Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Elekes Dóra: Dettikéről és Más isteNEkről

2016. október 02. - palinta77

img_0843.jpg

Teljesen levett a lábamról Elekes Dóra DettikérŐl és Más isteNEkről című könyve. Úgy az egész.

Mindent tud, amit egy jó könyvtől elvárok. Okosan, nagyon jól megírt, vicces, miközben picit szemtelen, olykor pikírt, időnként megható, vagány, mégis fajsúlyos szöveg. Gondolkodtat, olvastatja magát.  A gyerek helyzetét mélyen és pontosan átérző történet. Dettike és Balambér története piszkált, nem hagyott békén. Szerettem is az első sorától az utolsóig. Értékelem (és igénylem), hogy kilépjek a megszokott felnőtt szerepből, és átlessek a túlsó térfélre. Elekes Dóra kiváló idegenvezető.  

img_0847.jpg

 

A történetben Dettike okosítja Balambért, az elvileg képzelt barátját, a szobája ajtajának kulcslyuk lakosát a családról, a gyerekek és felnőttek világáról, titkokról, tervekről, vágyakról. Mert Dettike -ellentétben a szüleivel- tudja, hogy mi az igazán fontos és mi nem. Balambér ezekből és saját észrevételeiből alkotja meg a kulcslyuk világot körbeölelő univerzum természetrajzát. Mindezt olyan kedvesen, balambérosan. A bonyolult viszonyokat leegyszerűsítve, mégis precízen, jól észlelhető elemekre desztillálva sorolja el. Mindez felnőttként olvasva is minimum szívbe markoló. Balambér tárgyilagos megfogalmazásaitól, ahogy a mindennapi fogalmakat és tárgyakat nézi idegen szemmel és az általa ismert, egyszerű szavakkal írja le, az egész történet könnyed hangvételű lett.

img_0849.jpg

A család anyuka- és/vagy -apuka-gyerek-szobanövény kombóról ismerhető fel. Feltéve hogy beszélgetnek egymással (kivétel ez alól a szobanyövény). Ez utóbbi viszont mindenképpen szükséges. Az alap, ahogy hősünk fogalmaz.  Felfedezőtúráik során megtapasztalják, hogy jó-e ha Dettikéből fiú lesz (vagy bárki más). Érdemes-e mindig adni mások véleményére? Majd belép a képbe egy új barát, Nettike, akinek nincs apukája, mert a gonosz boszorkány elrabolta. De vissza lehet-e szerezni? Vagy egyáltalán érdemes? Meglátogatják az ágy alatt lakó Érdekes nénit, aki mániákusan ragaszkodik a makulátlan rendhez és -saját bevallása szerint- pazar csirkelábtortát tud sütni. Dettikének több sem kell, azonnal akcióba lép. Érdekes néni felfordulásra adott válasza frappáns és sokat mondó megoldás -el is raktároztam magamnak, emlékeztetőként (mínusz a csirkelábtorta). A barátságról szóló rész volt az egyik kedvencem, ahogy Balambér szú és nyű lakótársa elmagyarázza a barátság mibenlétét, időnként egyenlőtlen, felemás voltát.  

Balambér beszámolója tele van azzal a  fajta gyerekbölcsességgel, amit a sürgölődő-forgolódó felnőttek hajlamosak elfelejteni, az igazán fontos dolgokról, múlandóságáról, az emlékezésről, a rendetlenség súlytalanságáról. Nagyon tetszetik, ahogy Elekes Dóra ezt a sokat boncolgatott témát új stílusban, friss hangvétellel tárja az olvasó elé. Természetesen a gyerekek nézőpontját tartva szem előtt, miközben a felnőtt sem érzi magát olyan roppantul kellemetlenül, amiért "nőtt" létére rendszeresen elmulasztja az igazán fontos dolgokat. Az egész könyv hangulata olyan vidám és sodró, amilyen jókedv árad a gyönyörű napsárga borítóból. 

img_0854.jpg

Az illusztrációk (Treszner Barbara munkái)  első olvasáskor elég különösnek tartottam, de ahogy haladtam a történetben úgy éreztem, hogy valószínűleg egy gyerek is ilyennek látja a felnőttek világát. Néha vad tekintetű felnőtteket, olykor érthetetlen összevisszaságokból összeálló kavalkádot, amit bizarr részletek tarkítanak. 

A Csimota kiadó könyvei mindig szolgálnak valami  meglepetéssel, ahogy a világot új, vagy éppen elfejetett nézőpontból mutatják be, és ez alól Dettike sem kivétel. Jófajta könyv, örülök, hogy nem hagytam elmenni.

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról 

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr638912508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása