Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Jeney Zoltán: Rév Fülöp

Balatónia lovagregénye

2016. január 05. - palinta77

f56a8341uj.jpg

Kíváncsi voltam, hogy Gombos Jim után mikor és melyik könyv lesz P következő kedvence, amit nem lehet elég sokat és sokszor olvasni. A befutó: Jeney Zoltán Rév Fülöpje.

Olvasás előtt elgondolkotam kicsit, hogy mit fog szólni a szuperhősök és az űrbéli csaták pörgős világa után a lovagregényhez. De ez a könyv annyira egyben van, és annyira helyén van minden részlete, hogy felesleges volt mindennemű aggodalom: mágnesként tartotta fogva a figyelmét.

Balatóniában járunk, ahol Csobánc királyt elkapta a veszélyes Kiliti-láz (mely abbahagyhatatlan csuklásban manifesztálódik). A bölcsek kifundálják, hogy a kórságra csak a vendeki virág hozhat gyógyulást. Azonban csak a királyság legderekabb lovagjának nyílik. A hírre természetesen összefut a királyság összes lovagja, és előrelátóan gyűjtenek is hozzájuk még néhányat, majd megindulnak a becsvágyó kalandra éhes csapatok. Vannak akik a hírnevet kergetik, mások eltűnt szerelmüket kutatják, és vannak akik csak belecsöppennek a történetbe, félszegen, de tiszta szívvel lépdelnek előre.

Rév Fülöpöt szó szerint legszebb álmából rángatják bele a kalandokba, ő pedig kissé megszeppenve, de követi a titokzatos Ádánd lovagot a vendeki virágért. Kalandjaik sora számtalan. Találkoznak a vicces, de teljesen érthetetlen nyelvet beszélő Miabigyóiakkal, a tragikus sorsú Bondoróval, a rossz életű Vörös lovaggal, megküzdenek kalózokkal, kibillennek a komfortzónájukból a lovak királyságában. Végül összeakadnak a rettegett hírű Bakonyi Banyával. És ekkor még a virágot meg sem találták, a visszaútról nem is beszélve.

Persze így leírva úgy tűnik, hogy a történet egy nagyon komoly hullámvasutas kalandhoz hasonlít, ám távolról sem. Jeney Zoltán annyira jól megkomponálta a regényt, hogy nem csapja ki az izgalom-biztosítékot. Mindig csak annyi kalandban van részünk, ami még kellemes, fenntartja a figyelmet. A nyelvezete egyszerre könnyed, de átgondolt, s vélhetőleg ettől azon a hullámhosszon szól, ahogy "kell". 

A megkomponáltság szerencsére csak alapos boncolgatás után tűnik fel, ha "csak" olvassuk a könyvet, akkor mindebből annyit érzékelhető, hogy nehezen kerül ki a kezünkből, fél évvel a könyv elolvasása után is emlékszünk a kalandokra, mondatokra, szagokra, képekre, és még mindig azon törjük a fejünket, hogy milyen íze lehet annak a bizonyos tördemicnek. 

Bár első ránézésre lovagos a téma - a szép borító, a fejezetek iniciáléi Haránt Artúr munkái - senki ne rettenjen lányok kezébe adni, mert igencsak tartogat a történet meglepetéseket. Ahogy a legszebb népmesék, Rév Fülöp is észrevételnül ad át fontos üzeneteket, érzéseket, gondolatokat. 

Legyen Rév Fülöp kötelező olvasmány! 

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr987463382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása