. Lépésünk előtt érdemes átgondolni hova,   teszünk, melyik kombinációval kapjuk a legtöbb pontot, és nem utolsó sorban folyamatosan ügyelni kell a játéktér alakulására. Ehhez pedig türelem kell. P-nek, aki éppen első játékunk idején töltötte a 6-ot, időnként elfogyott a türelme, és félúton abbahagyta a játékot.

Azóta ez alaposan megváltozott. Persze az elején ezt is nyílt lapokkal játszottuk, hogy mindenki megtanulja az alkalmazandó stratégiát, azóta pedig nagyon ügyesen át tudja gondolni, hogy melyik lépésének mi lesz a hatása, hogyan tud több pontot gyűjteni. Ilyenkor mindig elmondtam neki a szempontokat, amiket érdemes  figyelembe vennie egy kocka lerakásánál. Hogyan mérlegeljen, kockáztat-e, vagy inkább nem? A negyedik, ötödik játék után már simán végigjátszotta fejben ezeket a dolgokat. Így hamar eljutottunk arra a szintre, hogy mindenki intézi a maga lapkáit. Látom, hogy mennyire büszke magára, amikor egy elegáns mozdulattal egyszercsak kirak egy hatos sorozatot.

Tökéletes választás azoknak is, akik egyszerű módon szeretnék bevezetni a kisebbeket a gondolkodós, stratégiai játékok világába. Persze az sem fog csalódni, aki csak simán játszana egy gyereknek-felnőttnek egyaránt élvezetes játékot. Annak ellenére, hogy nincs naponta az asztalon,  gyakran előkerül, és mindig remek szórakozás. Mivel egy zsákban vannak a kockák, utazáshoz is praktikus, a strandon egy pléden remekül lehet rakosgatni. Nem utolsó sorban a kisebb testvérek is imádnak belőle tornyot rakni, és a színeket válogatni.

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr237615442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dieter1 2015.12.06. 22:19:58

A picik nemrég tanultak meg "rablórömizni" egy régi, örökölt Rummy nevű társasjáték segítségével (számok 1-12 között, négy színben). A kombinációk rendezgetése és átrendezése már egész jól megy. Ez a Qwirkle egyes szempontokból ugyan egyszerűbbnek tűnik: ahogy anyám mondta annak idején, was liegt, das pickt, magyarul ami fekszik, az marad, viszont nagyon jó átvezetésnek tűnt a későbbi szókirakós felé (a legkisebb még csak most tanul olvasni). Komoly előnye az is, hogy figyelni kell a pontértékekekt, nem csak a "kimenés" a cél. Interneten rendeltük meg karácsonyra, mert eddig még nem találkoztam vele üzletben.

Ami egyébként azt is jelenti: ha ITT nem olvasok róla, akkor ma sem tudnám, hogy létezik :-D

palinta77 · hintafa.blog.hu 2015.12.07. 04:39:25

@dieter1: Ó, nagyon köszönöm! Ennek igazán örülök! Igen, valóban egyszerű, de nagyszerű játékok közé tartozik, és nemcsak a szókirakó felé lesz jó belépő, de a startégiai játékok világába is!
Ráadásul a Qwirkle tipikusan egy olyan játék, amit nehéz "kinőni". Nemrég tartottunk egy társasjáték-napot és nagyon jó volt látni, ahogy a 12-14 éves korosztály is örömmel játszik vele, pedig rájuk azt mondják, már nehéz őket leültetni. Szerintem csak nem találkoznak a kamaszoknak való játékokkal, mert kizárt dolognak tartom, hogy egy Pandemic, egy Evolúció, egy 7 Csoda, vagy akár az Andor legendái (a Cash n' Guns-ról már ne is beszéljek) ne tetszene ennek a korosztálynak. Persze nevelés kérdése is, mert ismerek olyan kisgyereket, akivel sosem játszottak otthon társast, emiatt pedig nagyon nehezen tud belekapcsolódni az ilyen játékokba. Ami azért is nagyon nagy kár, mert meglepően sok dologra megtanítanak. (Pl. az adekvát társas viselkedésre, ami ugye nem egy hátrány.) Ehhez képest a nagyobbik fiam (nem dicsekvésként, csak mint tény) imád Pandemic-ezni és mostanában állandóan a 7 Csodával szeretne játszani. Nem egyedi példa, ismerek más családokat, akiknél ebbe nőttek bele a gyerekek, és imádják. Mondjuk jobb szórakozásnak tartom, mint egy játékkonzol, vagy a telefon pötyörgetését.

Sajnos sokszor azt látom, hogy néhány bolt kínálata megragad a TV-ben látott reklámok szintjén, ami azért szomorú, mert a társasjátékok világa ma már olyan izgalmas, olyan gazdag, hogy időnként már ezért nehéz a választás. Ez egyébként nagy adósságom a bloggal kapcsolatban, mert annyi jó társasunk van már a polcon, amit más családok is örömmel játszanának -ha ismernének. Csakhát, mindig jön egy jó könyv....:-D

Bocsánat a hosszú válaszért, de mindig ez van, ha előjön a társasok témája. :):)

sargatraktor 2015.12.15. 14:41:36

Kellemes esti kikapcsolódás amikor a gyerekek ágyba kerültek és nincs az embernek energiája belefogni egy több órán át tartó komoly játékba. Szeretem a gyerekekkel is játszani, mert bár (ebben a játékban) még nem egyenrangú ellenfelek, nagyon jól (és észrevétlenül) fejleszti őket.

palinta77 · hintafa.blog.hu 2015.12.16. 06:55:31

@sargatraktor: Ezzel mélyen egyetértek. Ráadásul a Qwirkle-t még a nagyobbak 12-14 évesek is szívesen leülnek játszani. Olyan játék, ami ugyan nem kerül fel az asztalra mindennap, de időről-időre mégis muszáj vele játszani. Ráadásul akkor is élvezetes, ha az ember nem arra vágyik, hogy füstöljenek az agytekervényei a sok gondolkodástól. :)

Mostanában mivel játszanak a gyerekek (és a felnőttek)?

sargatraktor 2015.12.17. 21:01:23

@palinta77: A felnőtt játékokat mostanában kiszorította a "ma éjjel Te kelsz fel a kicsihez mert..." kétszemélyes taktikai játék... :)
A 4,5 és 5,5 éves gyerekekkel szoktunk társasozni, leginkább kifejezetten gyerekeknek készült társasokkal: gyerektarsasjatek.blogspot.hu/

palinta77 · hintafa.blog.hu 2015.12.21. 07:11:36

@sargatraktor: :D ismerős. Köszi a linket, klassz játékok vannak az oldalon, és tetszettek a leírások is! Kaptam klassz ötleteket is. Remélem jövőre lesz alkalmunk kipróbálni őket. Legyen nagyon boldog a Karácsonyotokot! :)

sargatraktor 2015.12.21. 21:33:30

@palinta77: Kellemes ünnepeket Nektek is!
süti beállítások módosítása