Játszva minden könnyebb

Hintafa

Hintafa

Suspend

2016. december 28. - palinta77

 

img_2207.jpg

Az ünnepi időszakra tekintettel arra gondoltam, hogy mutatok két játékot, amik családi, baráti összejöveteleken, bulikon és egyáltalán minden olyan eseményen, ahol a nevetés és a szórakozás áll a központban nagy sikert fog aratni. Magamban jégtörőnek szoktam csak becézni a mai bejegyzés játékát. Nem a fémalkatrészek kinézete miatt, sokkal inkább azért, mert a társasoktól ódzkodókból ("áá, én nem tudok ennyi szabályt megjegyezni", "sosem voltam jó ilyesmiben", "nem szeretek játszani", "engem nem érdekelnek a társasok") is instant és őszinte érdeklődést vált ki a Suspend.

Ez alól -micsoda megkönnyebbülés!- még saját családfőnk sem volt kivétel, pedig ő aztán tényleg kemény dió ha társasokról van szó. Sőt, még azt a merészséget is megkockáztatom, hogy kifejezetten megnyerőnek tartotta a koncepciót, a feladat látszólagos egyszerűsége mögött rejtőző potenciált és izgalmat. Hiszen miféle játék  (pláne társas) lehet az, amelyik egy állvánnyal és hipszter fondü(grillező)-alkatrésznek, egyesek szerint nyársbotnak kinéző alkalmatosággal indít?  Még a nagyszülők is őszintén örültek, hogy a gabalyodásból nem maradnak ki. (Létezik a játéknak egy egyszerűbb és még ennél is színesebb junior változata is, azzal már 4 éves kortól egyensúlyozhattok és gyúrhatjátok a finommotorikátokat. Ajándéknak is tökéletes -tuti siker az ovis korosztálynál és a szüleiknél.)

A játék lényege, hogy az összeszerelt állványra egymás után felpakoljuk a különböző méretű (tehát más-más súlyú) és eltérő mintában meghajlított 6 darab pálcánkat. Ideális esetben anélkül, hogy a billegő-libegő tákolmányból akár egy darab is leessen az asztalra, vagy közben hozzáérnénk a már fent lévőkhöz. Három nehézségi szinten játszhatunk, akár egyedül is. Az nyer, aki játszik elsőként tud megszabadulni az összes pálcájától. Ha menet közben leesik egy-egy darab, akkor annak a készletét fogja gazdagítani, aki a "balesetet" okozta. Remekül fejleszti a finommotoros készséget, a megfigyelést sőt az önbizalmat,humorérzéket* egyensúlyérzéket is. Ugyanis nem elég a pálcarengetegben találni egy olyan helyet, ahová a vélhetőleg biztonsággal el tudjuk helyezni azt a bizonyos darabot, még (egy kézzel) ügyesen, lassan és megfontoltan oda is kell csempészni. 

img_2175.jpg

A könnyített verzió szerint a pálcák nagyság sorrendjében kerülnek fel az állványra, a nehezített módban már a kocka határozza meg a sorrendet. A felhelyezés általános irányelvei:

  • minden horonyba egy pálca kerülhet
  • felrakás után már nem lehet módosítani a pálcák helyzetén
  • pálcákat csak az egyik kézzel lehet elhelyezni, a másikkal nem érhetünk hozzá a már fent lévő darabokhoz 
  • ha felarakás után leér az építmény egy része az asztalra, a kérdéses darabot át kell helyezni. 

 img_2196.jpg

Társasozás idején (is) törekszünk a békés és kiegyensúlyozott hangulat megteremtésére (elsősorban gyerekeink miatt, akik egy félig lekopott fejű legó figurán is komoly veszekedésbe csapnak). Még akkor is ha éppen kitolunk a másikkal igyekszünk elegánsan, szofisztikáltan intézni, sértődés nélkül tudomásul venni az ellenfél egy-egy gyalázatosan sunyi lépését. De vannak olyan alkalmak, amikor szinte várjuk, hogy mikor próbál az ellenfél egy barátságtalan lépéssel -szó szerint- keresztbe tenni terveinknek, amire stílusában is megfelelő válasszal tudunk majd reagálni (vagy nem). A Suspend látványosan alkalmas az efféle fricskákra (mert néha jó így játszani).

img_2197.jpg

Bevallom, mire eljutunk a játék felééig mindig rájövök, hogy ugyanolyan örömöt lelek ennek a lehetetlen tákománynak a létében, mint abban, hogy azt figyeljem miként tudok megszabadulni a pálcáimtól és hogyan tudnám a másikat a leghatékonyabban akadályozni az előrejutásban. Izgulok és drukkolok magunknak, hogy az utolsó harmadra összeálló libegő-billegő rengeteg egyben maradjon. Azonban elég ritkán fordul elő, hogy a játék során egyetlen pálca se essen le (főleg a sunyi sárgákkal van baj), magával rántva még többet. Potyogás ide, vagy oda jó nézni ezt a látszólag totálisan értelmetlen, őrült káoszt, ami talán már a fizika törvényeit és a valószínűség határait piszkálja.

A vége szinte mindig ugyanaz:

Ha sokszínű, izgalmas ügyességi játékot kerestek, akkor ne menjetek tovább. A doboz mérete alapján utazáshoz is ideális -(nyaralás/telelés/síelés) ne hagyjátok ki a bőröndből! Kisebbeknek, nagyobbaknak, buliba, ismerkedéshez, vagy ha emelnétek az amúgyis emelkedett hangulatot: tökéletes választás. Minimáláis előkészületet, még kevesebb előképzettséget igényel, ezért aztán felnőttek és gyerekek, vagy felnőttek azonnal rákattannak.  Függesszetek* fel minden mást, és tegyétek magatokat próbára!

 

* Van abban valami bájos fatalitás várni, ha leesen egy-két pálca.

* *Na, idáig bírtam olcsó szóvicc nélkül (suspend=felfüggeszt).

Törekedjünk a kiegyensúlyozottságra! Egyszersmind legyen Nagyon Boldog az Új év Nálatok is!

Ha kedvet kaptál az Okosjátéknál tudod beszerezni.

Ár:  5.690,- Ft

Korosztály: 6+ (a doboz szerint 8+)

Külcsín/belbecs: meglátod--->játszod

 

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el like-olni a Hintafa Facebook oldalát. Akkor bizosan nem maradsz le a további kalandjainkról 

Amennyiben felhasználnád a bejegyzésben szereplő képeket, kérlek előtte mindenképpen vedd fel velem a kapcsolatot! Köszi!

A bejegyzés trackback címe:

https://hintafa.blog.hu/api/trackback/id/tr212053387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása