Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Cacao

2016. január 03. - palinta77

f56a8301uj.jpg

Az idei nyáron elég jól sikerült összeválogatni a társasokat, bőven volt lehetőség kipróbálni új technikákat, eltérő játékmeneteket, így aztán az újabb játékok szabályainak elsajátítása is egyre könyebben megy. Viszonylag hamar eljön a pillanat, amikor a játékra tudunk koncentrálni. Lassan, de biztosan haladunk titkos tervem megvalósulása felé: egyre magabiztosabban játszunk, mindenki önállóan át tudja gondolni a stratégiáját, döntéseket hoz, és kiélvezheti a játék nyújtotta örömöt. Apránként araszolunk az egyre komplexebb játékok felé. Hurrá!

A Cacao nemrégiben jelent meg a játékboltok polcain, mutatós dobozán azonnal megakadt a szemem. Belül egy  csinos elemekből álló "lapkalerakónak" nevezett játék lapul. Ez annyit tesz, hogy a négyzet alakú lapocskákból mi állítjuk össze a játékteret oly módon, hogy a dzsungel-  és a munkáslapkák váltakozva kövessék egymást. 

Mivel P is, és tulajdonképpen én is az elmúlt években viszonylag újként csöppentünk bele a modern társasok dübörgő világába, jó ötletnek tűnt, ha először az egyszerűbb játékokba tanuljunk bele. Kezdetben volt a Carcassonne és a Ticket to Ride, a Kis herceg, Qwirkle. Amikor már "kijátszottuk" magunkat velük, itt volt az ideje kicsit szinesíteni. A Cacao az első olyan bevezető stratégiai játékunk, amiben a kereskedésen és termélesen van a hangsúly. Mivel belépő játék, így a szabályok egyszerűen tanulhatók, könnyen megjegyezhetők. Dióhéjban a lényege, hogy saját színünknek megfelelően lepakoljuk munkáslapkáinkat a dzsungellapkák mellé, majd bezsebeljük a dzsungellapkák nyújtotta termést/pénzt stb. 

Először arra gondoltam, hogy azzal a fellengzős mondattal fogom kezdeni a bejegyzést, hogy "ha eddig nem voltál Cacao-függő, most az leszel!"  De az az igazság, hogy a rövid szabályok megtanulása után tényleg sokszor lehet újrajátszani. Mehet a kombinálás, hogy melyik munkáslapunkat rakjuk a dzsungellapkák mellé. Külön előnye a játéknak, hogy már két fővel is élvezetes, persze hárman vagy négyen még jobb, hiszen ekkor már elég erőteljes a konkurencia, akik mind a nagy jövedelmet hozó lapkák köré igyekeznek gyűlni. Mindazonáltal a megnövekedett játékosszám esetén sem válik csigalassúvá. Aki pedig szeret tervezgetni, azon kattogni, hogy milyen stratégiát alakítson ki meglévő eszközeiből, bátran kezdheti akár a Cacao-val, igényes ugródeszka, mert:

  • egy játék ritkán tart 30 percnél tovább (még 3 v. négy fővel sem).
  • Viszonylag csekély számú szabályra kell odafigyelnie.
  • Nem bonyolult az átlátandó stratégia.
  • Végül nagy értéke a játéknak a könnyen kitapintható ellensúlyozottsága. Ha nem sikerül olyan jól a kereskedés, van esélyünk másként megtermelni az aranyakat, amiktől elestünk (templom, és vízhordó kártyák segítségével).

 A lapkalerakó játékokban azt élvezem leginkább, hogy megfelelően tág a döntési körünk. Kiválaszthatjuk, hogy mely dzsungellapka mellé teszünk munkásokat, milyen bevételre van leginkább szükségünk. Hatását rögtön érezzük, és arra is van lehetőség, hogy egy elrontott lépést korrigáljunk, egy más lap lehelyezésével, de az is könnyen kivitelezhető, hogy játékostársunk vitorlájából kifogjuk a szelet. Mivel egyszerűek, kevés és könnyen fejben tarthatóak a szabályok, a kisebb játékosok is hamar kialakíthatják saját módszerüket, és egy-két játék után könnyedén tudnak önállóan kakaó-ültetvényt üzemeltetni. 

Az élmények után jöjjön maga a játék. (A következő ismertető nem tartalmazza az összes szabályt, de - reményeim szerint - megkönnyíti azok értelmezését.) 

Kezdőként talán egy nehézséggel szembesültünk, a dzsungellapkák feltöltése megakasztotta egy pillanatra a játékot. De tényleg csak egy hangyabokányi időre, mert rövidesen kiderült, hogy pusztán arról van szó, hogy ha egy dzsungellapka két élszomszédos oldalára munkáslapka kerül (vagyis ha a két munkáslapka között 90º-t bezáró szomszédság alakul ki, lásd a a képet) akkor erre a helyre dzsungellapkát kell lehelyeznünk. Így érjük el, hogy a dzsungel- és a munkáslapkák váltakozását.

Így történik a dzsungellapkák feltöltése. Ezzel a lépéssel a lila játékos egy munkása érintkezik a vízhordó kártyával, ezért a falu korongján egyet léphet előre. 

A játékban törzsfőnökök vagyunk, akik kakaóbab kereskedéssel próbálnak meg minél több aranyhoz jutni. Akinek a játék végén több aranya van, az nyer.

A játéktér az egymás mellé váltakozva lefektetett dzsungel- és munkáslapkákból áll, és a játékosok saját falukorongjaiból, ahol a megszerzett kakaóbabokat tárolják, no meg a vízhordásért szerzett pontokat tudják számon tartani. 

A játékosok felváltva követik ef56a8294uj.jpggymást. Amikor valakire sor kerül a következő dolgokat teheti, az alábbi sorrendben.

1. Lerak egy munkás lapkát a kezében tartott három lapból választva.

2. Ha a lerakás következtében két munkáslapka 90° szomszédságba kerülnek, akkor a köztük létrejött helyre dzsungellapkát tesz

3. A dzsungellapok és munkáslapok érintkezésével, a munkások aktiválódnak, hasznot hajtanak gazdájuknak. Ezt a soron lévő játékos köre végén bezsebeli (és a többi játékos is, akiknek munkásai érintkeznek a lerakott dzsungellappal) Az alábbiak szerint:

A saját színünknek megfelelő munkáslapkák mindegyikén 4 darab munkás szerepel, eltérő elosztásban. Például: 3-1-0-0, vagy 1-1-1-1, de olyan is van, hogy 2-1-1-0). A munkáslapkán szereplő munkások, amint dzsungellapka mellé kerülnek aktiválódnak és a lap fajtájától függően termelnek különböző javakat. Kakaóbabot kaphatunk, ha ültetvény mellé állítjuk őket, vagy eladhatjuk a babjainkat, ha piacot ábrázoló mellé tesszük le őket stb. Minél több munkás érintkezik a dzsungellapkával, annál több nyereséget könyvelhetünk el.

Öt különböző dzsungellapkát tudunk lerakni (a képen balról jobbra:

Az ültetvénylapkákból kakaóbabot kapunk, a vele érintkező munkásaink számának megfelelően. Amennyiben dupla ültetvényről van szó, akkor munkásonként két bab a jutalmunk.

A piacon eladhatunk annyi babot, ahány munkással érintkezik a piac, méghozzá olyan értékben ami a lapkán szerepel (2,3,4 arany).

Az aranybánya a lapkán feltüntetett értékének megfelelően termel aranyat. 

A vízhordó kártyával, a falut ábrázoló kerek korongon léptetheti mindenki a saját bábuját. Mivel itt negatív értékről indulunk a pozitív felé, érdemes odafigyelni a szerzésre, hiszen előbbinél a játák végén aranyat kell beadnunk, utóbbinál aranyat kaphatunk.

A szürke koronggal díszített dzsungelkártya az ún. napimádó lapka, ezeknek a játék végén lesz szerepük, amikor elfogytak már a dzsungelkártyát. A napimádó kártyával naptokent (szürke korongot) nyerhetünk. S ha ezt beadjuk a saját munkáskártyáink közül egyet "újraépíthetünk". Ez annyit tesz, hogy az egyik saját munkáslapkánkra újra lerakhatjuk egy másik munkáslapkánkat, s ennek keresményét ismételten megkapjuk.

Jöjjön végül a templomkártya, amely szintén csak a játék végén hajt hasznot. A templomot legnagyobb számban körülvevő színű munkások 6 aranyat kapnak, míg a második legnépesebb színnek 3 arany a jutalma. 

f56a8299uj.jpg

Ügyelni kell arra, hogy a játék végén nem jár pont a megmaradt, nem eladott kakaóbabokért.

Végül, amikor már mindenkinek elfogytak a munkáslapkái, kezdődik a pontok összeszámlálása.

 A stratégiánknál érdemes a következőket szem előtt tartani:

  • Mindenkinek maximum 5 darab kakaóbabja lehet, több nem. 
  • ha dzsungellapot rakunk le, és azzal érintkezik az ellenfél egy munkáslapkája, akkor a sajátunkéval együtt a játékotársunknak is hasznot hajt 
  • a dzsungellapka-munkáslapka találkozásból létrejövő akciókat tetszőleges sorrendben választhatjuk meg. Ez annyit jelent, hogy ha egy munkás lapunk érintkezik piac és ültetvénylapkával is, megkaphatjuk először a kakaóbabot és utána eladhatjuk a piacon, nem kell megvárnunk, hogy újból ránk kerüljön a sor.

 

+1: Még a társasokra notóriusan fanyalgó Á is jónak értékelte amikor rövid, de hatékony zsarolás következtében mégis leült velünk játszani. Elsősorban az egyszerű, könnyen átlátható szabályok miatt. 

 

 Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr757734796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2016.03.01. 21:54:31

A Cacao az egyik kedvenc társasom. :)

palinta77 · hintafa.blog.hu 2016.03.02. 04:59:40

@Hujber Tünde: :) Szia! Én is nagyon szeretem! Tavaly sokat játszottunk vele, és egy kicsit ráuntam. Viszont nemrég újra előkerült és megint lehet neki örülni. Már alig várom hozzá a kiegészítőt. Kíváncsi vagyok, hogy mit ad hozzá a játékhoz.
süti beállítások módosítása